Доступність посилання

ТОП новини

Депутати готові розглянути питання про відставку генпрокурора


Генеральний прокурор України Віктор Шокін, 10 лютого 2015 року
Генеральний прокурор України Віктор Шокін, 10 лютого 2015 року

Але не знають, кого президент може запропонувати замість Віктора Шокіна

Київ – У парламенті триває збір підписів за відставку генпрокурора Віктора Шокіна. Як зазначають ініціатори, приводом для цього стала втеча депутата Сергія Клюєва, з якого Генпрокуратура запропонувала зняти недоторканність, але не ініціювала питання про взяття того під варту. Натомість експерти зазначають: у ситуації із Клюєвим винен не генпрокурор, а особливості українського законодавства. Утім, серйозні підстави для того, аби порушити питання про відставку генпрокурора, також є.

Депутати готові розглянути питання про відставку генпрокурора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Першою за відставку генпрокурора виступила фракція Радикальної партії Ляшка. Ще одну ініціативну групу сформували позафракційні депутати. Як кажуть народні обранці з різних фракцій, наразі важко сказати, чи знайдеться 226 голосів за відставку генпрокурора, але дуже вірогідно можуть зібрати 150 підписів, аби винести це питання на розгляд. Остаточно ситуація стане зрозумілою на ранковому засіданні 16 червня.

Єдине що стримує – не зрозуміло, кого президент може запропонувати замість Шокіна
Борислав Береза

«Зараз переважають настрої підтримати цю пропозиції. Єдине що стримує – не зрозуміло, кого президент може запропонувати замість Шокіна», – розповідає позафракційний народний депутат Борислав Береза.

Кадровий вузол: Генпрокуратура та СБУ

Крім того, це питання опосередковано пов’язане із можливою відставкою голови СБУ з ініціативи президента. «Цілком можливо, що буде паритет – і ніхто нікуди не піде. А народ задовольниться шоу, яке йому покажуть», - припускає Борислав Береза.

Сергій Клюєв
Сергій Клюєв

Втеча Сергія Клюєва стала лише приводом для того, щоб порушити питання про відставку Віктора Шокіна. Насправді, проблема в тому, що система за час його керівництва не змінилася, вважає депутат із фракції «Самопоміч» Семен Семенченко.

«Система не змінилася. Але до Ради, слава Богу, потрапили люди, які реально хочуть змінити систему. Проте це потребує часу. Думаю, що це цілком можливо», – каже депутат.

Шокіна треба знімати, але не через Клюєва – експерт

Між тим, навіть критично налаштовані щодо генпрокурора експерти зазначають, що в ситуації із Сергієм Клюєвим генпрокуратура діяла виключно в межах своєї компетенції.

Те, що Клюєву вдалося безперешкодно уникнути спілкування зі слідчим, – не провина Шокіна, а наслідок ухвалення в 2012 році нового Кримінального процесуального кодексу
Володимир Бойко

«Те, що Клюєву вдалося безперешкодно уникнути спілкування зі слідчим, – не провина Шокіна, а наслідок ухвалення в 2012 році нового Кримінального процесуального кодексу. Процесуальний закон просто унеможливлює ефективне розслідування кримінальних проваджень, особливо таких економічних», – стверджує екс-голова громадсько-консультативної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко.

Утім, за словами експерта, об’єктивних підстав для того, щоб висловити недовіру Віктору Шокіну, також не бракує.

Шокін розвалив усю прокурорську вертикаль України
Володимир Бойко

«Шокін розвалив усю прокурорську вертикаль України. Наразі відсутній будь-який контроль з боку Генпрокуратури за діяльністю прокурорів низової ланки, що породжує дикі зловживання на місцях», – вважає Володимир Бойко.

Натомість народні депутати кажуть, що в ситуації з втечею Клюєва генпрокуратура та інші правоохоронні органи несуть колективну відповідальність. Загалом, як зазначає Семен Семенченко, тепер влада змушена зважати на громадську думку. Тож, якщо ініціатори відставки будь-якого посадовця належним чином обґрунтують її необхідність, то питання можна вважати вирішеним. Утім, значно важче знайти адекватну заміну такому посадовцеві.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG