Доступність посилання

ТОП новини

Українські ЗМІ знайшли новий російський фейк про «побиту» жінку-ветерана


Насправді, на світлині, якою це проілюстрували – жінка з Росії, а саме фото 2013 року

Проросійські інтернетні ЗМІ цими днями поширили інформацію про те, що в Києві побили бабусю-ветерана. Чергову брехню від російських пропагандистів виявив сайт «STOP Fake», який займається боротьбою з неправдивою інформацією про події в Україні. У київській міліції про цей випадок нічого не знають, а на фото, яким підкріпили інформацію – жінка із Нижегородської області Росії, яку побили і пограбували у 2013 році.

ЗАВАНТАЖИТИ

Проросійські інтернетні ЗМІ поширили новину, про те що в Києві 6 травня націоналісти побили бабусю-ветерана Великої вітчизняної війни, на ім’я Зінаїда Сергіївна.

7 травня про це повідомили на сайті «Молодіжне інформаційне агентство Новоросія»: «Ветеран Великої вітчизняної війни Зінаїда Сергіївна 6 травня, близько третьої години дня поверталася до себе додому. Біля під’їзду їй перегородили шлях кілька молодих людей і запитали, за кого бабуся воювала. Навіть не дочекавшись відповіді, один із молодиків завдав літній жінці удару по обличчю. Після чого бабуся впала, і її ще кілька разів вдарили ногами, вигукнули гасло «Слава Україні» і втекли з місця злочину».

8 травня цю ж новину із зображенням побитої жінки похилого віку передрукували «Інформаційне агентство Новоросія», «З народом. Новинний портал Південного-сходу».

У соцмережах також поширили це повідомлення і фото. Зокрема, це помістив на своїй сторінці у Facebook заступник головного редактора видання «Московський комсомолець» Айдер Муждабаєв, підписавши фото як: «черговий злочин хунти».


Пошук цієї фотографії за допомогою Google показав, що вперше вона була використана два роки тому у новини на порталі «Тоншаєво.ру» про побиття ромами пенсіонерів у Росії. Жінку похилого віку на фото звуть Єлизавета Аплатова, вона з села Ошара Тоншаєвского району Нижегородської області.

У 2013 році про це вийшов сюжет на телестанції «Сети НН».

«Жадібність зловмисників позбавила пенсіонерів у селі Ошара спокою і сну. Злодії проникли у приватний будинок, де жили дві літні жінки і старий чоловік. Сильно побивши пенсіонерів, грабіжники відібрали у господині будинку три з половиною тисячі рублів. Потерпілі з синцями та подряпинами звернулися до лікарні», – розповіли тоді про інцидент.

Українські ЗМІ не повідомляли про жодну історію з побиттям старенької. Не знають про це і в київській міліції. Відсутність прізвища жінки в новини також підтверджує, що це фейк.

У матеріалі використано дані, зібрані сайтом «Stopfake.org».


На цю ж тему:

08.05.2015
Об’єктом фейку ЗМІ Росії став посол США в Україні

Дезінформацію пов’язали із «георгіївською стрічкою»а далі
07.05.2015
Звіт інженерів Росії про збитий «Боїнг» ґрунтується на фальшивках

Про ці підроблені зображення ще рік тому повідомляли у Службі безпеки України далі
06.05.2015
Познер про критику Макаревича: «Це повний фейк»

Журналіст не критикував Макаревича за ролик для українського каналу до Дня пам’яті далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG