Доступність посилання

ТОП новини

Царьов: ми поставили перед собою мету створення єдиної України


Олег Царьов
Олег Царьов

Що означають заяви про згортання «Новоросії»?

24 травня 2014 року на так званому «з’їзді» угруповань «ДНР» та «ЛНР» був підписаний «договір» про створення «союзу народних республік» «Новоросії». Метою цього утворення мало стати об’єднання територій, підконтрольних «ДНР» та «ЛНР», які в Україні визнані терористичними організаціями. Проте цього так і не сталося. «Парламент» так званої «Новоросії» очолив колишній народний депутат Олег Царьов. В Україні Царьов оголошений у розшук. Проти нього порушена кримінальна справа за заклики до сепаратизму. Тепер Олег Царьов заявляє про замороження «парламенту» «Новоросії» і про «створення єдиної України». Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Ви заявили, що проект «Новоросія» заморожений. Що це означає і з чим це пов’язане?

– Заморожений не проект «Новоросія», а заморожена діяльність парламенту «Новоросії». Парламент «Новоросії» був створений шляхом підписання федеративного договору між «ДНР» та «ЛНР». Цей «парламент» я очолив. Він мав ухвалити спільне законодавство для «ДНР» і «ЛНР» та обрати «уряд» «ДНР» та «ЛНР».

Після підписання Мінських угод «ДНР» і «ЛНР» мають увійти на правах автономії до складу України. Але там ніде не написано, що «Новоросія» як єдиний суб’єкт має увійти до складу України

Після підписання Мінських угод «ДНР» і «ЛНР» мають увійти на правах автономії до складу України. Але там ніде не написано, що «Новоросія» як єдиний суб’єкт має увійти до складу України. Зважаючи на це, щоб нас не звинуватили у тому, що ми своїми діями зриваємо мінський процес, ми заморозили діяльність «парламенту». Це означає, що ми не збираємося і не ухвалюємо «законів» і не вибираємо уряд «Новоросії». «Депутати» продовжують працювати на округах, працює громадська приймальня парламенту «Новоросії», працює офіс «парламенту» «Новоросії».

– Після проголошення «Новоросії» минув рік, але ніяких конкретних кроків не було зроблено. Чому?

Пародія на так звану «Новоросію», що поширена у соціальних мережах
Пародія на так звану «Новоросію», що поширена у соціальних мережах

– Була схвалена символіка, «парламент» «Новоросії» був першим органом, який починав проект щодо надання гуманітарної допомоги постраждалим, була ухвалена низка законів і «парламент» активно працював до Мінських угод.

– Упродовж року ніяких кроків щодо об’єднання «ЛНР» і «ДНР» не було зроблено. У чому була проблема? Лідери не могли між собою порозумітися?

Зараз було б дурницею будувати суверенну республіку [«Новоросію»], якщо ми поставили перед собою мету створення єдиної України

– Проблема була у тому, що ми створюємо конфедерацію, яка починає створюватися знизу. Ми повинні були провести місцеві вибори, отримати легітимний донецький і луганський «парламент». Ми провели ці вибори і підписали Мінські угоди. І зараз було б дурницею будувати суверенну республіку [«Новоросію»], якщо ми поставили перед собою мету створення єдиної України.

– Тобто наразі головною ідеєю для Вас є залишення територій, підконтрольних «ЛНР» і «ДНР», у складі України?

– Основна мета Мінських угод – це шляхом усунення політичних суперечностей спробувати об’єднати Україну та припинити бойові дії.

– Київ наполягає на тому, що місцеві вибори на Донбасі мають відбуватися згідно з українським законодавством. Ви з цим погоджуєтеся?

Багато моїх товаришів наразі перебувають у в’язницях, хоча у Мінських угодах написано, що має бути проведена амністія

– Я був народним депутатом України з 30 років. Це лише останнє скликання парламенту, до якого я не потрапив. Тож, якщо не знаєш, як чинити, чини згідно із законом. Потрібно уважно читати Мінські угоди. Ми повинні були ухвалити українські закони з урахуванням побажання «ЛНР» і «ДНР». Про це прямо йдеться у Мінських угодах. А також змінити Конституцію з урахуванням думки «ЛНР» та «ДНР». Наразі думка «ДНР» та «ЛНР» Києвом не була почута. Хочу нагадати, що ще одним пунктом [Мінських угод] є амністія. На жаль, багато моїх товаришів наразі перебувають у в’язницях, хоча у Мінських угодах написано, що має бути проведена амністія.

– У рамках Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі були створені тематичні підгрупи, і, наскільки я розумію, вони зараз працюють над вирішенням цих питань.

– Я був присутній лише на перших зустрічах між представниками України та «Новоросії», але починаючи з Мінських угод, я вже не був присутній на цих зустрічах.

На цю ж тему:

22.05.2015
Сепаратисти взяли курс на «об’єднання України»

Парламентар Борислав Береза: згортання проекту «Новоросія» – ідея Кремля далі
21.05.2015
Чому заморожують проект «Новоросія»?

Сепаратисти заявляють про закриття проекту «Новоросія» і ведуть торги за повернення окупованих територій в Україну далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG