Доступність посилання

ТОП новини

«Друзі Путіна» займалися проросійською пропагандою в Європарламенті


Карикатура Олексія Кустовського. До заяви віце-прем’єра Росії Дмитра Рогозіна про санкції: «Танкам візи не потрібні!»
Карикатура Олексія Кустовського. До заяви віце-прем’єра Росії Дмитра Рогозіна про санкції: «Танкам візи не потрібні!»

У стінах Європарламенту звучала агітація за «Новоросію», а українські активісти у Бельгії протестували проти «фейкових» європейських спостерігачів

Брюссель – День публічних заходів так званих «друзів Путіна» в Євросоюзі відбувся у середу в Брюсселі. З одного боку, політики-прибічники Кремля з Франції, Італії та Болгарії намагалися, так би мовити, популяризувати й виправдовувати сепаратизм сходу України. З іншого, оприлюднювали в Європарламенті свою версію «жахіття навколо прав людини в Україні» в дусі нинішньої російської пропаганди.

ЗАВАНТАЖИТИ

Так звані європейські «друзі Путіна» нині у Брюсселі збирали охочих послухати про те, як в українському суспільстві порушуються права людини, про «кризу влади в Україні» та намагалися дати відповіді на питання: «чому українські регіони шукають автономії».

Слухаючи євродепутата-націоналіста від Франції Жан-Люка Шафгаузера, могло здатися, що до брюссельського прес-клубу, де проводили круглий стіл, завітали російські пропагандистські сили.

Кожен регіон має свої особливості – Галичина, Волинь, Буковина чи нинішня «Новоросія». Ми хочемо будь-якою ціною зберегти їхній особливий статус
Жан-Люк Шайгаузер

«В Україні слід поважати опозицію, яку там сьогодні убивають, представники якої чинять самогубства. З іншого боку, кожен регіон має свої особливості – Галичина, Волинь, Буковина чи нинішня «Новоросія». Ми також хочемо будь-якою ціною зберегти їхній особливий статус», – пояснював євродепутат від французького Національнго Фронту, який неодноразово відвідував окуповані території України та «спостерігав» там за так званим «референдумом».

«Заберіть російські війська й танки з України»

Однак, в залі пройшла акція протесту проти прокремлівських лекторів. Інна Чефранова, українська активістка в Брюсселі, каже, що тема децентралізації дуже цікава й актуальна, однак, коли придивилися, хто має намір її аналізувати, не змогли утриматися від того, щоб не прийти на зустріч із національними символами та гаслами «Припиніть продаж України», «Звільніть Савченко» та «Заберіть російські війська й танки з України».

Ми знайшли в інтернеті інформацію, що дві людини з числа виступаючих брали участь у фейкових виборах в «ЛНР»-«ДНР», забезпечували інтернаціональну підтримку Путіну
Інна Чефранова

«Ми знайшли в інтернеті інформацію, що дві людини з числа виступаючих брали участь у фейкових виборах в «ЛНР»-«ДНР», забезпечували інтернаціональну підтримку Путіну, – пояснює вона. – Представник Болгарії (Павел Чернєв) був у Криму під час його анексії і навіть, виявляється, фінансував там найманців. Ми хотіли показати, що думка українців Бельгії теж повинна братися до уваги».

Також у Європарламенті латвійський євродепутат Тетяна Жданок збирала круглий стіл для розмов про відсутність результатів розслідувань вбивств на Майдані та в Одесі, та про, як свідчить тема конференції, «політичні репресії щодо української опозиції з боку нинішньої влади».

Протест українців на конференції «друзів Путіна» у Брюсселі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

«Георгіївські стрічки» й прокремлівські євронаціоналісти

Серед публіки, яку з усіх ракурсів знімало російське державне телебачення, можна було побачити й осіб із «георгіївськими стрічками», і представників бельгійських крайньонаціоналістичних партій, що, як і французький «Національний Фронт» Марін Ле Пен, підтримують із Кремлем тісні й небезкорисливі зв’язки.

Щодо запрошених до виступу теж виникало чимало запитань, зокрема, як пояснює Інна Чефранова, один зі спікерів – «голова Української комісії з прав людини» Олексій Тарасов – насправді представляє організацію, яка ніде в Україні не зареєстрована.

Мене б не здивувало, якби виявилося, що сама Росія й фінансує цю організацію
Інна Чефранова

«Характерно й те, що в знайденій інформації про цю «комісію» йдеться про те, що туди входить тільки низка колишніх радянських країн, а із західних – лише... Норвегія. Мене б не здивувало, якби виявилося, що сама Росія й фінансує цю організацію», – зауважує брюссельська активістка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG