Доступність посилання

ТОП новини

Шкіряк: Палаюча нафтобаза під Києвом – актив «Сім’ї» Януковича


Пожежа на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом. 10 червня 2015 року
Пожежа на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом. 10 червня 2015 року

«Власником був один із ворогів України, якого розшукують усі правоохоронні органи України, а також Інтерпол – Едуард Ставицький»

Станом на вечір 10 червня на нафтобазі під Києвом, де пожежа триває вже третю добу, ще палали три цистерни, хоча вогонь вдалося локалізувати. Пожежа сталася на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом – це трохи більше ніж 20 кілометрів від Києва. У МВС повідомляють, що споруди на нафтобазі компанії «БРСМ-нафта» були побудовані без оформлення дозвільних документів. Про це свідчать попередні результати слідства. Радіо Свобода розмовляло з радником міністра внутрішніх справ України Зоряном Шкіряком про перебіг розслідування.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Які версії розглядає слідство щодо причин пожежі на цей момент?

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк
Мова йде про абсолютно злочинну недбалість і злочинне невиконання і недотримання правил пожежної безпеки саме власниками цієї нафтобази

– У першу чергу, мова йде про халатність, абсолютно злочинну недбалість і ганебне і злочинне невиконання і недотримання правил пожежної безпеки саме власниками цієї нафтобази. Звичайно, розглядається і версія навмисного підпалу, але з огляду на ті події, які розвивалися останніми днями, і той стан, в якому перебувала база, я б усе таки основною версією виділяв те, про що я сказав: недбалість.

Але коли Ви говорите про «злочинне невиконання пожежних вимог», про що йдеться?

Встановлення бази поруч із військовою частиною, на якій зберігаються боєприпаси. Оту людину, яка дала цей дозвіл, потрібно посадити за ґрати

– Там маса насправді всього: від взагалі будівництва і встановлення цієї бази поруч із військовою частиною, на якій зберігаються боєприпаси. Оту людину, яка дала цей дозвіл, потрібно посадити за ґрати. І я переконаний, що слідство встановить, що до чого. Є питання до самої схеми розміщення резервуарів і багато іншого. Там достатньо велика кількість складових, які сьогодні дають впевненість у тому, що, на жаль, власниками цієї фірми – скажу так обережно – напевно керувала жадоба наживи, а не належне виконання тих норм і правил пожежної безпеки, які мали дотримуватися у таких випадках.

Пожежа на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом, 10 червня 2015 року (Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій)
Пожежа на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом, 10 червня 2015 року (Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій)

Не було ні систем гасіння пожежі, ні багато чого іншого. Власне, й самі резервуари – а їх там просто напічкали, тобто, фактично було використання цієї території з максимальним встановленням ємкостей із пальним, для того щоб якомога більше туди закачати, – звичайно, що з комерційним зиском.

Поруч із 800-кубовими цистернами встановлювали 60-тонні, і ви бачили, на якій відстані вони були один від одного. Це було дуже яскраво видно, бо я був сам в епіцентрі пожежі. Для мене ці речі є очевидними, хоча я не є спеціалістом з пожежної безпеки, про що може йти мова. Однак я б усе-таки виділив ось такі аспекти. Спеціалісти назвуть головні причини, я думаю, з яких можна буде робити висновки.

Пожежа на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом, 10 червня 2015 року (Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій)
Пожежа на нафтобазі компанії «БРМС-нафта» під Васильковом, 10 червня 2015 року (Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій)

– Здається, ваше міністерство повідомляло цю компанію про те, що у неї цей об’єкт не відповідає пожежним нормам і вимогам... І нічого не робилося?

Вже порушена низка кримінальних справ

– Наскільки я знаю, попередження було, і не одне, і за цим фактом також, я думаю, будуть порушені кримінальні справи. Уже порушена низка кримінальних справ. І я думаю, що якщо враховувати масштаби цієї, безперечно, свого роду, хай локальної, але техногенної катастрофи, то тут уже, знаєте, діватись нікуди, і слідство змушене буде довести цю справу до логічного кінця.

Власником «БРСМ» був один із ворогів України, якого розшукують усі правоохоронні органи України, а також Інтерпол – Едуард Ставицький

Власником «БРСМ» був один із ворогів України, якого сьогодні розшукують усі правоохоронні органи України, а також Інтерпол – Едуард Ставицький, колишній очільник Міністерства енергетики, представник «Сім’ї» Олександра-стоматолога і колишнього президента Віктора Януковича.

Це саме та людина, у якої після втечі в Росію, було вилучено понад 50 кілограмів золота і ювелірних виробів та понад 5 мільйонів доларів готівкою

І, власне, це саме та людина, у якої після обшуку свого часу після його втечі в Росію, було вилучено понад 50 кілограмів золота і ювелірних виробів та понад 5 мільйонів доларів готівкою, які він просто кинув, втікаючи. Тобто, мова йде про таких персонажів, для яких, звичайно, ніколи закони не були писані. Мабуть, на жаль, так залишалося і до останнього часу.

Ця ситуація з нафтобазою «БРСМ-нафта», думаю, ще дасть дуже серйозний поштовх для того, щоб здійснити тотальну перевірку і таких об’єктів, і їхніх власників, і того, хто стоїть за цими, на мій погляд, надзвичайно злочинними схемами щодо нафтопродуктів.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG