Доступність посилання

ТОП новини

Шведські селяни в Україні: треба викидати сміття в урни!


На Херсонщині живуть нащадки шведів-переселенців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Нащадки шведів-переселенців вважають, що українцям бракує шведської культурності

Євген Кучеров

233 роки тому українське село Зміївка на Херсонщині називалося Gammalsvenskby («Ґаммальсвенскбю»), тобто Старошведське. Оселилися тут шведські селяни з острова Даґьо, яких Катерина Друга переселила освоювати відвойовані в турків землі.

Вісімдесятип’ятирічна Ельза Утас – нащадок переселенців, бачила СРСР, Україну та Швецію. Розповідаючи, у чому Україні варто було б повчитися в Швеції, згадала не про економіку та політику, а... про звички простих людей. Особливо її вразило поводження шведів із сміттям у районі, де бракувало урн.

«Вони кажуть: «Боже мій, цілих півдня носив папірець у кишені! Ось той, від тістечка», – каже. А як же ви думали? Тут нема цього. Усе має своє місце. А в нас де хочете – коло клубу, коло будинку культури – все молодь розкидає. А до цього треба дійти!»

Нащадок шведів Лілія Мальмас зі старшою співвітчизницею погоджується. Вона теж вважає – країна є саме такою, якою є її громадяни.

«А у нас же як? Вийшов з крамниці – дитина з мамою іде – викинула папірець мама, а дитина ж-то дивиться, що роблять батьки! І все, і дитина згодом це повторює», – розповідає Лілія.

Лілія Мальмас, як мати, особливу увагу звертає на відмінності у шкільному вихованні майбутніх громадян. Вільні люди вже у школі поводяться вільно.

«Немає такої обов’язкової традиції, як у нас – от діти сидять строго за партами. У них там отак: вони повчилися один урок – далі відпочивають собі діти. Посідали на полу», – каже Лілія.

Як зажити так, як у Швеції?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:16 0:00

Також жінка радить українцям перейняти шведське ставлення до безпеки дітей.

«Ми були взимку, випав сніг, діти пішли кататися на санчатах. Діти знають, що обов’язково вони повинні одягнути на голову шапку та шолом. На велосипеди так само – їдуть усі обов’язково у шоломах. У першу чергу – техніка безпеки!» – продовжує розповідь Лілія.

Українські шведи вважають: їхні співвітчизники позаздрили б українській землі: в них кожен клаптик кам'янистого ґрунту – на вагу золота, і ретельно обробляється. Порослі бур’янами гектари родючої української землі для шведів – справжній шок. Але усі нащадки переселенців вірять – з часом Україна заживе не гірше за Швецію. Ельза Утас бажає співгромадянам лише бути добрішими.

«Ви маєте бути кращі один до одного, щедріші, і вірити у Бога – тоді все буде добре!» ­– бажає українцям жінка.​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG