Доступність посилання

ТОП новини

Об’єктом фейку ЗМІ Росії став посол США в Україні


Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер
Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер

Дезінформацію пов’язали із «георгіївською стрічкою»а

На сайті російського телеканалу повідомили, буцімто посол США в Україні назвав «георгіївську стрічку» символом російської армії. Однак, у своєму Twitter про символіку писав колишній посол, і мав на увазі не «стрічку». Тим часом деякі проросійські медіа повідомили про акцію в Чернігові «Нагодуй комуніста».

8 травня на російському сайті «Вести.ру» з’явилась новина «Скандал із танком: посол США у Києві назвав «георгіївську стрічку» символом російської армії».

«Американським чиновникам знову ввижаються російські війська в Україні. Посол США в Києві Джеффрі Пайєтт заявив, що у нього, мовляв, є незаперечні докази. Це фото з Донецька, де стоїть танк із георгіївською стрічкою на корпусі. Пайєтт тут же написав у Twitter: «На танках у Донецьку – символіка російської армії». І додав для порівняння ще один знімок, де відображений танк із Москви з тим же символом», – повідомили на сайті російського каналу.

Цей текст журналісти підкріпили повідомленням із Twitter, однак не зі сторінки Джеффрі Пайєтта, а зі сторінки іншого дипломата – колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера (1997 – 2000 року).


А найголовніше, Стівен Пайфер звернув увагу не на «георгіївську стрічку», а на трибарвну зірку. Саме цю зірку у 2014 році представили як новий символ російської армії.

Фейк: у Чернігові ветеранам обмінюють нагороди на їжу

У низці російських ЗМІ цими днями поширювали інформацію про те, що в Чернігові волонтери буцімто збирають нагороди у ветеранів Другої світової в обмін на їжу.

Інтернетні ЗМІ вийшли із заголовками: «Чернігівські нацисти пропонують радянським ветеранам обміняти нагороди на їжу», «Націоналісти Чернігова пропонують ветеранам міняти військові нагороди на їжу».

У Чернігові дійсно проходила акція «Нагодуй комуніста». Активісти оголосили, що тим, хто принесе їм комуністичну символіку (зокрема, прапори КПРС), поміняють її на продуктові набори. Наприклад, за «георгіївську стрічку» давали буханку хліба.

Як розповіла Радіо Свобода волонтер та ініціатор акції Оксана Рубан, ордени і медалі на їжу не вимінювали.

«Від самого початку ідея була зовсім іншою, зібрати прапори, щоб їх не використовували як провокацію», – наголосила вона.

Однак, як розповідає Оксана Рубан, стався випадок, коли до акції побажала

долучитись жінка похилого віку, яка принесла нагороди своєї сім’ї, але не для обміну!

«Був випадок, коли жінка принесли ордени, абсолютно безкорисно. Тепер ми готуємо історію всієї її родини. Ми їй допомогли як волонтери, у неї хворий чоловік. Вона просто нас знає, знає що ми – волонтери, багато чула про нас. Вона сказала: «Я вирішила віддати в надійні руки, бо не знаю, чим допомогти армії». З орденів її сім’ї ми збираємося зробити цілий стенд і відправити в музей. Такий випадок тільки один, і ми дуже його цінуємо», – зазначила ініціатор акції.

На запитання про те, до якого музею волонтери збираються передати нагороди, Оксана Рубан відповіла: «До того, який не «запхне» в архіви, а зробить стенд цілої родини, туди ми і віддамо».


На цю ж тему:

07.05.2015
Звіт інженерів Росії про збитий «Боїнг» ґрунтується на фальшивках

Про ці підроблені зображення ще рік тому повідомляли у Службі безпеки України далі
06.05.2015
Познер про критику Макаревича: «Це повний фейк»

Журналіст не критикував Макаревича за ролик для українського каналу до Дня пам’яті далі
04.05.2015
Фейк ЗМІ Росії: «Шабаш відьом» підтримало Міноборони України

Цим журналісти «засвідчили» те, що «Україна йде стопами третього рейху» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG