Доступність посилання

ТОП новини

Поліцейський із Грузії очолив одеську міліцію: Саакашвілі «не знайшов іншого виходу»


Активісти Євромайдану, представники «Самооборони Майдану» і «Правого сектору» зустрічають Міхеїла Саакашвілі в Одесі. 11 червня 2015 року
Активісти Євромайдану, представники «Самооборони Майдану» і «Правого сектору» зустрічають Міхеїла Саакашвілі в Одесі. 11 червня 2015 року

Екс-заступник керівника грузинського МВС займався контррозвідкою, окупованими територіями і контрабандою

Новим керівником міліції в Одеській області призначено колишнього заступника міністра внутрішніх справ Грузії Ґеорґі Лорткіпанідзе. Днем раніше він отримав українське громадянство. Це призначення, яке відбулося з ініціативи голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі, вітають не всі представники парламентської коаліції. Натомість експерти зазначають, що в Грузії Ґеорґі Лорткіпанідзе успішно вирішував питання боротьби із сепаратистськими групами та контрабандою – питання, які актуальні для Одещини.

ЗАВАНТАЖИТИ
Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Призначення колишнього заступника міністра внутрішніх справ Грузії Ґеоргі Лорткіпанідзе керівником одеської міліції Міхеїл Саакашвілі пояснив тим, що «не знайшов іншого виходу». За його словами, основною проблемою українських правоохоронних органів є корумпованість, а відтак вони не можуть працювати ефективно.

Аваков до кадрових пропозицій Саакашвілі поставився із розумінням

Антон Геращенко
Антон Геращенко

За словами близького до МВС депутата з фракції «Народного фронту» Антона Геращенка, щодо цього призначення міністр внутрішніх справ та голова Одеської облдержадміністрації повністю порозумілися.

Аваков вирішив, що треба йти назустріч Саакашвілі – як людині, яка хоче допомогти нашій країні
Антон Геращенко

«Аваков у чудових відносинах – людських і робочих – із Саакашвілі. Тому він вирішив, що треба йти назустріч Міхеїлу Саакашвілі – як людині, яка хоче допомогти нашій країні», – розповів він Радіо Свобода.

Натомість заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат від Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук вважає останні кадрові призначення на Одещині неприйнятними – насамперед з огляду на те, що необхідно призначати вітчизняних фахівців.

«Ці люди не справилися із реваншом проросійських сил у Грузії. До речі, Лорткіпанідзе відповідав за місця позбавлення волі. Саме там сталася провокація, після якої почався кінець президенству Саакашвілі. Тому я із величезною настороженістю сприймаю ці призначення, хоча маю величезне бажання, щоб на Одещині нарешті було наведено лад», – зазначив народний депутат.

Спецоперація із кількома невідомими

Утім, грузинський експерт Аліко Квахадзе зауважує, що Ґеорґі Лорткіпанідзе очолив пенітенціарний департамент вже після скандалу довкола знущання над в’язнями. За його словами, у Грузії генерал Ґеорґі Лорткіпанідзе не був публічною особою. Він починав свою кар’єру в грузинському спецназі. А згодом, на посаді заступника міністра внутрішніх справ Грузії, курував питання окупованих територій, контррозвідки та боротьби із контрабандою.

Ліквідували Ергнетський базар на кордоні із окупованою Південною Осетією. Це була чорна діра в економіці Грузії
Аліко Квахадзе

«Ліквідували один із осередків контрабанди – Ергнетський базар на адміністративному кордоні із окупованою Південною Осетією. Це була чорна діра в економіці Грузії», – розповів Радіо Свобода Аліко Квахадзе.

Крім того, грузинський спецназ під його командуванням вдало протидіяв розвідувально-диверсійним групам, які заходили з окупованих територій Абхазії та Південної Осетії.

Найбільш неоднозначним епізодом в діяльності Ґеорґі Лорткіпанідзе на посаді заступника керівника МВС Грузії була так звана лапанкурська спецоперація у серпні 2012 року. Тоді чеченське збройне формування, взявши заручників, намагалося перейти в Дагестан. У підсумку, загинуло 11 бойовиків і 3 грузинських спецназівців.

Багато обставин цієї події досі залишаються невідомими. Зокрема, за висновками тодішнього грузинського омбудсмена Учі Нунашвілі, це формування попервах діяло з відома грузинського МВС, але потім з якихось причин вийшло з-під контролю. Утім, Аліко Квахадзе вважає дії грузинського керівництва у тій ситуації виправданими, адже в іншому разі «дуже вірогідно було, що Росія могла би розпочати антитерористичну операцію вже на території Грузії».

Коментуючи призначення Ґеорґі Лорткіпанідзе керівником одеської міліції, грузинський експерт назвав його вдалим, адже проблеми контрабанди та сепаратистського підпілля, на яких розуміється генерал Лорткіпанідзе, актуальні для Одеси.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG