Доступність посилання

ТОП новини

Конкуренція на ринку праці виросла втричі – експерт


Працевлаштування: виклики кризи, нові тенденції та поради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:15 0:00

Ринок праці потихеньку демонструє позитивну динаміку – Уляна Маслова

Ринок праці України демонструє мінімальну позитивну динаміку, стає більше вакансій. Водночас кожен третій роботодавець персонал скорочує. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповіла керівник консалтингового центру Headhunter Україна Уляна Маслова. Вона дала поради щодо пошуку роботи, написання резюме та першого досвіду праці. Зокрема, за словам експерта, стажування значно більше підвищує шанси на працевлаштування ніж червоний диплом будь-якого престижного університету.

Уляна Маслова:

Ринок праці дуже потихеньку демонструє позитивну динаміку, стає трошечки більше вакансій. З іншого боку, кожен третій роботодавець персонал скорочує. Роботодавці розуміють, що треба економити, щоб вижити

Ринок праці дуже потихеньку демонструє позитивну динаміку, стає трошечки більше вакансій, трошки планують свою активність роботодавці. Ситуація складна, але визначена. Бо минулого року роботодавці взагалі не могли бізнес-процеси прогнозувати, і тому не відкривалися нові робочі місця. Зараз потихеньку відкриваються. З іншого боку, кожен третій роботодавець персонал скорочує.

Роботодавці розуміють, що треба економити, щоб вижити.

Останні півтора року поступово зростає середній термін пошуку роботи. Раніше було 2-3 місяці, зараз півроку і більше. Молодим спеціалістам і середнього профілю – точно півроку. Це ще не найгірший варіант. Роботодавці скоротили кількість дорогих вакансій.

Уляна Маслова
Уляна Маслова

30% роботодавців будуть змушені скоротити зарплату цього року. Новій людині платять менше, скорочують кількість робочих годин або скорочують бонуси і премії. Але роботодавці розуміють що персонал це їхній основний капітал.

За минулий рік вакансій було на 30% менше, ніж позаторік. А рівень конкуренції виріс в 3 рази.

Все менше вакансій, де роботодавець зарплату вказує. Це дуже незручно для пошукача. Ідеш на співбесіду і не знаєш, чого чекати.

Криза та ринок праці (інфографіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Держустанови почали виходити на ринок праці як роботодавці, почали підходити до підбору кадрів не так, як раніше – номенклатурно – а інакше: почали набирати людей на конкурсних засадах

Цього року держустанови почали виходити на ринок праці як роботодавці, почали підходити до підбору кадрів не так, як раніше – номенклатурно – а інакше: почали набирати людей на конкурсних засадах.

80% офісних працівників не проти працювати руками. 2 роки тому ця цифра становила 60%. Тож майже кожен працівник офісу готовий лишити свою роботу. Це свідчить про те, що українці це вміють, і що це приносить непогані гроші.

У нас, навпаки, бум офісних працівників. Все починається ще на етапі, коли молодь обирає професію – всі хочуть сидіти в офісі. А потім приходить криза

А в нас, навпаки, бум офісних працівників. Все починається ще на етапі, коли молодь обирає професію – всі хочуть сидіти в офісі, красиво перекладати папірці з купки на купку. А потім приходить криза і виявляється, що виготовляти ляльки, готувати смачну їжу або шити і займатися будівництвом – це така сама робота, яка приносить гроші і ще й радує. На якій ще й більше можна заробити.

У нас є сантехніки, які заробляють більше, ніж менеджери вищої ланки, я бачила такі вакансії

У нас є сантехніки, які заробляють більше, ніж менеджери вищої ланки, я бачила такі вакансії.

Молоді спеціалісти зараз не мають активного інтересу до майбутньої роботи. Пішли вчитися, бо популярно або бо батьки сказали. Але це – не вибір покликання. Всі хочуть робити щось престижне.

Пошук роботи – це теж робота. Люди до резюме ставляться, як до папірця, формальності. А це – квиток на інтерв’ю

Пошук роботи – це теж робота, і мало хто вміє робити це правильно. Наприклад, не приділяють уваги своєму резюме. От сидить класний спеціаліст, відірвали б з руками й ногами – якби він в своєму резюме нормально написав, що він вміє, де він працював, які були результати. А люди до резюме ставляться, як до папірця, формальності. А це – банкнота, квиток на інтерв’ю. HR переглядає за день сотні резюме, на одне іде 20-30 секунд, по діагоналі. Зачепило – не зачепило. Дуже велике значення має фотографія, я бачила такі фотографії! Котика улюбленого ставлять. І не пишуть супровідні листи – чому вас цікавить ця компанія, адже резюме на одну позицію може бути близько 1000. Тож наявність такого листа може допомогти, щоб вас продивилися в перших рядах. Не «який я класний», а «чим я можу бути корисний, чому я хочу у вас працювати».

Самого лише університету недостатньо, щоб молода людина була готова до професії. Стажування значно більше підвищує шанси на працевлаштування, ніж червоний диплом

Я би пораду формувала не для випускників університету, а для студентів перших-других курсів. Стажуватися. Роботодавці зараз пропонують дуже багато можливостей стажувань – як літніх, дистанційних, і оплачуваних, і неоплачуваних. Залучають молодих студентів і вчать. Адже самого лише університету недостатньо, щоб молода людина була готова до професії. Це полегшить далі спілкування з роботодавцем. Приходить студент не просто з дипломом: я нічого не вмію, ось диплом. А приходить інший: ось диплом, а ось я пройшов стажування в такій і такій компанії. Звичайно, його візьмуть.

Стажування значно більше підвищує шанси на працевлаштування, ніж червоний диплом будь-якого престижного університету.

Заробити можна лише тим, що дійсно гріє душу. А всім іншим заробити не вийде, хай би воно сто разів було престижним

І потім ці люди працюють найкраще, за їхнє кар’єрне майбутнє я спокійна. Тому 2 поради: ходити на стажування і шукати, що подобається. Бо те, що сказала мама, те, що вважається престижним – все це може дуже змінитися. Заробити можна лише тим, що дійсно гріє душу, подобається і є мрією. А всім іншим заробити не вийде, хай би воно сто разів було престижним.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG