Доступність посилання

ТОП новини

Путін «проколовся» на пам'ятці про Крим


Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

Виявляється, російське керівництво і саме розуміє всі підводні камені приєднання чужої землі – інакше не нервувало б так з приводу кожної публікації в неті

(Рубрика «Точка зору»)

Те, що над якоюсь пам'яткою, яка з'явилася в інтернеті для росіян, котрі збираються відвідувати Крим, розмірковуватиме сам президент Російської Федерації, те, що Генеральна прокуратура буде порушувати кримінальну справу, а Росспоживнагляд – закриватиме сайт, я не міг уявити собі навіть у найсміливіших фантазіях. Тому що не міг уявити собі рівень страху і невпевненості в собі і власній країні, в якій живуть усі ці люди і я б навіть сказав – інституції.

Ну от уявіть собі, що ви абсолютно впевнені в законності приєднання Криму до Росії і відсутності будь-яких правових наслідків сьогодні й політичних наслідків завтра. І раптом хтось публікує в мережі пам'ятку щодо цих політичних наслідків. Будете ви помічати цей документ? Мало що хтось публікує? Яка різниця?

Правовий статус Північного Кіпру залишається невизначеним ось уже понад 40 років. Весь цей час туди їдуть туристи, там купують нерухомість, укладають інші угоди. Весь цей час різні інституції попереджають громадян різних країн про правові наслідки їхніх вчинків. Республіка Кіпр забороняє доступ на територію Північного Кіпру інакше, як через свої пропускні пункти. Порушникам може бути закритий в'їзд на Кіпр. Угоди з нерухомістю вельми сумнівні, і ніхто не знає, які ситуації опиняться під питанням у разі врегулювання конфлікту на Кіпрі. І що? Ви справді думаєте, що президент Туреччини щораз реагує на подібну інформацію? Та ні ж – альтернативні варіанти врегулювання кіпрського питання в Туреччині обговорюються, і виявляється, що прихильники возз'єднання острова можуть навіть потрапити в турецький парламент. Вся справа в тому, що вплив Туреччини в світі доводять не Кіпром – Кіпр скоріше заважає посиленню цього впливу. Туреччина – країна успішних реформ в економіці. І це головне.

А у Путіна і його Росії головне – це Крим. Як виявляється, російське керівництво і саме розуміє всі підводні камені приєднання чужої землі – інакше не нервувало б так з приводу кожної публікації в неті. Але й відмовитися від Криму Путін не може – бо тоді втрачається сам сенс його перебування у в'язниці.

І як у старих добрих казках, наш молодець розбиває дзеркало, в якому відображається справжній стан справ. Те, що в наш час на місці дзеркала виявляється інтернет, справи особливо не змінює.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»


На цю ж тему:

25.06.2015
Окупаційна «влада» Криму погрожує Європі втратою туристів

Європейські країни можуть втратити всіх російських туристів, якщо припинять надання віз громадянам Росії, які відвідали Крим – «міністр» окупаційного «уряду» далі
23.06.2015
У Росії пояснили: їхати в окупований Крим небезпечно – це територія України

Росіяни, які приїжджають до Криму, можуть позбутися віз до Європи далі
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG