Доступність посилання

ТОП новини

Україна закачує газ на зиму і з реверсу, і зі своїх родовищ


Україна вже запасає газ на зиму, але не від того, щоб ЄС допоміг з цим фінансово, заявляють експерти й урядовці

Київ – Україна накопичує газ на зиму, але повільніше, ніж торік, визнають експерти. Втім, дехто з них очікує, що до осені газ подешевшає, і пізніше купувати його буде вигідніше. Тим часом урядовці та представники українського оператора «Уктрансгаз» говорять про недостатню кількість коштів для швидкого наповнення підземних газових сховищ, і сподіваються, що заповнити їх допоможе Євросоюз. Зі свого боку, в ЄС робити цього не поспішають. І радять вирішувати ці питання за рахунок збільшення плати за транзит і при потребі – кредитних програм.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сьогодні Україна накопичила у підземних сховищах 11,5 мільярдів кубометрів газу, повідомляє президент ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прокопів. Тоді як, за його словами, запаси для проведення опалювального сезону мають становити щонайменше 19 мільярдів, і їх треба закачати до середини жовтня. Нині Україна експортує близько мільярда кубометрів газу на місяць, більш ніж половина якого надходить з ЄС.

«Ми закачуємо стільки, за скільки заплатили. Принципу «бери або плати» немає». Так, зі Словаччини можемо імпортувати 20-22 мільйони кубів газу на добу, з Росії – 6-16. Йдемо, як то кажуть, «в натяжку», – говорить Ігор Прокопів про співвідношення російського та європейського імпорту. Водночас, за його словами, нинішні реверсні потужності між Україною і Словаччиною використовуються наполовину, і за потреби Україна може дуже швидко їх подвоїти.

Від початку червня запаси у сховищах збільшилися на 1,2 мільярда, частина від цієї кількості – газ українського видобутку, пояснюють в «Укртрансгазі». Сам газовий оператор не має коштів на закачування достатньої кількості газу, відтак ці потреби має додатково фінансувати уряд і, можливо, європейські донори, зауважив Ігор Прокопів.

Газу у сховищах менше ніж торік, але в кінці літа можна купити дешевше – експерти

Україна робить газові запаси на зиму повільніше, ніж торік, визнає президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут.

Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

«Попри те, що Україна закачує газ до сховищ швидше, ніж торік, загальний обсяг у сховищах зараз менший, ніж у цей самий період минулого року. Причин для великого хвилювання наразі немає. Ми маємо час і можливість закачувати надалі по три мільярди кубометрів на місяць. Але комерційні переговори щодо цього ми маємо провести найближчим часом», – підсумовує експерт.

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар наголошує, що Україна із закупівлею газу має «поспішати, але не кваплячись». Адже, за його прогнозами, низькі ціни на нафту призведуть до того, що найнижчими ціни на газ будуть у другій половині року, а Україні вигідно запасатися ним на зиму якнайдешевше.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Цієї весни, великою мірою завдяки теплій зимі, Україна завершила опалювальний сезон, маючи запаси газу понад 7 мільярдів кубометрів. 4-6 мільярдів із них експерти називають технічним газом, який потрібен для забезпечення транзиту до ЄС, і який не можна викачати з підземних сховищ, не завдавши шкоди газотранспортній системі. Український уряд уже звертався до ЄС та до європейських газових операторів із проханням закупити й розмістити в українських сховищах резервні запаси газу на зиму, однак домовленостей щодо цього сторони не досягнули.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Водночас міністр палива та енергетики Володимир Демчишин повідомив Радіо Свобода, що уряд працює над тим, щоб європейці допомогли Україні заповнювати сховища, і щоб Україна могла вільніше розпоряджатися їхнім вмістом.

Ми вигадали просту і ефективну схему: щоб і іноземні комерційні оператори купували газ для своїх потреб і зберігали в українських сховищах
Володимир Демчишин

«Питання про те, щоб ЄС допоміг Україні профінансувати частину газу, не нове. Загалом кошти від Євросоюзу ми отримуємо, але не напряму, а до бюджету, і там вони розчиняються по різних напрямках. Зокрема, з бюджету частково фінансуються витрати «Нафтогазу» (який останнім часом є збитковим – ред). Насправді ми вигадали просту і ефективну схему: щоб не лише державний оператор закачував газ до сховищ, а й іноземні комерційні оператори купували газ для своїх потреб і зберігали в українських сховищах», – зазначив міністр

Європейці можуть зберігати газ в українських сховищах, але почнуть із малих обсягів – представник Єврокомісії

Європейські газові оператори вже розглядають можливість тримати частину своїх зимових запасів в українських сховищах, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова департаменту енергетики та довкілля Групи сприяння Україні в Єврокомісії Торстен Воллерт. Водночас він наголосив, що про закупівлю технічного газу, який забезпечує транзит, не йдеться, оскільки в ЄС його вважають частиною транзитної системи, яка має належати виключно транзитерові.

«Зараз обговорюється питання поміж європейськими операторами, чи закачувати газ до українських сховищ на зберігання. Але йдеться саме про комерційний, а не технічний газ. Тобто, це «валізка», яку кладуть до багажника машини, щоб невдовзі звідти дістати. Це не вода в радіаторі чи бензин, які забезпечує і витрачає перевізник», – порівнює фахівець.Перші закачування європейського газу до українських сховищ, за його словами, будуть невеликими, щоб перевірити надійність української сторони.

Торстен Воллерт вважає, що технічний український газ у сховищах приноситиме вигоду державі, якщо вона отримуватиме ринкову плату за транзит. Про підвищення цієї плати йдеться в позові «Нафтогазу» до російського «Газпрому» у Стокгольмський арбітраж, констатує фахівець Єврокомісії. Серед інших способів підвищити ефективність використання української ГТС узимку Торстен Воллерт називає створення українсько-європейського газотранспортного консорціуму і надання Україні кредитів чи безповоротної допомоги на закупівлю газу та на розвиток цього сектору.

За словами Володимира Демчишина, таку допомогу від ЄС Україна вже отримує, однак вона надходить не напряму газовому операторові, а уряду, який потім має змогу розподіляти ці кредити, пояснює міністр. З іншого боку, Україна змушена закачувати газ до сховищ, забезпечувати транзит і домовлятися про європейську допомогу для проходження опалювального сезону в умовах послідовної протидії Росії, наголошує Михайло Гончар.

Україна не переривала транзит ні на секунду, навіть коли сама не купувала газу з Росії, навіть в умовах бойових дій. Це дуже високий рівень надійності
Михайло Гончар

«Росія створює сприятливу для неї ситуацію. А саме, щоб усі європейські споживачі газу бігли до неї вирішувати питання, а Україну сприймали як джерело проблем. Попри те, що Україна не переривала транзит ні на секунду, навіть коли сама не купувала газу з Росії, навіть в умовах бойових дій. Це дуже високий рівень надійності. Україна, як партнер, повинна відстоювати свої інтереси.Так як це робить Росія – із залученням усієї вертикалі влади», – наголошує Гончар.

І він, і інші експерти вважають, що український уряд та «Нафтогаз» діють недостатньо активно для захисту українських інтересів у західному секторі. Відтак вони закликають Кабінет міністрів посилити дипломатичні зусилля, а також прискорювати роботу із забезпечення великого реверсу з ЄС. Зокрема, фахівці радять перелаштувати один із чотирьох магістральних газогонів із України до Словаччини для періодичного реверсу, на ті випадки, коли Україна потребуватиме більше газу з ЄС.

Між тим, у самому Євросоюзі досягли суттєвого успіху в диверсифікації газопостачання. Так, у травні й червні обсяги імпорту газу з Норвегії вперше за декілька років стали більшими, ніж із Росії, а США погодилися упродовж року налагодити постачання великих кількостей скрапленого газу до Європи. Також Литва запустила термінал скрапленого газу, який може забезпечувати більшість газових потреб країни без російського імпорту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG