Доступність посилання

ТОП новини

Суддя Чернушенко називає обшук в Апеляційному суді замовленням


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Під час обшуку в голови суду знайшли значну суму в валюті, пістолети та картки на 14,5 тонн пального

Генеральний прокурор України Віктор Шокін має намір внести подання до Верховної Ради для зняття суддівської недоторканості з голови Апеляційного суду міста Києва Антона Чернушенка. Така заява генпрокурора стала наслідком обшуку, який вже третій день триває у приміщенні Апеляційного суду. У судді в кабінеті знайшли значні суми у гривнях та валюті. Виконуючий обов’язки голови СБУ Василь Грицак також звинувачує Чернушенка у маніпуляціях з судовими справами. Водночас сам суддя заявляє про замовлення та зведення порахунків.

Суддя Чернушенко називає обшук в Апеляційному суді замовленням
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обшук у приміщеннях Апеляційного суду розпочався ще 19 червня. Слідчі дії Генпрокуратура спільно з СБУ здійснює в рамках досудового розслідування фактів незаконного втручання в роботу автоматизованої системи документообігу цього суду. Іншими словами, йдеться про підозру на те, що суддів, які розглядають ті чи інші справи, призначала не захищена комп’ютерна система, а працівники суду вручну. Тимчасово виконуючий обов’язки голови СБУ Василь Грицак заявив про системність таких випадків.

Уже в цьому році нами направлено до Генпокуратури більше десяти епізодів, коли суддями, чи від імені суддів Київської області, виносились ухвали в той час, коли судді перебували за кордоном
Василь Грицак

«Уже в цьому році нами віддокументовано та направлено до Генпокуратури більше десяти епізодів, коли суддями, чи від імені суддів Київської області, виносились ухвали в той час, коли судді перебували за кордоном. Про що це свідчить? Про те, що в ручному режимі від імені цих суддів точно так же ж розписувались ці справи», – заявив Грицак.

Генеральний прокурор Віктор Шокін повідомив, що під час обшуку були вилучені не лише сервери та комп’ютерне обладнання, а й гроші. Так, в кабінеті Антона Чернушенка знайшли 25 тисяч гривень, 6,5 тисяч доларів, картки на 14,5 тонн пального, два пістолети та ключі від п’яти автомобілів.

Шокін проситиме парламент про позбавлення недоторканності судді

Відтак, у вівторок 23 червня Віктор Шокін має намір просити парламент про зняття недоторканності з судді Чернушенка, його затримання та арешт. Також Генпрокурор анонсував звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка може дозволити відсторонити голову Апеляційного суду від виконання службових обов’язків.

Ми його запитували: чи він не хоче піти додому? Ні, каже, не піду. З приводу статтей: на сьогодні ще вирішується це питання, бо ще у нас є до нього деякі підозри, тому ми це вирішимо у вівторок по всіх статтях
Віктор Шокін

«Він зараз не затриманий. Зараз він перебуває в приміщенні Апеляційного суду. Не хоче звідти виходити. Він там їсть і п’є. Ми його запитували: чи він не хоче піти додому? Ні, каже, не піду. З приводу статтей: на сьогодні ще вирішується це питання, бо ще у нас є до нього деякі підозри, тому ми це вирішимо у вівторок по всіх статтях», – заявив генпрокурор.

Сам Антон Чернушенко звинувачення у корупції заперечує. За його словами, гроші йому були потрібні для відвідин стоматолога. Картки на пальне колись залишив йому друг, а тепер вони вже нічого не варті, бо закінчився термін дії. Також суддя прокоментував смс-повідомлення, які демонстрували генпрокурор і голова СБУ. У них начебто невідомі особи вказують Чернушенку, які рішення потрібно виносити у конкретних справах. Суддя переконує, що жодне з повідомлень не відкривав, а правоохоронці ще мають довести, що повідомлення – з його телефону.

Вони невдоволені, що майно «Нафтогазвидобування» не арештоване – Чернушенко

У коментарі журналістам «112 каналу» Антон Чернушенко заявив, що кримінальне провадження і обшук – це замовлення, яке виконує Генеральна прокуратура за дорученням з Адміністрації президента. Причина – невдоволеність рішенням, яке виніс суддя у справі накладення арешту на майно підприємства «Нафтогазвидобування».

Хотіли, щоб був накладений арешт на облігації, на свердловини в Полтавській області, на результати видобування і на рахунки підприємства.
Антон Чернушенко

«Хотіли, щоб був накладений арешт на облігації, на свердловини в Полтавській області, на результати видобування і на рахунки підприємства. Нікого не цікавило, яке там майно, яка його вартість, – це взагалі ніхто не встановлював. Для них важливо було, щоб був накладений арешт», – розповів журналістам Антон Чернушенко.

Сумніви щодо справжніх мотивів обшуку виникають і в політтехнолога Сергія Гайдая. На думку експерта, одиничні арешти не можуть повпливати на рівень корупції в судовій гілці влади, натомість можуть бути інструментом для зловживань.

Я називати це боротьбою з корупцією не хочу
Сергій Гайдай

«Зараз всі ці випадки – це, просто, хтось з кимось зводить політичні рахунки, розуміючи, що зараз це форма, на яку дуже чекає суспільство. І тому можна діяти таким чином. Але не більше того. Тому я називати це боротьбою з корупцією не хочу», – прокоментував Гайдай.

19 червня Конституційний суд України визнав таким, що відповідає Основному закону, законопроект про скасування депутатської й обмеження суддівської недоторканності. Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман зазначив, що після висновку Конституційного суду на новій сесії з вересня закон мають проголосувати вцілому і він вступить у дію.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG