Доступність посилання

ТОП новини

Чи завадить історичне минуле відносинам України і Польщі за президентства Дуди?


Анджей Дуда після оголошення результатів екзит-полу. Варшава, 24 травня 2015 року
Анджей Дуда після оголошення результатів екзит-полу. Варшава, 24 травня 2015 року

У Львові сподіваються, що Польща надалі підтримуватиме Україну

Чи не найбільш потужною українсько-польська співпраця є у Львові. Там активно обговорюють результати виборів у Польщі і як це вплине на розвиток відносин між двома країнами, чи зміниться дружнє ставлення Польщі до України.

ЗАВАНТАЖИТИ

Більшість експертів назвали результати виборів у Польщі радше несподіваними. Зокрема, політолог Юрій Шведа. За його словами, не відбудеться серйозних змін, ані у внутрішній, ані в зовнішній політиці Польщі, яка на сьогодні досягла високого рівня демократичного розвитку. Він прогнозує, що слід, навпаки, очікувати ще більш позитивних змін у ставленні Польщі до України.

«Президент є представником правоцентристської політичної сили, яка декларувала свою більшу прихильність до України у цьому конфлікті, який нині маємо на Донбасі, коли друга сторона цей конфлікт старалась використати не на шкоду державним інтересам Польщі», – зауважив Юрій Шведа.

Польща не змінить своєї проукраїнської політики і надалі залишатиметься адвокатом України в Європі, сказав Радіо Свобода політолог Любомира Мандзій. «Враховуючи ту позицію проамериканську новообраного президента, можна сказати, що в Європі він лобіюватиме американські інтереси. Україна відчуватиме надалі підтримку Польщі», – зазначив експерт.

Минуле про себе нагадає?

Найбільше стурбованості викликає у Львові те, що майбутні відносини між Україною і Польщею будуватимуться через призму історичного минулого. Адже ухвалення українським парламентом закону про визнання ОУН та УПА борцями за незалежність України викликав суперечки у польському суспільстві. І новобраний президент Анджей Дуда, вочевидь, дотримуватиметься чіткої позиції у питаннях спільного історичного минулого обох народів. Зокрема, мова про події Другої світової війни.

Анджей Дуда після оголошення результатів екзит-полу. Варшава, 24 травня 2015 року
Анджей Дуда після оголошення результатів екзит-полу. Варшава, 24 травня 2015 року

Історик, публіцист Василь Расевич каже, що Анджей Дуда змушений буде віддячувати своєму виборцеві і час від часу він змушений буде порушувати теми, які важливі для певних середовищ польського суспільства, зокрема кресов’яків, польських національно-патріотичних середовищ.

«Тут президент Дуда буде заручником тих обіцянок, які він давав під час виборчої кампанії останнім часом. Для нього і його команди, а це команда Ярослава Качинського, історичні питання будуть надалі відігравати важливу роль. Будуть спроби повернутись до пояснення катастрофічної історії в минулому», – наголошує науковець.

Політична група Ярослава Качинського займає критичну позицію щодо Росії. А це пов’язано з трагедією під Смоленськом у квітні 2010 року, коли загинула політична еліта Польщі, нагадує Василь Расевич, а ретельного розслідування і досі не проведено, польське суспільство не отримало відповідей на чимало запитань. «Ця група буде дуже критична у відносинах із Росією. Але тут не варто заспокоюватись українським експертам, тому що антиросійськість не буде означати автоматично проукраїнськості».

Історія не для політиків?

На думку історика, український парламент, визнавши героїзм ОУН і УПА, по суті, позбавив дипломатів у Польщі будь-яких можливостей щодо порозуміння у питаннях історичного минулого. Уже влітку каменем спотикання між двома народами вкотре може стати чергова річниця Волинської трагедії.

Народний депутат Оксана Юринець, фракція «Блок Петра Порошенка», голова підкомітету регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та ЄС в Комітеті з питань європейської інтеграції, звертає увагу на те, що голосування відбулося саме у день, коли виступав у Верховній Раді польський президент Броніслав Коморовський. Опісля їй та її колегам довелось навіть вибачатись і пояснювати польській стороні, що за документ голосували в один день із виступом керівника Польщі.

Сподіваюсь, що ми будемо надалі розвивати міцні відносини між Україною і Польщею
Оксана Юринець

«Ми історію маємо віддати історикам, не політики мають займатись питаннями минулого. Повертатись кожного разу у минуле, гадаю, відпаде, бо є багато пріоритетних питань. Сподіваюсь, що ми будемо надалі розвивати міцні відносини між Україною і Польщею», – говорить народний депутат.

Восени у Польщі відбудуться парламентські вибори і саме від того, яка політична сила на них переможе, залежатиме, як у подальшому будуватиметься зовнішня і внутрішня політики Польщі, наголошує історик Василь Расевич і прогнозує, що до того часу суттєвих змін в українсько-польських відносинах не буде.


На цю ж тему:

25.05.2015
Яку політику щодо України веcтиме новий президент Польщі?

Анджей Дуда у політиці 10 років, та його перемога для експертів стала великою несподіванкою далі
25.05.2015
Новий президент Польщі Анджей Дуда підтримує Україну

Екзит-поли: на президенських виборах більшість поляків проголосували за представника опозиційних правих сил далі
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG