Доступність посилання

ТОП новини

Це насправді прорив – Бутусов про дії військових у Мар’їнці


Українські військові під час боїв у Мар'їнці, 4 червня 2015 року
Українські військові під час боїв у Мар'їнці, 4 червня 2015 року

Десятки поранених і загиблі – підсумок боїв на околицях Донецька. Та, попри втрати, експерти називають успіхом оборону Мар’їнки

Четверо загиблих та майже сорок поранених військових – такі дані про втрати серед українських військових надає Генштаб. 14 загиблих і 86 поранених бойовиків – статистика про втрати від підконтрольного сепаратистам «Донецького агентства новин». Це наслідки боїв у місті Мар’їнці, що на західних околицях Донецька. У своєму звіті члени спостережної місії ОБСЄ ініціаторами ескалації називають сепаратистів. Українські ж експерти заявляють про успішну оборону та невідворотність повторних атак на населені пункти, що межують з Донецьком.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спостерігачі зафіксували рух техніки з позицій угруповання «ДНР» у бік Мар’їнки. Серед побачених видів озброєння представники ОБСЄ відзначають танки Т-64, БМП, 152-міліметрові гаубиці та «Гради». Згодом постріли з артилерії прозвучали і з боку українських військових. Щоправда, перед залпами силовики попередили спостерігачів, що повинні повернути важке озброєння через «реальну загрозу», яку становлять бойові дії в Мар’їнці.

Зрештою, бої не спричинили змін на лінії фронту. На думку воєнного журналіста Юрія Бутусова, сепаратисти просто недооцінили бійців 28-ї механізованої бригади, які й тримали оборону в місті. Цей підрозділ на початку бойових дій на Донбасі, каже Бутусов, вважався чи не найслабшим через проблеми з підготовкою та комплектуванням. Однак цього разу він продемонстрував високий рівень бойових дій.

Бої в Мар'їнці, 4 червня 2015 року
Бої в Мар'їнці, 4 червня 2015 року
На відміну від організації всіх бойових дій раніше, була надзвичайно ефективно організована система надання першої медичної допомоги та евакуації поранених. Ефективність цих дій навіть немає з чим порівняти
Юрій Бутусов
«Визначальним було, що весь час діяв зв’язок, що весь час діяло управління. І ще важливий наслідок, який треба відзначити, що, на відміну від організації всіх бойових дій раніше, була надзвичайно ефективно організована система надання першої медичної допомоги та евакуації поранених. Ефективність цих дій навіть немає з чим порівняти. Це насправді, я б сказав, прорив», – вважає журналіст.

У Мар’їнці залишається майже півтисячі дітей – волонтерка

Медична допомога цього разу знадобилась і місцевому населенню. Через артилерійські обстріли в районі Мар’їнки та Красногорівки 5 людей були поранені, троє загинули, повідомили в Донецькому управлінні МВС. Через відновлення бойових дій у місті проводять добровільну евакуацію. Про це Радіо Свобода розповіла координатор волонтерської групи «Крила щедрості та турботи» Майя Михалюк. Волонтер каже, що поки що пробитись у місто не вдається. Військові не пропускають з міркувань безпеки. Відтак, гуманітарні вантажі доправлятимуть до Курахова. Також ускладнює роботу відсутність мобільного зв’язку, який досі не вдалось відновити.

Жителі Красногорівки оговтуються після артобстрілів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Будуть їздити автобуси, сигналити і запрошувати людей евакуюватись в Курахове. В принципі, те ж саме було в січні, коли була ескалація
Майя Михалюк

«Будуть їздити автобуси, сигналити і запрошувати людей евакуюватись у Курахове. В принципі, те ж саме було в січні, коли була ескалація. Людей вивозили в Курахове, там є пара місць: є школа, є Дім ветеранів, куди везуть, і ще села Первомайське, здається, Дружба», – розповіла волонтер.

За інформацією волонтерки, в місті зараз залишається ще близько восьми тисяч мешканців. Серед них майже півтисячі – це діти.

Атаки з боку сепаратистів не припиняться – Бутусов

​Тим часом про втрати серед мирного населення заявляють і сепаратисти. На власних сайтах вони подають таку статистику: через обстіли житлових районів Донецька загинули п’ятеро місцевих.

Директор Донецького травматологічного центру Олександр Оприщенко в коментарі Радіо Свобода надав також загальну статистику щодо поранених. Варто зазначити, що частку бойовиків у цій цифрі медик називати відмовився.

«65 поранених надійшло. Один з них помер. 22 людини зараз на стаціонарному лікуванні у нас в лікарні, інших розвезли в інші лікарні. Куди саме, не скажу, бо розвозили по різних», – повідомив лікар.

Журналіст Юрій Бутусов вважає, що це не останнє загострення поблизу Донецька. На його думку, бойовики будь-що намагатимуться відсунути лінію фронту від меж міста, оскільки за таких умов постійно зберігаються зручні плацдарми для атаки. І один з них – якраз Мар’їнка.

На цю ж тему:

04.06.2015
Спостерігачі ОБСЄ бачили рух важкого озброєння «ДНР» поблизу Мар’їнки. Як усе було?

«О 15:00 місія отримала лист від Міноборони України, що ЗСУ розмістять озброєння, щоб упоратися з «реальною загрозою» далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG