Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі розшукують «ідеальних депутатів»


©Shutterstock
©Shutterstock

«Зараз для місцевого депутата головне – знайти собі партію з рейтингом і добре запастися гречкою»

Одеса – В Одесі громадські активісти створюють «Ідеальний список» кандидатів у депутати міської ради. Мета проекту – напередодні муніципальних виборів відшукати людей, що можуть стати гідними обранцями та переконати їх спробувати реалізуватися як політки. Для потенційних депутатів визначили перелік чітких критеріїв, основними з яких є довіра громади та професійність. Ініціатори впевнені, що «Ідеальний список» сприятиме очищенню виборів від брудних технологій.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Головна ідея «Ідеального списку» – запропонувати одеським виборцям кандидатів, які мають достатньо професійних навичок, аби якісно виконувати роботу з управління містом. Формувати перелік таких людей та перевіряти їх на наявність визначених критеріїв буде група експертів. До неї входять одеські громадські активісти, підприємці, юристи, журналісти, діячі культури та благодійники, зокрема, художник Олександр Ройтбурд, поет, перекладач Борис Херсонський, журналіст Сергій Дібров.

Запропонувати свою кандидатуру в депутати може і пересічний громадянин, заповнивши онлайн-анкету.

Організатор проекту Олексій Чорний розповів, що такий задум з’явився ще під час Майдану, але саме зараз настав час його реалізувати.

Коли наші хлопці гинуть на фронті, армія утримується фактично за рахунок волонтерів. Це безсоромно, робити вигляд, що ви не розумієте, що хтось має змінити правила гри
Олексій Чорний

«В той момент, коли наші хлопці гинуть на фронті, армія утримується фактично за рахунок волонтерів. Це безсоромно, робити вигляд, що ви не розумієте, що хтось має змінити правила гри», – говорить Олексій Чорний.

Якщо з’явиться замовлення суспільства

З моменту приєднання до проекту кандидати беруть на себе роль «виконувача обов'язків депутата» та мають виконати низку завдань. Одне з яких, наприклад, викрити діючу корупційну схему та оприлюднити результати. Весь час їх дії будуть оцінювати експерти та громада. Як сподівається Олексій Чорний, у результаті буде створений список найбільш гідних кандидатів у депутати Одеської міської ради та сформується очікування суспільства побачити цих людей у виборчих списках.

«Якщо таке соціальне замовлення буде, то політичні партії нададуть нашим кандидатам місця у прохідній частині своїх списків», – впевнений активіст.

Голова одеського відділення Комітету виборців України Анатолій Бойко позитивно оцінює таку соціальну ініціативу. На його думку, теперішні українські політики ставлять виборців на останнє місце.

Зараз головне – знайти собі партію з високим рейтингом, добре запастися гречкою, не сваритися з місцевою владою, а виборці у нього на останньому місці
Анатолій Бойко

«Зараз головне – знайти собі партію з високим рейтингом, добре запастися гречкою, не сваритися з місцевою владою, а виборці у нього на останньому місці. Але депутат, який став обранцем за рахунок довіри громади, буде зовсім по-іншому до неї ставитися», – вважає Анатолій Бойко.

Організатори проекту впевнені, що «Ідеальний список» посприяє пришвидшенню народження нової політичної еліти у місті. Також такими способами вони хочуть боротися зі стереотипом, що політика – це брудна справа.

Директор Європейського інституту соціальних комунікацій, одесит Олександр Доброєр переконаний: якщо діяти за старими правилами, тоді зміни у суспільстві неможливі.

Цей список буде ідеальним для тих обставин, у яких ми зараз живемо. Але він точно буде кращим за багато інших і зможе посприяти зміні правил, за якими будуються виборчі кампанії у нашому місті
Олександр Доброєр

«Звичайно, що цей список буде ідеальним для тих обставин, у яких ми зараз живемо. Але він точно буде кращим за багато інших і зможе посприяти зміні правил, за якими будуються виборчі кампанії у нашому місті», – зауважив Олександр Доброєр.

Активісти не виключають співпраці з політичними партіями і навіть закликають їх випробувати свої сили у «Ідеальному списку», щоб боротися з популізмом та безвідповідальністю у політиці. Офіційно передвиборча кампанія напередодні місцевих виборів в Одесі стартує через три місяці.

На початку червня цього року Верховна Рада ухвалить новий закон про місцеві вибори. Наразі депутати розглядають різні проекти цього закону, серед пропозицій – перехід до відкритих списків на виборах міських рад великих міст і обласних рад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG