Доступність посилання

ТОП новини

Саміт у Ризі має дати європерспективу та безвізовий режим – відкритий лист 95 євродепутатів


Рішучі дії з лібералізації візового режиму з Україною, Молдовою та Грузією та надання цим державам європейської перспективи – цих двох кроків чекає під час саміту «Східного партнерства» у Ризі група (95 із 751) депутатів Європейського парламенту, які надіслали офіційний заклик про це головам держав та урядів ЄС, що братимуть участь у саміті.

Ініціатором цьоговідкритого послання є Петрас Ауштрявічус, литовський євродепутат із групи «Альянс лібералів та демократів за Європу».

«Відданість Євросоюзу ініціативі «Східного партнерства» стає все більш актуальною, враховуючи те, що протягом останніх трьох років Росія розгорнула величезний військовий, політичний, економічний і пропагандистський тиск на Грузію, Молдову та Україну», – мовиться у зверненні, метою якого є висловлення протягом ризького саміту однозначної та переконливої солідарності ЄС із Україною, Грузією та Молдовою.

«На європейські прагнення цих країн потрібно дати амбітнішу відповідь», – закликають євродепутати, наголошуючи на тому, що, відповідно до положень статті 49 Договору про Європейський союз, ЄС повинен надіслати позитивний сигнал цим країнам щодо їхнього майбутнього членства в Європейському союзі.

Іншим сигналом має стати лібералізація візового режиму, яка, стверджують європарламентарі, залишається додатковим, потужним засобом сприяння позитивним демократичним змінам і каталізатором процесу реформ у цих країнах.

«Ми закликаємо глав держав і урядів Європейського союзу під час зустрічі в Ризі поширити безвізовий режим і для громадян Грузії та України. Зокрема, Європейський союз повинен встановити певні терміни для завершення планів дій з лібералізації візового режиму Грузії і України», – говориться у зверненні.

21–22 травня в Ризі має відбутися саміт «Східного партнерства»: лідери ЄС зустрінуться зі своїми партнерами із шести країн-сусідів. В Україні очікують на саміті отримати чітку дату безвізового режиму.

На цю ж тему:

20.05.2015
Ще немає рішення про європейську перспективу України у проекті декларації Ризького саміту – прем’єр Латвії

Санкції ЄС проти Росії діятимуть доти, доки не будуть повністю виконанні Мінські мирні домовленості – Лаймдота Страуюма далі
XS
SM
MD
LG