Доступність посилання

ТОП новини

Українець споживає енергоресурсів втричі більше за інших європейців


Субсидії не є панацеєю, масштаб надто великий – експерти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Субсидії – не панацея, Україні потрібна енергоефективність – Єврокомісія

Понад мільйон українців уже звернулося за субсидіями на житлово-комунальні послуги, інформує Міністерство соціальної політики. Цьогоріч на це з держбюджету передбачено майже 25 мільярдів гривень. Утім, експерти з Єврокомісії застерігають: субсидії – не панацея, а лише «маскувальні» кроки перед справжніми реформами. Реальний вихід для України – працювати над енергоефективністю.

Українець споживає енергоресурсів втричі більше за інших європейців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна є однією з найбільш енергоємних держав Європи, де споживання перевищує середньоєвропейське в рази. Про це свідчать дані Міжнародного агентства енергетики. Якщо Україні вдасться реформувати енергетичну галузь, це допоможе вирішити багато інших проблем. На думку Томаса Фрелессена, заступника голови Представництва ЄС в Україні, це дозволить модернізувати відразу кілька галузей, а також раціональніше витрачати кошти і ресурси.

Україна – одна з країн Європи, що витрачають найбільше енергії
Томас Фрелессен

«Це дозволить зекономити багато грошей. А Україна – одна з країн Європи, що витрачають найбільше енергії. Це також питання приваблення іноземних інвесторів, адже цей сектор має дуже великий потенціал», – каже він.

Водночас, додає Фрелессен, реформи в цій галузі можуть бути болючими для малозабезпечених громадян Україні. Тому варто подбати про те, щоб люди могли отримувати субсидії, які передбачає для них держава. Після зростання тарифів кількість охочих отримати субсидію зросла на 30 відсотків. Утім, про державні дотації європейський експерт говорить обережно та називає їх «маскуванням для проблеми».

У Представництві ЄС в Україні наголошують: субсидії – це не панацея, адже потрібно запроваджувати саме системні рішення. Зокрема, закликають ширше запроваджувати лічильники. Якщо люди бачитимуть, скільки точно вони споживають – це дасть змогу змінити поведінку українців у питанні енергозбереження, вважає Фрелессен. Наприклад, у країнах ЄС діє закон, що регулює введення лічильників на всіх рівнях.

Для енергоефективності потрібне відповідне законодавство

Із тим, що субсидії – це лише «екстрений» захід, згоден і представник Групи підтримки України Європейської комісії Кшиштоф Гєрульські. На його думку, рішення слід шукати глибше: Угода про асоціацію з ЄС, а також наміри реформувати галузь енергетики, вимагають змінювати українське законодавство.

Якщо порахувати сім’ї, яким необхідна допомога – це близько 3-5 мільйонів таких родин
Кшиштоф Гєрульські

«Масштаб проблеми в Україні надзвичайно великий. Якщо порахувати сім’ї, яким необхідна допомога – це близько 3-5 мільйонів таких родин. Тому надзвичайно важливо попрацювати в цьому напрямку та подумати, як їм найліпше допомогти», – каже Гєрульські.

Середньостатистичний українець споживає в середньому втричі більше енергоресурсів за середньостатистичного європейця, а природнього газу – аж у 6 разів більше, ніж поляк. Такі дані озвучила член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»). За її словами, планується створити Фонд енергоефективності, що залучить інвестиції в цю галузь.

Підписавши Угоду про асоціацію України з ЄС, держава взяла на себе низку зобов’язань у сфері енергоефективності. Зокрема, надалі слід звертати більше уваги на розвиток відновлювальної енергетики та захист навколишнього середовища. Окрім того, більше інформувати населення про прості та доступні способи зменшити суми в комунальних платіжках. У довготривалій перспективі держава має напрацювати чіткі стимули енергоефективності, а перші кроки вже є.

Стимулювання і заміщення газу шляхом купівлі котлів – відшкодовуються 20 відсотків вартості. Також (відшкодовуються – ред.) від 20 до 40 відсотків на купівлю енергоефективного обладнання
Наталія Кацер-Бучковська

«Зокрема, стимулювання і заміщення газу шляхом купівлі котлів – відшкодовуються 20 відсотків вартості. Також (відшкодовуються – ред.) від 20 до 40 відсотків на купівлю енергоефективного обладнання», – каже депутат Кацер-Бучковська.

Парламент готує закон про енергоефективність

На початку квітня Кабмін ухвалив постанову про компенсацію витрат українців з енергоефективності. Зокрема, на придбання «негазових» котлів, утеплення індивідуальних будинків та багатоповерхівок. Згідно з цим рішенням, українці можуть звертатися за компенсацією та кредитами на енергоефективні заходи до трьох банків. Уряд виділяє на це 343 мільйони гривень, а надалі обіцяє залучити й приватні інвестиції.

За словами депутата Олексія Рябчина («Батьківщина»), у парламенті вже працюють над законопроектом, який повинен підвищити поінформованість населення про те, як зробити житло чи підприємство більш енергоефективним. За інформацією прес-служби Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, документ також запровадить енергетичну стандартизацію.

Раніше Кабмін удвічі знизив норму споживання газу для громадян без лічильників. Таке рішення дозволяє сплачувати за газ удвічі менше, а, з іншого боку, стимулює газорозподільні мережі встановлювати лічильники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG