Доступність посилання

ТОП новини

«Сараєво» на сході України: хто відповість за воєнні злочини та порушення прав?


Путіну слід усвідомити: час розплати наближається – євродепутат Ауштрявічус

Брюссель – Численні утиски жителів Донбасу та Криму, порушення їхніх засадничих прав не повинні залишатися поза увагою міжнародних правозахисних організацій та судів, закликають європейські політики. Війна й окупація, що нав’язані Кремлем, породили в зоні конфлікту численних біженців, переслідування, терор, тортури, зникнення людей – як зупинити гуманітарну кризу? Яка роль ЄС у розслідуванні та можливому покаранні винних? І як європейці можуть допомогти Україні реінтегрувати території, підконтрольні Росії та проросійським бойовикам? Відповіді шукали у Європарламенті.

ЗАВАНТАЖИТИ

Місія депутатів Європарламенту на початку липня має відвідати Україну для аналізу наслідків війни, гуманітарної ситуації та порушень прав людини у зоні бойових дій та окупованому Росією Криму. Збирається до Києва навіть голова цієї установи Мартін Шульц.

«Це все добре, – каже парламентар від Швеції Анна Кораца Більдт – Але мета у нас має бути інша: показати всім, що насправді на сході України ми маємо нове Сараєво».

«Треба викривати для всього світу, що сьогодні на європейському континенті можливо чиняться злочини проти людяності та воєнні злочини і, напевне, що там, в Україні відбуваються порушення прав людини. Це – ситуація «Сараєва», – каже європарламентар.

Скільки біженців налічується нині в Україні? Які наслідки обмеженого доступу гуманітарних організацій до зони конфлікту? «Там є неконтрольовані збройні угруповання… Але що це означає для мільйонів громадян і дітей? Скільки тих, що не мають доступу до води, ліків, до гідного притулку, до медичного обслуговування?» – запитань, які хвилюють Анну Карацу Більдт та її колег в Європейському парламенті, дуже багато.

У «ДНР» і «ЛНР» поширюються терор і насилля – Матвійчук

Деяку ясність почасти вносять представники українських неурядових організацій, яких запрошують до Брюсселя. Наприклад, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук надає євродепутатам сумні статистичні дані переміщених осіб, викрадення, тортур чи зниклих людей та факти «широкого використання у так званих «ДНР»/«ЛНР» терору і насилля».

«Російська Федерація тримає під контролем так звані «ДНР» і «ЛНР», тож саме на ній лежить відповідальність за всі порушення прав людей, скоєних у цих регіонах», – підсумовує вона.

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Настане час, і на основі фактів порушень прав людини та неповаги до міжнародних законів злочинці постануть перед судом, переконаний євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічус.

Путіну слід усвідомити, що час наближається. З боку українських неурядових організацій має надходити якомога більше даних
Пятрас Ауштрявічус

«Ми маємо вчасно й добре задокументовувати і представляти аргументи й докази. Пану Путіну слід усвідомити, що час наближається. З боку українських неурядових організацій має надходити якомога більше цих даних, хоча відомо, що у контрольовані російськими військами Донецьку та Луганську області, де є незліченні порушення людських свобод, доступ у них обмежений», – каже євродепутат.

Як Україні реінтегрувати окуповані території?

«Нині окуповані території України – це тільки нині окуповані території», – каже голова делегації Європарламенту з питань співпраці з Україною Андрей Пленкович, який знає з хорватського досвіду, як реінтегрувати частини країни, що перебували під контролем інших держав.

Нам слід робити все можливе, щоб допомогти Україні повернути частини Донецької та Луганської областей разом із Кримом
Андрей Пленкович

«Тож нам слід робити все можливе, щоб допомогти Україні повернути частини Донецької та Луганської областей разом із Кримом до її конституційної системи, – каже євродепутат. – Це є наш великий обов’язок, тому ми й вимагаємо виконання Мінської угоди, а підтримка з боку ЄС та інших міжнародних акторів у цьому є вирішальною».

Водночас труднощі із виплатами пенсій, обмежений рух та наміри Верховної ради заборонити постачання товарів на території, що перебувають під контролем бойовиків у Донецькій та Луганській областях, занепокоїли агентство із питань біженців при ООН. Представник цього агентства Александр Кіргоф зауважує, що законопроект про заборону ввезення товарів на ці території в парламенті вже зареєстрований, але «слід уникнути будь-яких негативних наслідків після його можливого ухвалення».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG