Доступність посилання

ТОП новини

Росія підробила докази того, що нібито Україна збила літак MH-17 (світова преса)


Траєкторія польоту літака не змінювалася так, як заявляє Міністерство оборони Росії

Росія збрехала про докази того, що нібито українська сторона збила літак Малайзійських авіаліній у небі над Донбасом 17 липня 2014 року, пише Bellingcat. Тим часом, старший науковий співробітник Московського центру Карнеґі Андрій Колєсніков пише, що, залишивши проект «Новоросія», Москва визнала свою поразку. А журналіст Newsweek розповідає, як Росія переслідує християн у Криму.

Росія сфабрикувала докази того, що українська сторона начебто збила літак Малайзійських авіаліній у небі над Донбасом 17 липня 2014 року, повідомляє міжнародна розслідувальна група Bellingcat.

На спеціальній прес-конференції 21 липня – через кілька днів після катастрофи – російське Міністерство оборони показало сателітні знімки розміщення одиниць протиповітряної оборони України у день збиття літака. Зокрема, два українські зенітно-ракетні комплекси «Бук» розташовувалися там, звідки могли би влучити у MH-17.

Однак, команда Bellingcat з’ясувала, що світлини, які презентувала російська сторона, є старими, а саме – від червня 2014 року, що можна перевірити на публічно наявних фотографіях у Google Earth. Bellingcat вважає, що російська сторона змінила сателітні світлини за допомогою програми Adobe Photoshop CS5.

Загалом, команда зробила кілька висновків. По-перше, траєкторія польоту літака не змінювалася так, як заявляє Міністерство оборони Росії.

По-друге, відео «Буку», яке, як заявляє російська сторона, зняли у підконтрольному Україні місті Краматорськ, насправді зняли у Луганську, який перебуває під контролем сепаратистів. По-третє, Росія заявляла про те, що за MH-17 летів іще один літак невдовзі після його збиття. Однак, згідно з дослідженням багатьох медіаорганізацій, це, скоріш за все, були уламки малайзійського літака. Нарешті, активність українських «Буків», представлена російським Міністерством закордонних справ, була сфабрикована.

Політолог Тарас Кузьо: «Жодної поваги до жертв: Росія продовжує брехати та підробляти докази своєї провини у збитті MH-17»

Залишивши проект «Новоросія», Москва визнала свою поразку, пише старший науковий співробітник Московського центру Карнеґі Андрій Колєсніков на сторінках російської англомовної газети Moscow Times.

«(Те, що заяви лідерів сепаратистів про замороження проекту «Новоросія» – ред.) зробили через кілька днів після зустрічі держсекретаря США Джона Керрі з російським президентом Володимиром Путіним і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, не є збігом обставин. Хоча представники російського МЗС наполягали на тому, що не будуть укладати угод з американцями, обидві сторони, здається, все ж таки дійшли якоїсь домовленості», – пише Колєсніков.

Те, що Росія ухвалила закон про заборону «небажаних» іноземних недержавних організацій, експерт називає компенсацією Путіна за ці домовленості.

Тепер російська сторона займається іншим проектом – «поворотом на Схід», вважає Колєсніков. Доказом експерт називає перемовини між Володимиром Путіним і його китайським колегою Сі Цзіньпінем під час святкування Дня перемоги у Москві.

«Москва, здається, зробила висновок, що Україну втрачено. Якщо проект дійсно закритий, Кремль у дійсності визнав поразку, незалежно від того, як він намагається це обернути», – підсумовує Колєсніков.

Фонд Карнеґі: «Проект «Новоросія» не закрили б, якщо б Москва не натиснула на сепаратистів», каже Андрій Колєсніков»

Росія переслідує християн у Криму, пише журналіст американського часопису Newsweek Жеральдін Фейґан.

«Від моменту анексії півострова релігійні громади Криму мають багато труднощів. Російські антиекстремістські закони вже призвели до штрафів проти дев’яти людей за зберігання забороненої літератури. Три організації «Свідків Єгови» оштрафували з тієї ж причини. Сайт «Свідків Єгови» заблокований», – пише журналіст.

Крім того, у Сімферополі закрили малий римо-католицький монастир, а римо-католицького священика з Польщі оштрафували та змусили залишити півострів за те, що він відправляв богослужіння, маючи туристичну візу. Всі 23 закордонні імами та ісламські релігійні вчителі мали залишити Крим до кінця 2014 року.

Тепер релігійні організації Криму мають перереєструватися, щоб легально працювати у Росії відповідно до релігійного закону. Зокрема, одна з трьох єпархій Української православної церкви вже перереєструвалася, чим викликала скандал.

«Київське керівництво церкви виступає проти російської анексії Криму. Однак, протягом лише двох місяців, Сімферопольська та Кримська єпархії перейшли від надання пастирської підтримки Українському флоту до святкування Дня перемоги «вперше під російським прапором», – пише журналіст.

Під владою Києва релігійні громади Криму мали спокій, зазначає Фейґан, однак під владою Москви їх очікує, у кращому випадку, надокучлива бюрократія, а у гіршому – придушення.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG