Доступність посилання

ТОП новини

Як і коли піде Путін (огляд преси)


Ймовірно, що у Росії буде спроба державного перевороту й замаху на президента

Чи Володимир Путін, з яким Захід уже не хоче мати справ і пускає у хід нагромаджений на нього компромат, справді готовий піти з посади президента Росії й добирає спадкоємця? Про це розмірковують експерти тижневика «Країна». Чи зможе верхівка російської політичної еліти зупинити теперішнього господаря Кремля, побачимо в найближчі тижні, вважає російський політолог Андрій Піонтковський. Він переконаний, що у Путіна є два варіанти – відступати під тиском Заходу і втрачати обличчя, або ж піти у військовий наступ на Донбасі. Дехто з політологів стверджує, що вже зараз Путін готує наступника. Йому потрібна зручна слухняна фігура. У будь-якому випадку, це буде людина, яка продовжуватиме його лінію про «особливий шлях» Росії. Натомість інші експерти вважають, що у Кремлі не буде спадкоємця. Бо той, хто прийме владу від Путіна, візьме на себе відповідальність за його дії. На ньому – анексія Криму, загиблі на Донбасі, санкції. Ймовірно Росія матиме спробу державного перевороту й замаху на президента. Скоріше за все, вона буде невдалою. Але з другої спроби генерали переможуть, і почнеться новий політичний цикл. Яким він буде – йдеться в статті «Як і коли піде Путін».

У 2014 році рівень тіньової економіки в Україні сягнув рекордної позначки: близько 42% від ВПП, що на 7% більше, ніж було в 2013-му. Цього року ситуація лише погіршується. Експерти газети «Сегодня» попереджають: держава має спрямувати всі зусилля на детінізацію економіки, інакше криза в країні значно посилиться. Прийнятним рівнем «тіні» за кордоном, за твердженням експертів, вважається не більше від 10-15%, а через кризу в ЄС ця частка досягає 25%. На невтішну статистику впливають нелегальні види бізнесу: торгівля наркотиками і зброєю, проституція, контрафакт... Щоб вивести країну з кризи, потрібно знизити податковий тиск, надати бізнесу пільгові кредити й залучати іноземні інвестиції, наголошують аналітики.

Газета «День» аналізує нещодавні мітинги протесту у Донецьку, де донеччани вимагали від бойовиків переселити їх у безпечні місця. Найсміливіші вигукували вимоги до бойовиків залишити Донецьк. Видання зауважує, що це був несистемний спротив громадян і, безумовно, він не міг мати характеру реальної опозиції.

Для свідомого спротиву потрібна дозріла сміливість і здатність на ризик. Зважаючи, що свідоме населення здебільшого полишило Донбас, формування кістяка дієвих протестів в умовах тотального терору проросійських бойовиків і системи російських спецслужб майже не можливе. Однак фрази ж про «блокаду» Донбасу в основному лише розчаровують навіть проукраїнськи налаштованих громадян, які опинилися в пастці окупації. Виступає проти цього в газеті і екс-голова військово-цивільної адміністрації Донецької області Олександр Кіхтенко. Він переконує, що усе, що зараз рветься, блокується, працює не лише проти окупованих територій, а й проти всієї України. Влада повинна чітко усвідомити, що країні потрібне вугілля. Мають бути нормально вироблені правила для того, щоб це вугілля можна було брати. Тим паче, що на окупованій території працюють багато шахтарів, які хочуть жити в Україні. У держави є великі шанси повернути окупований Донбас. На цьому наголошується в матеріалі «Наші серед окупантів».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG