Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує українська «безкоштовна» медицина?


«Продовжують гинути люди, які не отримують лікування через те, що держава не веде боротьби з корупцією» – Скала

Київ – Реформування системи охорони здоров’я – один із пріоритетів діяльності уряду України. Адже чимало українців сучасну медицину уособлюють з корупцією у медичних закладах, постійною нестачею необхідних препаратів у лікарнях і байдужістю медиків до проблем пацієнтів. При цьому українці співчувають лікарям і медсестрам, яким треба виживати на мізерні зарплати. Тому і долучаються до «медичної корупції», купуючи ліки і передаючи лікарям хабарі у конвертах, стверджують експерти. З ними згоден і міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі: за його словами, українські пацієнти платять медикам «у конвертах» до 8 мільярдів доларів на рік.

Скільки коштує українська «безкоштовна» медицина?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Головною «хворобою» української медицини очільник МОЗ Олександр Квіташвілі назвав державну монополію на надання медично-лікувальних послуг. Відповідні послуги замовляє держава, сама ж ці послуги надає і сама сплачує за них, а потім контролює якість цих послуг, пояснив Квіташвілі в ефірі Радіо Свобода.

«Фінансуємо ми медицину як? Ми даємо гроші всім, така зрівнялівка виходить. Ось така «безкоштовна» медицина для всіх громадян України. У тих, хто має можливість добавити зі своєї кишені, ті отримують якісніші послуги. У законопроектах, які дозволять реформувати медичну галузь, ми пропонуємо залишити лікувальні заклади у державній власності, але даємо змогу лікарням заробляти гроші. По-перше, ми надаємо лікарням автономію, насамперед фінансову автономію. По-друге, ми змінюємо систему фінансування медичних закладів. Ми ідемо геть від «ліжко-місця» і переходимо на контрактну основу з поступовим переходом на оплату послуг, які надають лікарні», – каже міністр.

Міністр також визнав, що реформа носить комплексний характер і стосується не лише змін у функціонуванні медичних закладів, а і прозорих закупівель ліків й обладнання, прозорості фармацевтичного ринку тощо.

Громадські активісти, у свою чергу, визначили кілька серйозних «больових точок» української медицини. По-перше, це непрозорість у діяльності фармацевтів. Навряд чи українці відчують позитивні результати медичної реформи, якщо в аптеках ціни на ліки будуть вищими від розміру мінімальних пенсій, вважає виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишин.

«Перші кроки, які ми вбачаємо як такі, що треба зробити, – змінити правила на фармацевтичному ринку. Тобто, ми говоримо про дерегуляцію цього сектора, зміну надмірних реєстраційних процесів і так далі. Вважаємо, це автоматично призведе до того, що будуть знижені ціни на ліки», – зазначила Стефанишин у виступі на круглому столі з проблем реформи фармацевтичної галузі.

Просто треба купити і завезти в Україну необхідні препарати – Шерембей

Друга проблема, яка гостро постала перед урядом України цього року, –закупівля препаратів і ліків для людей, хворих на діабет (інсулінозалежних пацієнтів), ВІЛ-позитивних українців і таких, які живуть зі СНІД-ом. Як повідомив журналістам член координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, Дмитро Шерембей, близько 20 тисяч українців вживають препарати комплексу антиретровірусної терапії (АРТ-терапія), але їх вистачить максимум на кілька тижнів.

«Єдиний спосіб врятувати цих людей – забезпечити їх лікуванням. Не треба нічого нового вигадувати – просто треба купити і завезти в Україну необхідні препарати. І всі ці люди будуть жити, десятки тисяч людей будуть жити», – заявив Шерембей.

У свою чергу, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець заявив, що ВІЛ-позитивним українцям вистачить ліків для АРТ-терапії до кінця червня. Міністерство охорони здоров’я знайшло можливості забезпечити необхідними препаратами цих людей, повідомив Перегинець журналістам. Він пообіцяв, що система медичних закупівель стане прозорою.

«МОЗ і Центру контролю за захворюваннями вдалось визначити, що ми гарантовано можемо забезпечити до кінця червня лікування цих пацієнтів», – пояснив Перегинець.

Окуповані території: закритий доступ

Ігор Перегинець визнав, що реформування медичної галузі і надання медичної допомоги тим пацієнтам, які отримують медикаменти за рахунок держави, не стосується жителів тимчасово окупованих територій Донбасу й анексованого Криму. Доступу до цих людей Київ наразі не має, каже представник МОЗ.

Павло Скала, директор з політики та партнерства Міжнародного альянсу з боротьби з ВІЛ/СНІД (українське представництво), вважає це ще однією критичною проблемою для влади у Києві. Не менш небезпечною, ніж відсутність боротьби з корупцією, і «забалакування» реформ, наголосив експерт.

«Продовжують гинути люди, які не отримують лікування через те, що держава не веде боротьби з корупцією і не працює таким чином, яким вона має працювати. Ми втратили багато наших пацієнтів в окупованому Криму: понад 800 пацієнтів замісної терапії залишились без лікування, десятки з них померли, серед них і ВІЛ-позитивні люди. Нині сотні пацієнтів втратили життєво важливе лікування на Сході України, і прогнози, на жаль, невтішні. Бо ми не маємо туди доступу і держава, до того ж, зайнята дещо іншими проблемами», – розповів Скала.

Бюрократія шкодить здоров’ю українців – Корчинська

Ще одна «хвороба» української медицини – роздутий бюрократичний апарат. З радянських часів медицина успадкувала потужну бюрократію, яка стоїть на заваді будь-яким змінам і перешкоджає реформам. Але що найгірше – через її повільність і консерватизм страждають українці, які потребують нагального лікування, стверджують фахівці.

Так, при Міністерстві охорони здоров’я функціонує спеціальна комісія з питань бюджетного лікування за кордоном. Її завдання – визначити, хто з українців має пройти лікування або реабілітацію за кордоном через відсутність необхідного лікування вдома. До закордонних лікувальних закладів по бюджетній програмі лікування відправляють людей з онкологічними, онкогематологічними, нейрохірургічними, кардіологічними захворювань і вродженими аномаліями розвитку.

У цьому році для цього виділено понад 200 мільйонів гривень, але досі через бюрократичні процедури і несвоєчасне засідання спеціальної комісії Міністерства охорони здоров’я жоден українець не виїхав на лікування за кордон по бюджетній програмі. Про це повідомила народний депутат («Радикальна партія»), заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська.

«Тільки після того, як я як член комітету з питань охорони здоров’я і голова наглядової ради «Охмадиту» підняла скандал на засіданні Верховної Ради про те, що ця комісія не збиралась з 26 лютого, то комісія зібралась, але лише 25 травня. У підсумку досі жодного хворого, у тому числі онкохвору дитину, не відправлено за кордон», – розповіла Корчинська.

Олександр Квіташвілі у свою чергу зазначив, що пропонована реформа медицини дозволить мінімізувати бюрократичні процедури, адже без цього неможливо подолати корупцію і надавати пацієнтам своєчасні й якісні послуги. За словами міністра, пакет змін до законодавства в рамках реформування буде внесений до Верховної Ради України цього тижня.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав міністрові Олександру Квіташвілі три місяці на здійснення реформ у системі охорони здоров'я.

«На вересень я вимагаю результату як по прийняттю законів, так і по закупівлі медичних препаратів і лікарських засобів та забезпечення вакцинами. Конкретного результату», – заявив Яценюк під час колегії Міністерства охорони здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG