Доступність посилання

ТОП новини

Мінська група зустрічається на тлі боїв


Після переговорів у Мінську, 24 грудня 2014 року
Після переговорів у Мінську, 24 грудня 2014 року

«Незважаючи на заяви про закінчення відведення важкого озброєння, місія помітила присутність, чи пересування такої зброї з обох боків від лінії зіткнення»

У п’ятницю 22 травня у Мінську відбудеться зустріч Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі за участі України, Росії, ОБСЄ та представників так званих «ДНР» і «ЛНР». Зустріч відбувається на тлі заяв ОБСЄ про невиконання попередніх Мінських домовленостей та звинувачень України на адресу Росії щодо збільшення військового контингенту поблизу кордонів України.

Мінська група зустрічається на тлі боїв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі має обговорити політичні питання. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер. Колишній президент Кучма є представником України в контактній групі. Як пише його прес-служба, на зустрічі планується обговорити перші результати роботи тематичних підгруп.

Напередодні, 14 травня відбулося засідання економічної підгрупи, 19 травня – підгруп з гуманітарних питань і питань безпеки. Україну в політичній групі представляє директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, в групі безпеки – колишній голова РНБО Євген Марчук, в економічній – Ігор Веремій, а гуманітарні питання вирішують народний депутат Ірина Геращенко та колишній лідер Соціал-Демократичної партії (об’єднаної) Віктор Медведчук. Координаторами підгруп є представники ОБСЄ.

Олександр Гуґ
Олександр Гуґ

Тим часом заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександр Гуґ на брифінгу в Києві заявив, що Мінські домовленості не виконуються повною мірою, зокрема, в питанні відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. За його словами, сторони лише частково виконують мінські домовленості та обіцянки щодо відведення важкого озброєння.

Незважаючи на заяви про закінчення відведення важкого озброєння, місія помітила присутність чи пересування такої зброї з обох боків від лінії зіткнення
Олександр Хуг

«Місія ще раз відвідала урядові та неурядові райони з важким озброєнням. У багатьох з них зброя, зафіксована раніше, тепер не помічена. Незважаючи на заяви про закінчення відведення важкого озброєння, місія помітила присутність, чи пересування такої зброї з обох боків від лінії зіткнення», – заявив представник ОБСЄ.

Гуґ повідомив, що нещодавно безпілотники ОБСЄ зафіксували присутність ракетної системи «земля-повітря» на підконтрольній «ДНР» території в 25 кілометрах від Маріуполя.

Донбас залишається нестабільним та непередбачуваним. Перемир’я дотримуються не всюди
Олександр Хуг

Також Гуґ нагадав про плани розширення місії. Очікується, що найближчим часом вона буде налічувати разом з технічним персоналом 756 осіб із 42 країн.

Щодо загальної ситуації, то, на його думку, вона ще далека від стабільної.

«Донбас залишається нестабільним та непередбачуваним. Перемир’я дотримуються не всюди. Так само, як і протягом попередніх тижнів, конфлікт посилювався в окремих місцях. Райони навколо знищеного Донецького аеропорту, які тепер контролює так звана «ДНР» залишаються місцем боїв протягом всього тижня», – засвідчив представник ОБСЄ.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG