Доступність посилання

ТОП новини

Одещина може стати новим реформаторським проектом Саакашвілі


Що одесити думають про новопризначеного голову ОДА – Саакашвілі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Що одесити думають про новопризначеного голову ОДА – Саакашвілі?

На колишнього грузинського президента покладають великі сподівання

Одеса – Призначення Міхеїла Саакашвілі головою Одеської ОДА стало для одеситів, як і для решти України, несподіванкою. Екс-президент Грузії змінив на цій посаді бізнес-партнера Коломойского Ігоря Палицю. На колишнього грузинського президента-реформатора покладають великі сподівання. Однак чи зможе Міхеїл Саакашвілі бути ефективним на цій посаді за чинної адміністративної вертикалі?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Серед головних завдань, які президент України покладає на Саакашвілі, це боротьба з корупцією та покращення життя мешканців регіону. Колишній голова Одеської ОДА Ігор Палиця впевнений у силах свого наступника.

«Реформи, які вони хочуть робити, можна реалізувати лише при повній підтримці Києва. Саме призначення і зняття з посади було для мене несподіванкою, однак всі розуміли, що президент формує команду, якій він довіряє. Я впевнений, що така людина як Саакашвілі зможе звернути увагу Києва на Одещину», – коментує Ігор Палиця.

Таку думку поділяє і політолог Артем Філіпенко. За його словами, на ефективність управління областю впливає персона її керівника.

«Тут багато що залежить від особистісного фактору. Є надія, що Саакашвілі буде користуватися підтримкою з боку президента. Багато що залежить від готовності регіональної влади пробивати важливі для регіону ініціативи», – пояснює політолог.

Людина Коломойського виходить з гри

Палиця був неефективним через брак довіри президента – стверджують експерти. За рік на своїй посаді колишній голова Одеської ОДА не зміг призначити жодного голову районної ради через те, що президент не затверджував його кандидатур.

Через недовірливі стосунки між президентом і колишнім головою ОДА раніше регіональні ЗМІ вже кілька разів відправляли Ігоря Палицю у відставку. Причина – наближеність останнього до бізнесмена Ігоря Коломойського, що зробило Одещину сателітом інтересів екс-голови Дніпропетровської ОДА. Під час призначення Ігоря Палиці головою облдержадміністрації рік тому, Коломойський особисто приїздив в Одесу, аби привітати новопризначеного. За останній рік вплив Коломойського на ситуацію в країні лише збільшився, що, безперечно, не могло не непокоїти президента країни. Цитату Порошенка під час представлення Саакашвілі про «Україну без олігархів з приватними арміями» багато хто інтерпретував як закид Коломойському.

Мода на іноземні кадри

На думку Артема Філіпенка, на призначення саме Саакашвілі на посаду нового голови Одеської ОДА вплинуло кілька факторів.

«З одного боку в нас існує кадрова проблема, і вона характерна для Одеської області як на обласному, так і на районному рівнях. Певну роль в усьому цьому зіграло протистояння між президентом і Коломойським, оскільки Палицю вважали людиною останнього. І третій фактор – це іміджевий крок. У Саакашвілі репутація реформатора. А також у нинішній складній ситуації він займає чітку проукраїнську позицію», – каже політолог.

Експерт вважає, що тренд на призначення іноземців на ключові посади в державі продиктований неефективністю існуючих у країні еліт.

«Одесит-Мішка»

Призначення Міхеїла Саакашвілі головою Одеської ОДА викликало здивування у більшості жителів обласного центру. Багато хто з пересічних громадян сприймали це, як жарт. Однак в Одеській ОДА вже відбулося перше засідання адміністрації з новопризначеним головою.

Для ефективних реформ та виконання обіцянок Міхеїлу Саакашвілі потрібна нова команда. Про це він заявив одразу ж після призначення.

«Не можуть одні й ті ж люди залишатися при владі 25 років. Потрібно шукати молодих людей, нову енергію, нові підходи. Практично всі заступники повинні обновитися», – заявив новий голова.

З перших днів на посаді Саакашвілі пообіцяв значно скоротити штат ОДА, тим самим заощадити близько 4 мільйонів гривень на рік, а на вакантні посади оголосити відкритий конкурс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG