Доступність посилання

ТОП новини

65 гріхів батальйону «Айдар» (огляд преси)


Мародерство апріорі суперечить тій місії, яку на себе взяли добровольці

Нещодавно голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації оприлюднив 65 гріхів батальйону «Айдар». Деяких бійців батальйону звинувачують у мародерстві, катуванні людей, вимаганні викупу. Як констатує газета «День», ця тема неоднозначна і неприємна. Війна – річ потворна, і навряд чи в історії знайдеться приклад того, щоб люди зі зброєю могли втриматись від пошуку, м’яко кажучи, трофеїв. Однак, війна на Донбасі виявила два виняткових явища – волонтерство і добровольчий рух, яких об’єднує спільна чеснота – жертовність. Саме тому мародерство апріорі суперечить тій місії, яку на себе взяли добровольці. Та будемо відверті, пропонує журналіст, на війні проявляється і героїзм, і зрада, і чесноти, і вади. І той, хто розпочинає війну, знає про це, інколи роблячи ставку саме на людські вади.

65 гріхів батальйону «Айдар» (преса)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відсьогодні в Україні офіційно вступає в силу закон про правовий режим воєнного стану. Що це означає для країни і чим загрожує народові розповідає газета «Сегодня». Видання пише, що згідно із законом, воєнний стан вводиться указом президента по всій країні або в окремих регіонах, скажімо, можуть ввести тільки на окупованих бойовиками територіях. Закон дозволяє запроваджувати трудову повинність, використовувати потужності і трудові ресурси підприємств усіх форм власності для потреб оборонки, примусово вилучати майно, як у юридичних, так і фізичних осіб, вводиться комендантська година. А ось норму, яка дозволяла вилучати вогнепальну зброю та боєприпаси у людей, із закону прибрали. Під час дії воєнного стану командування може обмежувати свободу пересування людей, перевіряти документи, вантажі, житло, і забороняти проведення страйків, зборів та акцій. Утім, експерти видання скептично ставляться до введення воєнного стану, бо зараз в цьому немає необхідності. Це можна було зробити рік або півроку тому, коли країна не готова була війни. Нині ж в Україні і так проводиться часткова мобілізація, і держава адаптувалася до млявих бойових дій.

У цьому ж числі «Сегодня» розповідає про особливості шостої хвилі часткової мобілізації, яка повинна початися після 18 червня. Утім, як зауважує видання, принципових відмінностей із п’ятої хвилею не буде. На думку фахівців, оскільки військові не змінюють принципів мобілізаційної роботи, значить, їм знову доведеться вирішувати проблеми, які вже виникали під час попередніх етапів мобілізації. А саме – боротися з неявкою призовників до військкоматів.

Кабмін планує продати з державної власності 13 морських портів до кінця року. За них держава планує отримати щонайменше мільярд доларів інвестицій. Однак, як переконує експерт газети «День», продаж портів за півроку в умовах війни значно зменшить їхню вартість і зведе нанівець процедуру планування. Докладніше йдеться в статті «Приватизація на воді».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG