Доступність посилання

ТОП новини

Це не лише війна між Росією та Україною – Яценюк у США


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (архівне фото)
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (архівне фото)

Виступаючи на глобальному форумі Американського єврейського комітету, прем’єр України наголосив, що це війна – між диктатурою і свободою

У вівторок увечері, прилетівши у Вашингтон, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до учасників глобального форуму однієї з найвпливовіших єврейських організацій – Американського комітету євреїв. Питання агресії Росії проти України стало одним із ключових аспектів дискусій на форумі, на який зібрались євреї з багатьох країн світу.

Американський комітет євреїв, на форум якого цього року до Вашингтона прибуло багато представників єврейської громади з України, виступав за визнання незалежності України навіть тоді, коли адміністрація США ще з обережністю ставилась до перспективи розвалу Радянського Союзу. Про це, представляючи прем’єра, нагадав виконавчий директор організації Девід Гаррис.

«У 1991 році Американський комітет євреїв зайняв історичну позицію. Маючи у Вашингтоні адміністрацію, яка не бажала швидкого розвалу Радянського Союзу і становлення України, як незалежної держави, наша організація звернулась до президента Джорджа Буша із закликом визнати відновлення незалежності України. Ми закликали членів Конгресу підтримати цю позицію, і адміністрація таки визнала відновлення незалежності України», – зазначив Девід Гаррис.

Сьогодні євреї світу переконують міжнародну спільноту стати на захист України.

Про те, що анексія Криму та неоголошене вторгнення у Східну Україну є грубим порушенням міжнародних норм, говорив на форумі і міністр закордонних справ Болгарії Деніел Мітов.

«Кримінальна анексія Криму та війна на сході України і жахливі злочини ІДІЛ в Іраку демонструють появу альтернативних політичних та соціальних моделей у світі. Вони можуть бути неприйнятними для нас, але достатньо прийнятні для багатьох», – зауважив Мітов.

У контексті змін у світі та посилення радикалізму, на важливості ліберальних демократій світу триматись разом наголосив прем’єр-міністр України, якого зал вітав оваціями.

«Це війна між тьмою та світлом»

Арсеній Яценюк нагадав спільність історії української та єврейської націй і бажання інших, шляхом Голокосту чи Голодомору, знищити обидві нації, не дати їм можливості розвиватись і обирати власний шлях. Яценюк нагадав присутнім, що віддавши у 1994 році ядерну зброю, Україна сьогодні залишилась на одинці з агресором.

Україна віддала один з найбільших ядерних арсеналів у світі і нам обіцяли гарантії нашої територіальної цілісності і суверенітету
Арсеній Яценюк

«Ви напевно пам’ятаєте, що у 1994 році Україна підписала сумнозвісний Будапештський меморандум зі Сполученими Штатами, Великобританією та іншою країною-сусідом. Україна віддала один з найбільших ядерних арсеналів у світі і нам обіцяли гарантії нашої територіальної цілісності і суверенітету. Отже, ми залишились без зброї, і тепер втратили Крим і схід України. І цей конкретний факт підриває наші глобальні зусилля щодо нерозповсюдження ядерної зброї», – сказав Яценюк.

Український високопосадовець наголосив, що невиконання зобов’язань по Будапештському меморандуму підриває не лише довіру до будь-яких гарантій та угод, це підриває систему безпеки у світі.

Сьогодні, сказав Арсеній Яценюк, Україна вимушена захищатись від агресії Росії.

Україна – єдина країна у світі, яка воює з регулярною російською армією. Це війна між тьмою та світлом
Арсеній Яценюк

«Ми знаходимось у стані справжньої війни з Росією. Україна – єдина країна у світі, яка воює з регулярною російською армією. Це війна не лише між Росією та Україною, це війна між минулим та майбутнім, це війна між тьмою та світлом, це війна між диктатурою та свободою. Щоб виграти цю війну, ми маємо об’єднатися. Разом ми переможемо, окремо ми програємо», – наголосив Яценюк.

Емоційно і зі словами подяки єврейській громаді світу прем’єр-міністр України завершив свій виступ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG