Доступність посилання

ТОП новини

Музей Майдану: в очікуванні постанови уряду


Музей Майдану не має створювати державний орган влади – Пошивайло
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:32:56 0:00

«Ідеальний варіант – будувати новий музей. Однак нам потрібні проміжні майданчики» – Пошивайло

Олена Ремовська і Богдан Заяць

Створення музею Майдану наразі залежить від постанови Кабінету міністрів, що має дати офіційний старт процесу створення такої культурної установи. Про це в ефірі програми «Культфронт» розповіла Катерина Чуєва, заступник директора Музею імені Ханенків і член ініціативної групи з розробки концепції музею Майдану. Інший член цієї групи, заступник директора Музею Івана Гончара Ігор Пошивайло зазначив, що музейники-активісти підтримують ідею створення такої інституції «з нуля», але не виключають, що доки на це зʼявляться гроші, варто підшукати тимчасове приміщення.

Чуєва: «Перші кроки до створення майбутнього музею, зі збору колекції фактично мали місце ще наприкінці грудня 2013 року. Сама ініціативна група зібралася трохи пізніше, на початку 2014 року. На перших робочих зустрічах із формування концепції зрозуміли, що це дуже непросто. Зазвичай музеї, присвячені таким масштабним подіям, що якісно змінили суспільство, переосмислення займає багато років».

Про конкурс «Територія гідності»

Пошивайло: «Конкурс для нашої групи важливий не як результат кінцевий, а як процес. Ми бачимо, що ми на вірному шляху. Бо це не має бути одноголосне рішення згори. Музей Майдану не має створювати державний орган влади. Це має бути відкритий процес».

Концепцію музею Майдану ще мають доопрацювати - Мінкульт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00


Про музей на основі ідеї

Чуєва: «Завдання, яке перед нами стоїть, набагато складніше. Воно полягає у тому, щоб досвід тих людей, які пройшли через Майдан, досвід тієї якісної зміни суспільства, яку ми пережили, передати тим людям, які не брали в цьому участь. Ідея є ширшою, ніж просто розповісти про події. А ті предмети, артефакти, які ми зібрали – їх вже близько тисячі, не враховуючи усні ідеї та відеозаписи, допоможуть нам її оживити».

Про артефакти

Пошивайло: «Більшість колекції, які зібрала наша група, зараз зберігається в двох точках – музеї Івана Гончара та Софії Київській. Вони не просто там лежать – вони працюють. Минулого року ми організували дві виставки: одна – в музеї Івана Гончара, інша – в Парижі. Для нас важлива колекція не сама по собі. Це як інструмент, за допомогою якого ми опробовуємо майбутній музей» .

Про концепцію музею

Пошивайло: «Наша основна проблема: як зробити будівлю, навіть найкрасивішу, відвідуваною? «Щоб було побільше вражень» – це типовий підхід західних музеїв. Але людина має виходити з музею не тільки з новими враженнями, а й з новими емоціями та досвідом. Ми часом сперечаємось: на чому зробити акцент? На абстрактних категоріях свободи, чи все-таки цей музей має бути про щось особливе? Ми маємо знайти золоту середину: з одного боку, показати свою самобутність, а з іншого – не зациклюватися на собі, стати зрозумілими закордонним відвідувачам».

Про приміщення

Чуєва: «Наразі це питання ще не вирішене. До моменту, поки в нас буде фінансова можливість побудувати новий музей, нам здається, Український дім міг би на деякий час бути найбільш успішним осередком».

Пошивайло: «Звичайно, ідеальний варіант – будувати новий музей. Однак ми порадилися і дійшли висновку, що нам потрібні проміжні майданчики. Шкода, що у серпні минулого року Майдан швидко зачистили: у нас була ідея зробити в центрі міста намет із тимчасовою виставкою, куди могли б приходити люди, які звикли до Майдану».

Про ставлення держави до проекту

Чуєва: «У лютому 2015 року був виданий указ президента про вшанування подвигу учасників Революції гідності, і там одним із пунктів зазначене створення музею. Поки що на виконання цього указу ще не ухвалено відповідної постанови Кабінету міністрів, де мають бути зазначені основні виконавці з боку держави, а також забезпечення, потрібне для музею. Наскільки нам відомо, вона проходить чергове коло погоджень і, можливо, буде найближчим часом ухвалена».

Про доцільність створення музею в умовах кризи

Пошивайло: «Пояснити доцільність цього музею просто – через соціальну активність щодо створення самого музею. Якщо держава буде бачити, що у суспільства є запит, справа буде рухатись. Так, у держави є вагомий аргумент – у країні війна, грошей мало. Але мова зараз йде не про спорудження цього музею вже сьогодні-завтра, а про збір артефактів, історій».

На цю ж тему:

22.06.2015
Створення музею Майдану може розтягтися на десятки років – Мінкульт

На конкурсі проектів музею Майдану у Києві перемогли автори з Ірландії та Росії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG