Доступність посилання

ТОП новини

Дорогою до фіналу Ліги Європи: «Дніпро» зіграє з «Севільєю»


Прихильники «Дніпра» святкують перемогу над «Наполі», НСК «Олімпійський», Київ, 14 травня 2015 року
Прихильники «Дніпра» святкують перемогу над «Наполі», НСК «Олімпійський», Київ, 14 травня 2015 року

27 травня на стадіоні у Варшаві відбудеться фінал Ліги Європи з футболу за участі українського клубу

Для країни, яка знає, що таке війна, футбольний клуб «Дніпро» з Дніпропетровська дав українцям привід радіти. «Дніпро» подолав неймовірні перешкоди на шляху до фіналу Ліги Європи і був змушений проводити матчі в Києві, що за п’ять годин їзди від рідного для клубу міста. У середу, 27 травня, «Дніпро» на стадіоні у Варшаві зустрінеться з іспанською «Севільєю».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попри відстань у близько 200 кілометрів від бойових дій на сході України, «Дніпро» був змушений проводити матчі в Києві. Дві «домашні» поразки затьмарили початок турніру для команди, деякі з гравців якої отримали травми в турнірі під егідою УЄФА.

Але «Дніпро» зміг піднятися і потрапив до фіналу Ліги Європи перемогою над італійським «Наполі» у Києві з рахунком 1:0 – ледь-ледь.

Після важкого старту «Дніпро» вибив з турніру чотири команди і став другим українським клубом, який досяг фіналу Ліги Європи, провівши останню гру у Києві проти «Наполі» 14 травня.

Важкий шлях «Дніпра« до успіху для багатьох символізує перешкоди, які змушені долати багато українців.

«Сьогодні ця перемога потрібна Україні перш за все, – сказав тренер «Дніпра» Мирон Маркевич після перемоги над «Наполі». – І взагалі сьогодні ми грали для простих людей, які, на жаль, у стані війни і наші люди гинуть кожного дня».

Для багатьох в Україні успіх «Дніпра» не лише дав короткий перепочинок від конфлікту, але став і мобілізуючим чинником для українців.

«Разом ми непереможні. Слава Україні!» – написав у Твіттері президент Петро Порошенко після перемоги «Дніпра» над англійським «Евертоном» у березні.

Конфлікт і футбол

Багато українських клубів зазнали серйозних проблем через конфлікт на сході України. Грати на чужих стадіонах стало нормою для шести українських клубів, включно з донецьким «Шахтарем», який виїхав з Донецька у 2014 році після обстрілів стадіону «Донбас-Арена». Клуб «Шахтар» Ріната Ахметова живе в готелі у Києві, але грає всі домашні матчі у Львові. На більшості з цих матчів присутні по кілька тисяч вболівальників – це не зрівняти з 35 тисячами фанів, які в середньому приходили на матчі на «Донбас-Арені» в сезоні 2013-2014 років. За повідомленням газети Los Angeles Times, «Шахтар» встановив рекорд для Східної Європи, продавши в ті роки 27 тисяч сезонних абонементів.

В самому ж Донецьку зараз 50-тисячний стадіон порожній. Його зведення коштувало 400 мільйонів доларів і на «Донбас-Арені» грали матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Стадіон було пошкоджено під час протистояння між проросійськими сепаратистами та українськими військами. У березні цього року жителі Донецька біля «Донбас-Арени» стояли у чергах не за квитками на футбол, а за гуманітарною допомогою, яку роздавав Фонд Ахметова.

Стадіон «Зорі» у Луганську теж опинився під контролем сепаратистів і теж постраждав від обстрілів. Минулого року клуб повідомив, що через мінометний обстріл зазнали ушкоджень трибуни, а на самому футбольному полі утворилася вирва від потрапляння міни.

У березні, за два місяці до завершення сезону, «Чорноморець» (Одеса) став останнім клубом, який полишив власний стадіон, як повідомляє сайт futbolgrad.com.

То був матч за розкладом в Одесі 2 травня 2014 року, який дав поштовх трагічному повороту подій, в результаті яких 40 людей загинуло.

Перед грою «Чорноморця» з харківським «Металістом» фани обох клубів разом пройшлися маршем до стадіону, висловлюючи підтримку єдності України.

Але на вболівальників напали невідомі в масках, що вилилось у вуличні сутички, а завершилось біля Будинку профспілок в Одесі, де десятки проросійських активістів загинули через пожежу, яка охопила будівлю.

Суперечка Києва та Москви через футбол

Футбол також ще більше погіршив і без того складні відносини Києва та Москви. Росія проігнорувала українські застереження і долучила три кримські клуби до своєї власної футбольної ліги через 5 місяців після анексії півострова навесні минулого року.

ФК «Севастополь», «Жемчужина» з Ялти та симферопольська «Таврія» отримали місця у другому південному дивізіоні третьої футбольної ліги.
«Таврія» та ФК «Севастополь» грали в Українській прем’єр-лізі. А «Таврія» навіть виступала в турнірі Ліги Європи в сезоні 2010-2011 років.

Президент Порошенко закликав ФІФА позбавити Росію права проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року, але федерація не відреагувала. Також країнські футбольні функціонери закликали УЄФА та ФІФА зважити на те, що Росія не має права керувати спортом на українській території.

Росія тим часом повідомила, що в Криму можуть бути тренувальні бази деяких національних збірних, які гратимуть на чемпіонаті світу з футболу 2018 року.

Над матеріалом працювали Tony Weselowsky і Ростислав Хотин.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG