Доступність посилання

ТОП новини

Голова Держкіно України в Каннах: кінематографісти Росії роблять пропаганду замість мистецтва


«Наші російські колеги свій талант направили на те, щоб брати участь у пропагандистських фільмах замість того, щоб концентруватися на мистецтві»

В українському павільйоні на Каннському кінофестивалі показ українських фільмів зібрав справжній аншлаг. У події, яка відбулася в середу, взяв участь і голова Держкіно України Пилип Іллєнко разом з іншими режисерами і продюсерами. У невеликому, але вщент заповненому національному павільйоні України сьогодні можна було побачити трейлери як уже завершених проектів, частина з яких вийшла в прокат, так і тих, над якими робота все ще триває. Наприклад, презентували фільми «Голубе плаття», «Урсус», «Окупація», «Поводир», «Гніздо горлиці», «Толока».

Пилип Іллєнко
Пилип Іллєнко

Пилип Іллєнко зазначив, що у фільмів були проблеми з фінансуванням, тому частину проектів навіть зупинили. Зараз робота над ними відновлена і принаймні частина фільмів буде готова вже цього року.

Офіційно Каннський кінофестиваль закінчиться в неділю, коли підведуть останні результати конкурсів. Але деякі національні павільйони вже вирішили залишити Лазурний берег Франції. Напівпорожній стоїть павільйон Білорусі – згідно з організаторами, там вже провели презентацію фільму і зараз підводять підсумки. У російському павільйоні в середу повідомили, що якраз того дня закриваються – після презентації російських короткометражних фільмів. На цьому тлі, як зазначають присутні журналісти, вигідно відрізняється український павільйон, а протягом найближчих днів відбудуться презентації трьох українських короткометражок, одна з них – «Міна» торкається подій на Донбасі.

Днями в Каннах пройшов показ «Humans live here» – як стверджують творці цієї російської документальної стрічки, це «об’єктивний фільм про те, що відбувається на Сході України». Як розповідає журналіст Радіо Свобода, ті, хто дивився цю стрічку, кажуть, що це черговий пропагандистський проект, який показує тільки один бік війни на Сході України. Про цей фільм в українському павільйоні чули.

«Я не ходжу в російський павільйон. У нас зараз складні відносини з Росією. В першу чергу через те, що наші російські колеги свій талант направили на те, щоб брати участь у пропагандистських фільмах замість того, щоб концентруватися на мистецтві, яке не має меж. Але це проблема сучасного суспільства в Росії в цілому, а не тільки кінематографістів. Нам важко говорити про співпрацю в кінематографі, але я не бачу зараз таких можливостей найближчим часом».

Продюсер українських короткометражних фільмів під час Каннського фестивалю розповіла, що у порівнянні з минулим роком інтерес до українського павільйону є дещо меншим. Причина в тому, що минулого року були заявлені фільми, які брали участь у фестивалі (зокрема, «Майдан» Сергія Лозниці або «Плем’я» Мирослава Слабошпицького), але й тому, що цьогоріч у зв’язку з ситуацією в країні фінансування кіно обмежене.

Цього року в національному українському павільйоні в Каннах збирають підписи за звільнення українського режисера і сценариста, активіста Євромайдану Олега Сенцова. Його заарештували торік у Криму – за даними російської влади, український режисер готував серію терористичних актів у Криму. Всі звинувачення проти себе режисер спростовує.

Збір підписів за звільнення Олега Сенцова
Збір підписів за звільнення Олега Сенцова

Над матеріалом працювали Анна Любакова і Людмила Ваннек

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG