Доступність посилання

ТОП новини

Фонд «Ізоляція» розвалив «картковий будинок» Путіна у Празі


Художник Сергій Захаров під час перформансу «картковий будинок» у Dox, Прага, 10 червня 2015
Художник Сергій Захаров під час перформансу «картковий будинок» у Dox, Прага, 10 червня 2015

«Те, що це виражає – вже однозначно, прямолінійно сказано. Жодних варіантів на тему, що хотів сказати художник, немає»

Виставка «Ізоляція у вигнанні» відкрилася у Празі арт-перформансом, який вже побував не лише в інших країнах Європи, але й у звільнених від окупації сепаратистами містах – Краматорську, Слов’янську та Маріуполі. Зруйнувавши «картковий будиночок» російського президента Володимира Путіна, засновниця фонду «Ізоляція» хоче зруйнувати ще й стереотипи про «безграмотних ватників-донеччан».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ізоляція у вигнанні» прагне розповісти не лише історію окупації власної території – донецького заводу з виробництва ізоляційних матеріалів, який у 2010 році перетворився на платформу для культурних ініціатив, – але й історію окупації Донбасу. А головне, пояснити, хто стоїть за цією агресією.

Фонд «Ізоляція» розвалив «картковий будиночок» Путіна у Празі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Тому для відкриття виставки у празькому центрі сучасного мистецтва DOX представники «Ізоляції» обрали самоочевидний перформанс, автором якого є Сергій Захаров. Влітку 2014 року він розміщував на вулицях Донецька карикатури на ватажків угруповання «ДНР», за що був викрадений і жорстоко побитий.

Художник Сергій Захаров під час перформансу «картковий будинок» у Dox, Прага, 10 червня 2015
Художник Сергій Захаров під час перформансу «картковий будинок» у Dox, Прага, 10 червня 2015

Під час перформансу під назвою «Картковий будиночок» відвідувачів запрошують спочатку роздивитися величезні ігрові карти з карикатурами на горезвісних ватажків та бойовиків – Олександра Захарченка, Ігоря Плотницького, «Моторолу» та інших. В основі будиночку карта джокера – це російський президент Володимир Путін.

Пізніше автор інсталяції ногою вибиває картку Путіна, що змушує цілий карточний будиночок розсипатися, а глядачів – плескати у долоні.

«Те, що це виражає – вже однозначно, прямолінійно сказано. Жодних варіантів на тему, що хотів сказати художник, немає», – так Захаров прокоментував свій перформанс Радіо Свобода.

«Я розумію, що для чеської публіки, навіть для української, деякі персонажі маловпізнавані. Вони мішаються там, як карти у колоді, тому декого з них зараз видно, потім вони десь зникають, і людина забуває і запитує: «Ой, а хто це?» – зауважив він.

Після перформансу Захаров розповів, що насправді, не хоче бути карикатуристом і має інші мистецькі плани. Однак, він має дочекатися, коли розпадеться справжній картковий будинок на Донбасі.

Нові завдання «Ізоляції»

Виставкою «Ізоляція у вигнанні» у Празі донецький фонд відзначає сумну річницю. У червні 2014 року бойовики угруповання «ДНР» захопили територію заводу та почали використовувати її як військовий склад, тренувальний табір та в’язницю, де людей допитують і катують, кажуть адміністратори фонду.

Тож серед експонатів на виставці «Ізоляції» – історії молодих донеччан, які віддзеркалюють долю фонду. Вони також були змушені покинути власні домівки через те, що владу у їхньому рідному місті захопили представники «ДНР».

Відвідувачі виставки також можуть подивитися відео, зняте силовиками. Серед сюжетів є інтерв’ю із затриманими мешканцями Донецька, яких сепаратисти утримували на території «Ізоляції».

Не зважаючи на те, що фонд переїхав до Києва, за словами його засновника Любові Михайлової, його місія та філософія залишилися незмінними. Перед «Ізоляцією» просто повстали нові завдання.

Тільки через культуру, зміну ментальності людей, ми можемо змінити наше суспільство, яке дійсно вимагає перебудови і переосмислення
Любов Михайлова

«Ми розуміємо, що тільки через культуру, зміну ментальності людей, ми можемо змінити наше суспільство, яке дійсно вимагає перебудови і переосмислення. Тому «Ізоляція» робить проекти зараз, які широко пов’язані з тим болем і з тим, що відбувається на Сході України», – пояснила Михайлова Радіо Свобода.

Серед останніх проектів «Ізоляції» – серія заходів «Зміна» й окупація павільйонів на Венеціанському бієнале.

Імідж інтелектуальних донеччан

Сьогодні «Ізоляція», зокрема, займається проектами, пов’язаними зі свободою слова, журналістикою та правами людини.

«З культурних проектів, ми проводимо проекти, в основному пов’язані з осмисленням того, що може культура під час конфлікту. Чи можна використовувати культуру під час конфлікту, або як потрібно було використовувати її до цього», – сказала Михайлова.

Засновниця «Ізоляції» Любов Михайлова під час перформансу «картковий будинок» у Dox. Прага, 10 червня 2015
Засновниця «Ізоляції» Любов Михайлова під час перформансу «картковий будинок» у Dox. Прага, 10 червня 2015

Вона пояснює, що «Ізоляція» намагається побудувати мости між тими містами, які лишаються на Донбасі не під окупацією, та Заходом.

За словами засновниці фонду, сьогодні у медіа-просторі створюється образ «безграмотних ватників» із Донецька, які винні у тому, що відбувається в Україні.

«Ми бачимо, що імідж інтелектуального донеччанина сьогодні не вітають в Україні, тому що люди втомилися від війни, вони хочуть винуватих і вони починають навішувати ярлики», – сказала вона.

Виставка «Ізоляція у вигнанні» триватиме у празькому центрі DOX до 20 липня.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG