Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську спробують реанімувати переговори?


Леонід Кучма та Гайді Тальявіні
Леонід Кучма та Гайді Тальявіні

16 червня у Мінську заплановане чергове засідання Тристоронньої контактної групи

Сьогодні, 16 червня, у Мінську відбудеться зустріч учасників Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі. Запрошення надіслали також представникам угруповань «ЛНР» та «ДНР». ОБСЄ у цій зустрічі представлятиме Гайді Тальявіні, інформація про відставку якої з’явилася два тижні тому.

ЗАВАНТАЖИТИ

Зустріч Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі розпочнеться у Мінську о 16 годині, повідомила Радіо Свобода речниця представника України у цій групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

У зустрічі візьмуть участь Гайді Тальвіні, Леонід Кучма, Азамат Кульмухаметов
Дарка Оліфер

«У зустрічі візьмуть участь Гайді Тальвіні (спецпредставник ОБСЄ – ред.), Леонід Кучма (представник України – ред.), Азамат Кульмухаметов (представник Росії – ред.)», – зазначила Оліфер.

За її словами, перед цією зустріччю відбудуться засідання трьох підгруп – із безпеки, політичних і гуманітарних питань.

Попри повідомлення про відставку Гайді Тальявіні, під час цієї зустрічі вона представлятиме ОБСЄ. (Раніше вона заявила, що виконуватиме ці функції до призначення наступника).

Александр Гуґ
Александр Гуґ

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ підтвердив, що наступне засідання робочих підгруп Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу відбудеться 16 червня.

Все ще є ознаки надії. Той факт, що робочі групи, принаймні робоча група з безпеки, знову зустрінуться у вівторок – це позитивний знак
Александр Гуґ

«Все ще є ознаки надії. Той факт, що робочі групи, принаймні робоча група з безпеки, знову зустрінуться у вівторок – це позитивний знак», – сказав Александр Гуґ 13 червня.

Він зазначив, що СММ ОБСЄ занепокоєна посиленням бойових дій на Донбасі.

Денис Пушилін
Денис Пушилін

​14 червня представник угруповання «ДНР» у Тристоронній контактній групі Денис Пушилін заявив, що головною темою під час засідання економічної підгрупи буде питання «зняття економічної блокади» з територій підконтрольних сепаратистах. Але Пушилін говорив про засідання у Мінську, яке має відбутися 23 червня.

Реанімація переговорів після глухого кута

Минуле засідання Тристоронньої контактної групи було заплановане на 2 червня. Тоді засідання підгруп відбулося, але представники контактної групи так і не зустрілися. Представниця ОБСЄ у цій групі Гайді Тальявіні повідомила, що засідання групи перенесли, оскільки обговорення з деяких питань вирішили відкласти.

Наступного дня після зустрічі у Мінську ситуація на Донбасі значно погіршилася. 3 червня поблизу Мар’їнки, що біля Донецька, відбулося наймасштабніше за останні місяці протистояння між урядовими силами і бойовиками. В ОБСЄ підтвердили, що обстріли з важких озброєнь, заборонених Мінськими мирними домовленостями, почали бойовики.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Сьогоднішня зустріч Тристоронньої контактної групи у Мінську є спробою реанімувати переговорний процес, вважає політичний експерт Володимир Фесенко.

Можна спроби реанімації переговорного процесу. Те, що відбулося у Мінську 2 червня стало зовнішньою ознакою глухого кута у переговорах
Володимир Фесенко

«У кращому випадку очікувати можна спроби реанімації переговорного процесу. Те, що відбулося у Мінську 2 червня стало зовнішньою ознакою глухого кута у переговорах. Це очікувалося, але очікувалося пізніше. Але, думаю, що буде спроба просунутися далі, хоча б продовжити переговорний процес», – наголошує Фесенко.

Бойові дії на Донбасі тривають понад рік. За цей час, за даними ООН, там загинули понад 6,5 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG