Доступність посилання

ТОП новини

Рота готова скласти зброю – виконувач обов’язків командира «Торнадо»


У підрозділі «Торнадо» злочинці чи борці з контрабандою?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

У підрозділі «Торнадо» злочинці чи борці з контрабандою?

Підрозділ звинувачують у катуванні цивільних. Бійці кажуть, що кримінальні провадження – помста за їхню боротьбу з контрабандою

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо», що зараз служить в зоні АТО. Причина – вчинення низки тяжких злочинів на території Луганської області. Частину бійців, серед яких і командир підрозділу, вже затримали. Втім, за словами заступника головного прокурора України Анатолія Матіоса, «торнадівці» замінували територію довкола власної бази, відмовляються скласти зброю і допустити групу правоохоронців для обшуку. Водночас виконувач обов’язків командира роти спробу проведення обшуку пов’язує з документами, які отримали його бійці, зупиняючи поїзди з контрабандою, що курсували через лінію розмежування. А адвокати затриманих заявляють, що саме затримання семи бійців і командира роти незаконне.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що проти бійців роти «Торнадо» відкрито кримінальне провадження за статтею 255 Кримінального кодексу України, що означає – створення злочинної організації. За інформацією прокурора, силовики пристосували підвал школи в місті Привілля на Луганщині, де й базується підрозділ, як місце незаконного утримання місцевих жителів. Там бійці начебто били та катували затриманих.

​За словами Матіоса, у слідства є докази, що протиправні дії відбувались за вказівкою та безпосередньою участю командира роти Руслана Онищенка. Відтак він та ще семеро бійців були затримані правоохоронними органами. Для п’ятьох суд уже обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«До надзвичайно жорстоких форм катування, як би не було прикро це говорити, віднесено вчинення статевих злочинів відносно осіб чоловічої статі в особливо збоченій формі. Це фільмувалось на засоби мобільного та іншого фотовідтворення», – заявив Матіос.

Тільки-но ми взялись за контрабанду – почались кримінальні справи

Натомість у роті відкидають звинувачення і заявляють, що кримінальні провадження проти бійців були відкриті у відповідь на боротьбу підрозділу з контрабандними потоками в зоні АТО. За словами виконувача обов’язків командира «Торнадо» Миколи Цукура, бійців затримали наступного дня після зупинки потягу, що прямував із окупованого Алчевська до Дніпропетровська, в якому було 20 вагонів чавуну на загальну суму близько 17 мільйонів гривень.

Тільки-но ми взялись за контрабанду, почали зупиняти поїзди, одразу з’явились кримінальні справи
Микола Цукур

«Коли ми майже чотири місяці стояли на передовій, проти нас не було порушено жодної кримінальної справи. І тільки-но ми взялись за контрабанду, почали зупиняти поїзди, одразу з’явились кримінальні справи. І нас цими справами постійно лякали, щоб ми сіли на місце, щоб ми заспокоїлись і тоді все буде нормально», – розповів Цукур.

Коментуючи заяви головного військового прокурора, Цукур каже, що бійці роти готові скласти зброю, та спершу хочуть, щоб було проведено об’єктивне розслідування.

Адвокати заявляють про незаконне затримання 7 бійців і командира «Торнадо»

Тим часом адвокати затриманих семи бійців і командира «Торнадо» Руслана Онищенка заявляють, що тих затримали, на їхню думку, незаконно. Таку заяву у Дніпропетровську зробили члени правозахисної групи «Січ» Віталій Погосян та Дмитро Рева.

Наразі, за даними захисників, двох затриманих відпустили, решта, за рішенням суду, буде утримуватись під вартою упродовж 2 місяців.

Як заявив адвокат, під час затримання до одного з торнадівців Івана Князька застосовували незаконні методи.

«Ми не можемо говорити про обставини справи, поки ми говоримо про обставини затримання. На мій погляд, це порушення статті 3 Конвенції прав людини – це нелюдське ставлення. Тому до Європейського суду з прав людини ми будемо однозначно звертатись. І щодо статті 5 Конвенції – незаконне затримання і взяття під варту. Друга наша дія – вимагати покарання для тих осіб, які застосували нелюдське ставлення», – заявив Погосян.

Адвокати заявляють про незаконне затримання 7 бійців і командира «Торнадо»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Як заявив сам боєць «Торнадо» Іван Князько, затриманий, а потім випущений у Дніпропетровську, під час затримання і утримування у будівлі карної міліції на нього чинили фізичний тиск. Як сказав боєць, докази побиття засвідчені лікарями й кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження. Водночас він заявив: прізвищ жодного з тих людей, які над ним знущались, він не знає, усі вони були в балаклавах і називали один одного іменами.

«Тільки-но комбат зайшов до УВС, під’їхав автобус бузкового кольору, звідти вискочили люди, випхали мене з машини, одягли наручники, одягли чорний мішок на голову, почали бити по голові, стрибати по тілу, кинули мене в машину. Вони бачили, що в мене бойове поранення в руку, але закрутили наручники «по повній». Повезли в невідомому напрямку, це виявилось управління кримінального розшуку. Там я просидів години дві-три. Вимагали, щоб я написав заяву на свого командира», – сказав боєць, який проходить у справі як свідок.

Були порушення під час проходження вантажів – Семенченко

Як розповідає Микола Цукур, рота з квітня зупиняє транспорт, що перевозить контрабандні вантажі. В той же час прокурор Матіос заявляє, що кримінальне провадження щодо «Торнадо» порушили раніше, у березні цього року.

Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль запевняє, що така діяльність підрозділу викликана бажанням приховати скоєні злочини, а вантажі, які зупиняють бійці, насправді мають дозвіл на перетин лінії розмежування від Антитерористичного центру СБУ.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Водночас народний депутат від фракції «Самопоміч» Семен Семенченко, який здійснював депутатську перевірку за оприлюдненими «Торнадо» фактами, у коментарі Радіо Свобода повідомив, що порушення таки знайшов, хоч і не називає їх контрабандою.

Були проведені депутатські перевірки. Тут складний сплав державної дурості, можливості для зловживань і махінації з вантажами
Семен Семенченко

«За цими питаннями були проведені депутатські перевірки, і голова Служби безпеки України на зустрічі з нашою фракцією показав, що за ними порушені кримінальні справи. Тут складний сплав державної дурості, можливості для зловживань і махінації з вантажами, які перевозять через зону розмежування», – повідомив Семенченко.

Добровольча рота патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» була створена восени 2014 року з частини бійців батальйону міліції «Шахтарськ», який був розформований через злочини частини його членів. За інформацією військової прокуратури, із 170 бійців особового складу «Торнадо» зараз лише сотня офіційно оформлені. Також частина бійців раніше вже були засуджені.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG