Доступність посилання

ТОП новини

На сході є гуманітарні проблеми, але не катастрофа – Червоний Хрест


Представники Червоного Хреста у Старобільську, серпень 2014 року
Представники Червоного Хреста у Старобільську, серпень 2014 року

На окупованій території Червоний Хрест роздає допомогу зі старих запасів на складах Луганська і Донецька, оскільки пропускні пункти закриті

З початком бойових дій на сході України місія Червоного Хреста допомагала людям по обидві лінії фронту гуманітарними вантажами. Утім, використовують вони дотепер старі запаси, які залишилися на складах організації. Зокрема, у Донецьку та Луганську. Чи вистачає цих запасів для жителів Донбасу, та як вдається підтримувати співпрацю з усіма сторонами – про це у програмі «Донбас. Реалії» говорили з прес-секретарем Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Ашотом Астабацяном.

– Яким чином Червоний Хрест здійснює свою місію на Донбасі?

– У нас є делегація у Києві, є у Слов’янську, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Донецьку і Луганську. Крім того, ми маємо представництво в Одесі, де займаємося потребами певної групи переселенців. Найважливіше те, що ми працюємо по обидва боки конфлікту.

– Що саме Ви робите у Донецьку?

– У Донецьку ми робимо те саме, що й в інших місцях. Наша місія – допомагати людям, постраждалим від конфлікту та бойових дій. Мова йде і про місцевих жителів, і про переселенців.

– Чи відчуваєте Ви проблеми із доставкою гуманітарних вантажів на окуповану територію?

Уся ця допомога надається з наших запасів на складах. Утім, як Ви розумієте, ці запаси не безкінечні

– Ми завжди мали можливість доставляти наші гуманітарні вантажі до місця призначення. Ми працюємо у тісній співпраці з владою й з усіма, хто має стосунок до цієї ситуації, безумовно, ми цінуємо цю співпрацю. На сьогодні ми продовжуємо надавати гуманітарну допомогу населенню. Це і продовольство, і засоби гігієни, і будматеріали, які дають можливість людям відновити пошкоджене внаслідок бойових дій житло, а також медикаменти, які ми направляємо до лікарень. Уся ця допомога надається з наших запасів на складах. Утім, як Ви розумієте, ці запаси не безкінечні. Зараз пропускні пункти залишаються закритими, і ми продовжуємо працювати у тому самому об’ємі, використовуючи запаси з наших складів у Донецьку, у Луганську.

Мешканці окупованої частини Донбасу. Чи варто їм допомагати?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:30 0:00

– Чи відрізняється процес видачі гуманітарної допомоги на території, підконтрольній Україні та підконтрольній сепаратистам?

– Немає ніяких особливих відмінностей. Знову ж таки, для нас дуже важливо наголосити – ми працюємо по обидва боки конфлікту. Люди з гуманітарними проблемами залишаються на місці. По можливості ми намагаємося адресувати їм необхідні речі.

– Як Ви оцінюєте співпрацю з українською владою, чи немає перешкод у доставці гуманітарних вантажів?

Дуже важливо, щоб для нас та інших організацій, які займаються гуманітарними питаннями, був регулярний постійний доступ

– Ми високо оцінюємо нашу співпрацю. Звичайно, ми дотримуємося усіх адміністративних процедур, встановлених українською владою. Це не зажди легко, це займає час. Утім, у нас зажди був доступ, у нас завжди була можливість проходження наших гуманітарних вантажів. І ми були в змозі це робити. Справа у тому, що потреба у гуманітарній допомозі людей, які постраждали від бойових дій, не зникнуть в одну мить. Для вирішення цих питань потрібен час. Тому дуже важливо, щоб для нас та інших організацій, які займаються гуманітарними питаннями, був регулярний постійний доступ.

– Чи були проблеми з боку сепаратистів?

– Ми співпрацюємо з усіма сторонами. Це дуже важливо. Ми здатні робити нашу роботу.

– Наскільки відчувається гуманітарна катастрофа на сході?

Я б не наважувався характеризувати ситуацію як гуманітарну катастрофу

– Я б не наважувався характеризувати ситуацію як гуманітарну катастрофу. Я думаю, що гуманітарна катастрофа має свої критерії. Тим не менш, є безліч гуманітарних проблем. Наші спеціалісти, як я сказав, працюють по обидва боки, частина нашої роботи – оцінка гуманітарної ситуації і потреб людей. Звичайно, потрібен час для послідовного й структурного вирішення цих проблем.

– Які це потреби?

Виступаючи у ролі нейтрального посередника, ми сприяли передачі останків 59 солдатів, які загинули під час бойових дій, в основному, в Донецькому аеропорту

– Наприклад, від початку року більше 200 тисяч людей з обох боків отримали продовольчу допомогу, засоби гігієни. Більше, ніж 20 тисяч людей отримали будівельні матеріали: цеглу, цемент, покрівельні матеріали, які допомагають покращити умови проживання. Виступаючи у ролі нейтрального посередника, згідно з нашим мандатом, ми взяли участь і сприяли передачі останків 59 солдатів, які загинули під час бойових дій, в основному, в Донецькому аеропорту.

Ми відвідуємо місця утримання згідно з нашим мандатом. Мова йде про 12 тисяч заручників, які перебувають в пенітенціарних закладах. Ми їм надаємо продовольчу допомогу. Важливо сказати, що також ми допомагаємо медичним закладам. З початку року 80 лікарень отримали нашу допомогу у вигляді медичних матеріалів, витратних засобів, які допомагають лікувати поранених під час бойових дій.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG