Доступність посилання

ТОП новини

Три тисячі гривень – середня вартість шкільного випускного


«Якщо у мене десь три, то хтось і в п’ять, і в шість тисяч міг вкластись» – мама випускниці

Наталя Олексієнко

Попри кризу та нестабільну ситуацію в країні, школярі святкують випускні. Хтось відмовився від феєрверків та розкішних ресторанів. Але були й ті, хто ні в чому себе не обмежував.

Сім’я Босович з Івано-Франківська готуватися до випускного вечора почала ще рік тому. Восени купили одяг та взуття. Аби заощадити, шукали вбрання у Чернівцях та Львові. Навіть з урахуванням проїзду, сукня для мами та босоніжки для доньки коштували на півтисячі дешевше, ніж в магазинах Івано-Франківська. Лариса Босович переконана: якщо з розумом підійти до підготовки свята – фінансові витрати не вдарять по сімейному бюджету.

Оскільки всі розумні, то ми за рік це все замовляли
Лариса Босович

«Загалом з батьками все, що ми планували зробити дітям – ми вклалися до 2,5 тисяч. Оскільки всі розумні, то ми за рік це все замовляли – залу за рік, де відбудеться свято. Про сукню ми також потурбувалися за рік, ще восени. Тому вклалися в дві тисячі сто гривень. Взуття – понад тисячу», – розповідає Лариса Босович.

Три тисячі гривень – середня вартість шкільного випускного
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Винуватиця святкових клопотів – Валентина – розповідає, що сукню та босоніжки вибирала так, щоб вдягати їх у повсякденному житті. Так само і подружки.

Багато хто брав дві сукні, таке зараз практикується. Це коли на урочисту частину беруть одну, а згодом, в ресторані – вже іншу. Тому, якщо у мене десь три, то і в п’ять, і в шість тисяч могли вкластись
Валентина Босович

«Оскільки були такі, що заздалегідь взяли сукню, ще влітку, вони також досить зекономили. Багато хто брав дві сукні, таке зараз практикується. Це коли на урочисту частину беруть одну, а згодом, в ресторані – вже іншу. Тому суми були різними. І якщо у мене десь три, то і в п’ять, і в шість тисяч могли вкластись. Це також макіяж спеціальний, в когось накладні вії, нігті – це вже інші суми йдуть. Ті, хто встиг за старою ціною тканину взяти, то плаття вийшло близько півтори тисячі. І воно вже все пішло менше тоді – і біжутерія, і решта також», – ділиться враженнями Валентина Босович.

Скільки коштує середньостатистичний випускний?

Поспілкувавшись з Валею, ми пройшлися магазинами та перукарнями міста й порахували, у скільки ж обійдуться збори випускниці на бал.

Ціни на готові сукні стартують від 800 гривень. Пошити вбрання можна за тисячу-півтори. На взуття доведеться витратити щонайменше 650 гривень. А на макіяж-манікюр-зачіску – до 400. Тож лише причепурити красуню-доньку коштуватиме близько двох тисяч гривень. До цього варто додати святковий стіл – в середньому, 300-350 гривень з людини. А також подарунки вчителям – близько 50-100 гривень, та вартість вбрання батьків. Отже, за найпростішими оцінками, випускний вечір-2015 середньостатистичній українській родині коштуватиме від трьох тисяч гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG