Доступність посилання

ТОП новини

Уряд може заморозити виплату боргу приватним інвесторам – Яресько


Міністр фінансів України Наталія Яресько
Міністр фінансів України Наталія Яресько

Уряд хоче домовитись з американськими фондами, щоб розподілити фінансовий тягар – міністр фінансів

Українські урядовці, які побували цими днями в американській столиці, попереджають, що у випадку, якщо Україні не вдасться домовитися з приватними кредитами щодо реструктуризації боргу, країні доведеться оголосити мораторій на його виплати. Під час зустрічей у Вашингтоні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та міністр фінансів Наталія Яресько говорили про те, що Україна отримала велику підтримку і високу оцінку з боку Міжнародного валютного фонду та держав-кредиторів, тож тепер уряд сподівається на порозуміння від приватних інвесторів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила у Вашингтоні, що Україна може зупинити виплати по зовнішньому боргу вже влітку, якщо вона не досягне угоди з приватними інвесторами щодо понад 15 мільярдів доларів зовнішнього боргу.

Попередній режим позичив за час свого урядування 40 мільярдів доларів, що з цих грошей побачив український громадянин. Лише Донецький аеропорт, який було знищено російськими терористами
Наталія Яресько

«Наш державний борг є надзвичайно високим. Ми зараз винні кредиторам 70 мільярдів доларів. Із них 40 мільярдів є у твердій валюті. Попередній режим позичив за час свого урядування 40 мільярдів доларів. Але якщо ви спитаєте, що з цих грошей побачив український громадянин у вигляді кращої інфраструктури, доріг, мостів, аеропортів, то почуєте лише про Донецький аеропорт, який було цілком знищено російськими терористами. Тож реструктуризація, про яку нам потрібно домовитися цього року, для нас є критичною», – заявила Яресько, виступаючи на засіданні Атлантичної ради, впливової неурядової організації США.

Під час свого виступу міністр фінансів Наталія Яресько та прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголошували, що український уряд проводить докорінні зміни в економіці, одночасно несучи високі витрати на війну. Їхні успіхи оцінили міжнародні організації, які надали велику підтримку Україні, сказав присутнім Арсеній Яценюк.

«Ми вдячні за підтримку МВФ та країн «Групи семи», включно зі Сполученими Штатами Америки та нашими європейськими друзями, тож ми очікуємо, що на найближчі чотири роки ми матимемо 25 мільярдів доларів, але потреба у виплатах є значно більшою», – заявив Яценюк, додавши, що для того, щоб виплачувати борг, уряд заморозив більшість соціальних виплат.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час зустрічі у Вашингтоні. 10 червня 2015 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час зустрічі у Вашингтоні. 10 червня 2015 року

Але великим навантаженням на бюджет лягають воєнні витрати, які цього року сягнули 5% від валового внутрішнього продукту. За словами прем’єра, кожен день війни, крім людських життів, коштує Україні від п’яти до семи мільйонів доларів.

У цих умовах, як сказала міністр фінансів України Наталія Яресько, Україні життєво необхідно знайти порозуміння і підтримку серед приватних кредиторів, які поки що не погодилися на списання Києву боргів. Вимоги кредиторів взяти 8 мільярдів доларів із резервів Національного боку в Києві називають «неприйнятними», бо це підірве зусилля уряду щодо стабілізації економіки.

«Нам потрібно працювати з нашими кредиторами, більшість з яких є американськими фондами, щоб розподілити цей тягар, бо українським народ несе найбільші витрати і платить за це дорогою ціною», – сказала міністр фінансів, звертаючись до західного приватного сектора.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG