Доступність посилання

ТОП новини

Креймер: Для Саакашвілі допомогти Україні – поплатитись з росіянами


Міхеїл Саакашвілі, 7 грудня 2013 року
Міхеїл Саакашвілі, 7 грудня 2013 року

«Саакашвілі розуміє геополітичні виклики перед Україною. Ситуація в Одесі матиме великий вплив на весь Чорноморський регіон України»

Американські експерти здебільшого позитивно оцінюють призначення екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі на посаду глави Одеської облдержадміністрації. При цьому сходяться на думці, що грузинському політикові в Україні буде значно важче втілювати свої плани. Кореспонденти «Голосу Америки» запитали в американських оглядачів, чого вони очікують від нового керманича Одеської області.

В умовах війни для українців час – їхній ворог. Вони опинилися в ситуації, коли не мають великого вибору, зазначає директор Фонду Джеймстаун Ґлен Говард. Найкращим виходом у цій ситуації, на його думку, є привести людей ззовні, які себе не скомпрометували.

«Звісно, можна чекати 40-30 років, і сподіватися, що нове покоління українців із західною освітою займуть ці посади, але за такого варіанту вони втратять кілька десятків років. Адже час – не на боці українців. І не на боці Путіна. Щодня Україна стає сильнішою з військового боку і з економічного. І це є загрозою для Путіна», – наголошує президент Jamestown Foundation.

Ґлен Говард наводить приклади, коли саме іноземці з Грузії змінювали перебіг історії. «Я можу пригадати приклад , коли польська армія після Першої світової війни перемогла росіян у битві над Віслою. Більшість генералів тоді, дуже велика кількість генералів у польській армії, були грузини. І це вберегло Польщу від попадання у руки Радянського Союзу, – каже він. – То чому ж Україні для досягнення своєї стратегічної мети не використати зараз таланти і добрі здібності грузинів?»

Якщо Міхеїл Саакашвілі спроможеться змінити ситуацію в Одесі, вважає політолог, це вплине загалом на Україну.

«Він розуміє геополітичні виклики перед Україною. Незважаючи на понад 20 років незалежності, в Україні небагато змінилось. То ж його призначення в Одесі – це величезний ризик для нього, і виклик одночасно. Але, в будь-якому разі, ситуація в Одесі матиме надзвичайно великий вплив на весь Чорноморський регіон України».

Американський експерт акцентує увагу на браку політичного та військового досвіду в українських керманичів.

Президент Саакашвілі має досвід війни з 2008 року. І неважливо, виграв він чи програв, головне, що він має цей досвід
Ґлен Говард

«Президент Саакашвілі має досвід війни з 2008 року. І неважливо, виграв він чи програв, головне, що він має цей досвід. І Порошенко на своїй посаді не лише вчиться бути президентом. Він – посередині конфлікту, йому потрібні досвідчені радники. Саме тому, наприклад, Веслі Кларк не перестає їздити в Україну і спілкуватися з Порошенком. Порошенкові потрібні люди, які знають, як працює НАТО, які можуть взяти слухавку і подзвонити колишньому прем’єру Швеції чи віце-президенту США Байдену, і вирішити певні нагальні питання».

На думку Ґлена Говарда, країни Заходу мають активніше працювати над вирішенням конфлікту з Росією.

«Це безпорадні часи, ми можемо мати війну на всій території Європи, ситуація в Україні є переломною, – говорить Говард. – Якщо ми на Заході не поставимось до цього серйозно, то будемо спостерігати, як піде під хвіст вся Україна, потім Грузія, потім Азербайджан. Всі ці республіки втратять свій суверенітет. І в цьому небезпека».

Між тим, спеціаліст щодо питань Кавказу в Інституті Карнеґі у Вашингтоні Томас де Ваал вважає, що в Україні Саакашвілі має значно складніше завдання, ніж це було для нього у Грузії.

«Для нього Україна – чужа країна, він має сподіватися на чужу команду. Буде спротив і місцевого криміналітету, і тих, хто симпатизує Росії, буде дуже багато. Але Порошенко на це пішов, бо Саакашвілі – це та особистість, яка може боротися з корупцією в Одесі», – зауважує експерт.

Томас де Ваал не виключає, що наведення порядку в Одесі коштуватиме для городян дорого.

Швидше всього, Саакашвілі спробує піти на жорсткі та непримиримі кроки
Томас де Ваал

«Швидше всього, Саакашвілі спробує піти на жорсткі та непримиримі кроки, особливо враховуючи, що він в Одесі зустріне величезний спротив кримінальних еліт. Він не зможе сподіватися в цьому плані на державні інститути, – продовжує Томас де Ваал. – Швидше всього, він вибере найжорсткіші методи боротьби з корупцією. І, на жаль, якщо так станеться, це може призвести до насильства на вулицях Одеси».

Найменш оптимістичну позицію щодо призначення колишнього президента Грузії главою Одеської облдержадміністрації поділяє Дейвид Креймер, старший директор з прав людини та демократії в Інституті Маккейна.

Чи зможе він застосувати досвід Грузії в Одесі – регіоні, де надзвичайно процвітає корупція, злочинність?
Дейвид Креймер

«Це трохи дивно, якщо чесно, – ділиться враженнями авторитетний американський оглядач. – Я розумію, що вони з президентом Порошенком мають близькі відносини. Президент Саакашвілі має добру репутацію у питаннях боротьби з корупцією, зі злочинністю, беручи до уваги його досвід у Грузії. Але в Україні перед ним – великий виклик, дуже інакший виклик. Чи зможе він застосувати досвід Грузії в Одесі – регіоні, де надзвичайно процвітає корупція, злочинність; регіоні, який недалеко відійшов від Донбасу, де росіяни підходять все ближче і ближче? І Одеса може опинитись на лінії вогню, якщо Росія вирішить продовжувати агресію вглиб України».

Дейвид Креймер є прихильником політичної моделі, де місцеве самоврядування обирається народом, а не призначається згори.

«Я персонально, як американець, віддаю перевагу обранню губернатора. І не лише у Сполучених Штатах, а скрізь у світі. Це забезпечує більше довіри, контакту з виборцями. Я не впевнений, що люди в Одесі, якби мали можливість, проголосували б за Саакашвілі».

При цьому, попри усі сумніви щодо призначення грузинського політика в Одесі, Дейвид Креймер не виключає, що саме Саакашвілі зможе навести там порядок.

«Він має багато що запропонувати – він молодий, енергійний, який, на мою думку, справді хоче зробити щось добре. І ймовірно, для нього допомогти Україні означає трохи поплатитись з росіянами. Це не лише про те, як росіяни ставляться до нього, а як Саакашвілі – до росіян, для нього це буде свого роду зведення рахунків із Путіним», – вважає Креймер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG