Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії підводять протести у Єревані під український сценарій – вірменський політолог


Демонстранти сидять на вулиці перед кордоном поліції в Єревані під час акції протесту у Єревані, 24 червня 2015 року
Демонстранти сидять на вулиці перед кордоном поліції в Єревані під час акції протесту у Єревані, 24 червня 2015 року

Протести у Єревані можуть поширитися на інші регіони країни – Манвел Сарґсян

Чи варто порівнювати протести у Єревані з тим, що відбувалося в Україні півтора роки тому? Чи є підвищення тарифів на електроенергію у Вірменії реальною причиною протестів? І як далеко може зайти нинішня ситуація у Вірменії? Ці запитання Радіо Свобода адресувало керівнику Вірменського центру стратегічних і національних досліджень, політичному аналітику Манвелу Сарґсяну.

– Протестувальники у Єревані вимагають не підвищувати тарифи на електроенергію. Як Ви вважаєте, тарифи є реальною причиною, чи лише приводом для підігрітих протестних настроїв суспільства?

Протестні настрої у країні вже існують давно. І це не перша активність

– Безсумнівно, протестні настрої у країні вже існують давно. І це не перша активність. У даному випадку просто чітко поставлене питання – тарифи не повинні бути змінені.

Протестувальники у Єревані протрималися всю ніч
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

– Як далеко ці демонстрації можуть зайти? Зараз там переважно молоді люди, студенти. Чи може це розширитися і на інші регіони країни?

Настрій для того, щоб вести боротьбу, домогтися поставленої мети дуже сильний

– Учора (23 червня) була досить потужна демонстрація, сидячий страйк був і у другому за розмірами місті Вірменії Гюмрі. Тобто це проблема, яка стосується кожного жителя Вірменії. Розширення географії, звичайно, можна очікувати. Тим більше, що в Єревані, як засвідчили вчорашні події, дуже рішучий настрій. Навіть розгін, який призвів до поранення багатьох людей, деякі з них і досі у лікарнях, у декого з них важкі поранення, жодним чином не вплинув на те, що ввечері люди знову пішли на акцію, народ зібрався, знову прийшов на теж місце, де був розгін. Настрій для того, щоб вести боротьбу, домогтися поставленої мети дуже сильний.

Демонстранти в Єревані знову йдуть на президентський палац
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

– Зараз багато експертів і звичайних людей проводять певні паралелі між тим, що відбувається у Єревані і тим, що півтора роки тому відбувалося в Україні. Демонстрації в Україні теж починалися без політичних прапорів, яких наразі немає в Єревані. На Вашу думку, чи є тут спільні риси?

Саме російська преса чомусь хоче підвести це під український сценарій, хоче це підвести, як вони роблять зазвичай, під підступи Заходу

– Ситуації зовсім різні. Чому?

По-перше, у Вірменії йде повне відмежування від партій від цього руху. Тобто, неприйняття і небажання взагалі допускати політичні партії до цього. Там дуже чітко поставлена мета. Видно, що політики, які туди приходять, самі відмовляються «примазуватися» до цього.

По-друге, чому ці розмови все-таки ведуться? Вони пов’язані з російською пресою. Буквально від учора саме російська преса чомусь хоче підвести це під український сценарій, хоче це підвести, як вони роблять зазвичай, під підступи Заходу. Притому це все робиться дуже цілеспрямовано.

На цю ж тему:

24.06.2015
Після насильницького розгону у Єревані вийшло ще більше протестувальників – очевидець

«Люди стоять, сидять – перед ними поліцейські. Побудована вже барикада на одній із центральних вулиць Єревану» далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG