Доступність посилання

ТОП новини

«Ми не допустимо, щоб свої стріляли у своїх» – Артем Шевченко про «Торнадо»


У нас пачка документів про контрабанду – представник «Торнадо»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:13 0:00

У нас пачка документів про контрабанду – представник роти «Торнадо»

Гості передачі «Ваша Свобода»: Артем Шевченко, начальник департаменту комунікації МВС України; Андрій Тетерук, парламентар від «Народного фронту», екс-командир добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець».

Інна Кузнецова: Командира та сімох бійців роти патрульної служби «Торнадо» звинувачують у незаконному позбавленні волі, утриманні, викраданні й катуванні жителів Луганщини. Стосовно п’ятьох затриманих, зокрема командира роти патрульної служби міліції, суди обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00

Між тим заступник командира «Торнадо» Микола Цукор пов’язує наказ керівництва МВС про розформування роти та кримінальні справи проти бійців підрозділу прокуратурою з тим, що «Торнадо» займався ефективною боротьбою з контрабандою.

Пане Шевченко, що саме зараз відбувається? Говорили про те, що бійці «Торнадо» будуть чинити супротив, що будуть оборонятися зі зброєю, якщо до них будуть підходити. Як зараз ситуація?

Артем Шевченко
Артем Шевченко
Ситуація напружена, тривожна, але контрольована
Артем Шевченко

Артем Шевченко: Ситуація напружена, тривожна, але контрольована. Мова йде про розташування на території школи в містечку під Лисичанськом бази цієї роти, де слідчі Головної військової прокуратури хочуть провести певні слідчі дії, зокрема обшуки. Вони підозрюють, що в цьому місці можуть бути виявлені речі з вагомим значенням для слідства, зокрема зброя і таке інше.

Відповідно, згідно із законом, треба забезпечити слідчим прокуратури можливість провести ці слідчі дії. Натомість певна частина бійців батальйону «Торнадо» поки що не дозволяє цього зробити і перешкоджає проведенню цих слідчих дій.

Ситуація буде вирішена в законний спосіб. Ми не допустимо, щоб свої стріляли у своїх
Артем Шевченко

Останні заяви заступника командира цього підрозділу Миколи Цукру говорять про те, що ми, я сподіваюся, вже пройшли найвищу таку точку кипіння, йдуть хороші, з позитивною динамікою перемови. Там на місці перебуває група найвищих керівників МВС, на рівні одного із заступників міністра, декількох керівників департаментів, тобто і з кадрової роботи, і того департаменту, який опікується саме підрозділами міліції особливого призначення, і авторитетні бойові командири, зокрема начальник Головного управління МВС Київської області, колишній начальник штабу «Азова».

Я думаю, що ця ситуація буде вирішена в нормальний, законний спосіб. Ми не допустимо того, щоб свої стріляли у своїх і сталося непоправне.

– Наразі сюжет Вікторії Ковальової з Луганщини про ситуацію, яка склалася навколо «Торнадо».

У підрозділі «Торнадо» злочинці чи борці з контрабандою?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00


– Пане Тетерук, як Ви розцінюєте цю ситуацію, яка склалася навколо «Торнадо»? І чому саме зараз стали говорити про це? Адже Геннадій Москаль говорив про те, що ще від початку року знав про такі випадки.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Андрій Тетерук: По-перше, якщо ми бачимо розвиток подій від минулого року, то давайте будемо пам’ятати, що відбувалося рік тому. У нас не було ЗСУ, не було міліції, була збройна агресія з боку сепаратистів і терористичних угруповань, які підтримувалися Російською Федерацією. І саме добровольці, які об’єдналися в різні батальйони, стали на захист України.

І дійсно, є підрозділи суто міліцейські, є які належать Міноборони, які були територіальної оборони, є які увійшли до Нацгвардії. Але їх об’єднувало одне: вони намагалися за допомогою тих навичок, які мали, тих поглядів, які сповідували, захищати зі зброєю свою землю.

Але, на жаль, ми бачимо, що не всі підрозділи однаково розвивали свою історію, тому що одні виконували бойові завдання і були на передовій, а інші підрозділи зі зброєю в руках почали вирішувати зовсім інші завдання. І саме це призводить до таких рішень, які сьогодні ухвалює міністр внутрішніх справ.

Я більш ніж переконаний, що він мав неспростовні докази злочинів, які будуть пред’являтися керівництву цього батальйону або окремим його бійцям.

Більшість добровольців є патріотичними, героїчно налаштованими і виконують свої завдання по захисту країни як люди, якими ми будемо пишатися.

– Як могло бути таке, що до командира роти «Торнадо» Руслана Онищенка були претензії від судових органів ще в 2004 році? Як могло так статися, що він став командиром?

Андрій Тетерук: Якщо людина вирішила стати на захист країни і «змити кров’ю» той злочин, який він або випадково, або цілеспрямовано скоїв, то це одна ситуація. А інша зовсім ситуація, коли є люди, які за допомогою зброї захищають країну, я ще раз кажу, а інші люди за допомогою зброї намагаються знову чинити мародерство й скоювати нові злочини. Саме до таких осіб ми повинні ставитися негативно, піддавати осудженню.

– Пане Шевченко, якщо до пана Онищенка були претензії, він був засуджений у 2004 році, то як він міг стати командиром?

Влітку минулого року хто приходив зі святим бажанням захищати власну землю зі зброєю в руках, був на вагу золота. Так Онищенко опинився в лавах «Шахтарська», потім «Торнадо»
Артем Шевченко

Артем Шевченко: По-перше, судимості були погашені у законному порядку. Андрій говорить правильно, що влітку минулого року кожен, хто приходив зі святим бажанням захищати власну землю зі зброєю в руках, був на вагу золота. Власне кажучи, саме так Онищенко і опинився в лавах «Шахтарська», а потім «Торнадо».

Перетворення батальйону «Шахтарськ» на спецроту «Торнадо» так само було зроблене через схожі мотиви. Чимало з бійців «Шахтарська» були помічені у різних непристойних справах, але тоді, під час війни, дали шанс не розформовувати повністю цей батальйон, а перетворити його вже в роту. З меншим складом, але все ж таки дати шанс тим, хто хоче служити, робити це.

Але, бачите, сталося те, що сталося. Військова прокуратура обґрунтовано підозрює Онищенка і його групу у створенні організованої злочинної групи.

– Але, з іншого боку, Геннадій Москаль каже про те, що ці злочини були і в січні. Чому стало відомо про це лише тепер?

Артем Шевченко: З січня по кінець квітня Відповідно з того часу вони певним чином розслідувалися, документувалися. І про це було відомо. Оперативна розробка цих людей ішла вже більше місяця.

І я припускаю, що вони, відчуваючи це, спробували цією активністю нібито у припиненні цієї умовної контрабанди на лінії розмежування таким чином не те що «змити гріхи», а позиціонувати себе, як борці за справедливість.

– Оця, як Ви кажете, «умовна» контрабанда мала таки місце чи не мала місця?

Артем Шевченко: Контрабанда – це переміщення товарів через митний кордон України без належного митного оформлення. Питання: чи є митний кордон Україні на лінії розмежування? Відповідь: звичайно, що ні. Чи він був там раніше? Ні, не був. Чи буде він у майбутньому? Ні, не буде. І сподіваюся, що ніколи не буде.

Тому контрабанду – взагалі це слово як юридичну статтю Кримінального кодексу ст. 201 не можна застосовувати. Як такий журналістський термін, який одним словом пояснює, можливо.

– Добре. Переміщення товарів.

Переміщення товарів відбувається відповідно до дозволів АТЦ СБУ. Не весь цей процес прозорий. Беруться хабарі або штучно створюються перешкоди
Артем Шевченко

Артем Шевченко: Переміщення товарів там відбувається,відповідно до певних дозволів, які видає АТЦ СБУ. Я не кажу про те, що весь цей процес прозорий. Звісно, десь є «тіньовий», нелегальний, беруться якісь хабарі або штучно створюються перешкоди.

– МВС до цього має справу у розслідуванні?

Артем Шевченко: Оскільки там ключовий АТЦ СБУ, то їхня роль провідна. МВС у межах повноважень так само бере в цьому участь, особливо, якщо на це є відповідні доручення прокуратури.

Ну, вони ж не робили взимку боротьбу з контрабандою шляхом зупинення на залізниці потягів з товарами? Не робили. Вони цього не робили восени? Не робили. Вони це почали робити у квітні і у травні.

Я припускаю, що, відчуваючи неминучість розслідування і наближення оперативної розробки щодо розслідування їхніх правопорушень, які можуть бути підозрою у злочинах, вони зробили такий піар-хід.

– Чи зверталося керівництво «Торнадо» до міністра внутрішніх справ з цією інформацією про незаконні перевезення?

Артем Шевченко: Мені невідомо про це. Я бачив це у публічній сфері. Вони відразу виходили і журналістів кликали: ось цей потяг нелегальний. Хоча останній потяг залізниці віз з Алчевського меткомбінату чавун на Дніпровський меткомбінат, у Дніпропетровську область. Не в зону, неконтрольовану нами, відбувалося постачання товарів, а навпаки.

Окрім того, за словами Москаля (я схильний вірити цьому керівникові), який більш-менш розуміє, де може бути нелегальний перетин, а де легальний, цей склад з чавуном був абсолютно легальною поставкою. Розумієте? Там були оформлені всі необхідні документи.

– На телефонному зв’язку у нас є командир однієї з груп роти «Торнадо» Сергій Батяшов.

Сергій Батяшов (переклад): За розмовою складається враження, що люди розбираються, вони говорять виважено. Насправді або вони не вникли у зміст, або ж говорять заготовленими ремарками.

Перші фури ми почали зупиняти ще до початку перемир’я
Сергій Батяшов

По-перше, стосовно контрабанди. Переді мною виступаючий чоловік сказав: ось вони почали ловити. Перші машини, перші фури, які ми почали зупиняти – це було ще до початку перемир’я. Останній міст, на Луганськ, де ми контролювали останню точку, то його зірвали після перемир’я, тому що ми закрили доступ фурами контрабанди на окуповану територію.

– Пане Батяшов, чи інформували ви про це міністра внутрішніх справ?

«Торнадо» інформував про контрабанду міністра внутрішніх справ
Сергій Батяшов

Сергій Батяшов: Звісно («Торнадо» інформував про контрабанду міністра внутрішніх справ – ред.).

Просто дуже багато запитань. Хотілося хоча б тезово пролити світло.

У нас пачка документів, планували передати голові СБУ. Його через два дні зняли
Сергій Батяшов

Щодо потягів. Ось чоловік говорить: я не знаю, не повідомляли. Та як не повідомляли? У нас пачка документів, яку ми планували передати голові СБУ Наливайченку, а його через два дні зняли. Там документи з цих потягів, які забрані.

– Якщо Ви кажете, що ви ці документи намагалися передати голові СБУ, то знову ж таки робили це доволі довго. Чому ви це не передали раніше, а тільки почали говорити про це, коли його вже зняли?

Сергій Батяшов: У нас на даний момент, на вчорашній день, потяг, який затриманий з чавуном з Алчевська, стоїть у відстійнику, і стоїть потяг, який затриманий з будівельним лісом, який їхав на окуповану територію. Для чого будівельний ліс на окупованій території? Я, як військовий можу передбачити, що для будівництва бліндажів і укріпрайонів. Він там стоїть. Це все викладалося. Викладалися списки і доносилися ці списки до СБУ.

Наливайченка зняли після того, як він захотів відсторонити від посади заступника генпрокурора, якщо ви пам’ятаєте. Правильно?

– Я це пам’ятаю. Скажіть мені інше. Військовий прокурор вам висуває звинувачення у зґвалтуваннях, у тероризмі, у розбої. Чому ви не можете допустити до тих своїх схронів чи до місця дислокації? У чому справа? Ось Ви зараз де перебуваєте?

На даний час на території бази перебувають представники МВС. Все нормально. Тут командири добровольчих батальйонів. До нас усі приїжджають
Сергій Батяшов

Сергій Батяшов: На даний час на території бази перебувають представники МВС, Головного управління, тобто заступник міністра, начальник служби внутрішньої безпеки і головний кадровик Україні. Вони є тут на базі. Все нормально. Тут на базі наразі командири добровольчих батальйонів. Я не буду усіх називати. Це «Золоті ворота», «Азов», «Київщина», «Чернігів». До нас усі приїжджають.

– Прокоментувати ці звинувачення, які вам висуваються…

Сергій Батяшов: Мені ніяких звинувачень не висувається.

– Не Вам особисто, а Вашим колегам.

Жодного доказу (зауважте!) не оприлюднено. Легко очорнити людину
Сергій Батяшов

Сергій Батяшов: Враховуючи розголос цієї історії, за цих кілька днів міністр, так як він любить у «Фейсбук» зазвичай викладати всі постанови, невже не можна було скріном викласти наказ про розформування? Його ніхто не бачив насправді. За цей час можна було викласти, на якій підставі затримано наших людей. Жодного доказу (зауважте!) не оприлюднено.

І коли переді мною виступаючий сказав, що ось я, припускаю, що вони щось там накоїли… Легко очорнити людину.

– Військовий прокурор казав, що є відео цього.

Сергій Батяшов: А хтось бачив відео? Я не бачив. І військовий прокурор бачив його? Може, його немає. На словах я можу сказати багато чого. Правильно? А підтвердити? Чим підтвердити? Наша робота є підтверджена.

– Пане Шевченко, можете щось додати до сказаного?

Артем Шевченко: Звісно, підозри щодо окремих (!) співробітників цієї роти, зокрема до командира Онищенка, аж ніяк до всього особового складу цієї роти.

Звісно, не можна всіх вважати, що якщо… Це такий своєрідний міліцейський «Айдар». Якщо «Айдар» – це підрозділ у ЗСУ. І прокуратура обґрунтовано підозрює частину, включно з керівником колишнім, народним депутатом, і вже є подання у парламент, то приблизно та ж сама історія тут. Є частина бійців, зокрема з керівником, який є лейтенантом міліції, якого підозрюють. Звісно, що це не падає на все «Торнадо».

– Я думаю, що цим ця історія з розформуванням роти «Торнадо» не закінчиться.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG