Доступність посилання

ТОП новини

Черговий «гумконвой» Росії: огляд на кордоні здійснюють лише росіяни


«Двері вантажівок відчиняються і російські представники здійснюють перевірки, дивлячись ззовні…» – голова спостережної місії ОБСЄ на кордоні

Українські митники, а також представники ОБСЄ та Червоного Хреста знову не змогли перевірити вміст чергового «гуманітарного конвою», який Росія направила на окуповані території Донецької та Луганської областей України. Понад сотня російських вантажівок в’їхала в Україну в четвер. Між тим, глава спостережної місії ОБСЄ з російського боку кордону сказав Радіо Свобода, що з українського Донбасу в Росію активно вивозиться вантажівками вугілля.

Черговий «гумконвой» Росії: огляд на кордоні здійснюють лише росіяни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олег Слободян
Олег Слободян

Речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян сказав, що українським представникам, які розташовані з російського боку неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, знову не дали змоги оглянути вміст вже 31-го «гуманітарного конвою», що прийшов на окупований Донбас у середу.

Російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового, 31-го, так званого «гуманітарного конвою»… у складі 101 автомобіля
Олег Слободян

«Російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового, 31-го, так званого «гуманітарного конвою»…Через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну пройшли дві колони так званого «гумконвою» у складі 101 автомобіля», – сказав Слободян.

В інтерв’ю Радіо Свобода керівник спостережної місії ОБСЄ на прикордонних пунктах в Ростовській області – Гуково та Донецьк – Поль Пікар також заявив, що вміст «гумконвою» оглядають лише російські представники, а українські лише спостерігають за російською перевіркою, яка, до того ж, здійснюється лише візуально і ззовні – російські митники не піднімаються у вантажний відсік автомобілів.

Щоб перевірити вантажівки, зазвичай їм потрібно тридцять, сорок хвилин, ну, до години. Це щоб 50 чи 60 вантажівок переїхали лінію кордону
Поль Пікар

«Двері вантажівок відчиняютьс, і російські представники здійснюють перевірки, дивлячись ззовні… І коли українці перебувають на місці, вони також спостерігають за цим прикордонним переходом. Щоб перевірити вантажівки – та й цілу колону – зазвичай їм потрібно тридцять, сорок хвилин, ну, до години. Це щоб 50 чи 60 вантажівок переїхали лінію кордону», – сказав Пікар в інтерв’ю.

У МНС Росії повідомили, що конвой завіз в Україну продукти харчування, ліки та засоби дезінфекції і що одна колона пішла на Донецьк, а інша – на Луганськ. Українська сторона наполягає, що всі подібні вантажі переміщуються територією України незаконно, без згоди уряду України і з порушенням українського законодавства і загальновизнаної міжнародної практики.

А гуманітарну колону Червоного Хреста – обстріляли

Служба безпеки України повідомила, що у четвер бойовики угруповання «ДНР» «обстріляли з підствольних гранатометів та стрілецької зброї гуманітарний конвой місії Червоного Хреста в районі блокпосту поблизу села Березове Волноваського району Донецької області».

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста підтверджують інформацію про обстріл гуманітарної колони у Волноваському районі Донеччини, але не вважають, що обстріл здійснювався навмисно. Про це Радіо Свобода повідомив прес-секретар Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Ашот Астабацян.

Ми не знаємо, з якого боку здійснювався обстріл, і не думаємо, що гуманітарний конвой обстрілювався навмисно
Ашот Астабацян

«Гуманітарний конвой, який складався з 14 вантажівок, потрапив під перехресний вогонь біля блокпосту біля села Березове Волноваського району… Ми не знаємо, з якого боку здійснювався обстріл, і не думаємо, що гуманітарний конвой обстрілювався навмисно», – зазначив Астабацян.

За його словами, після доставки гуманітарної допомоги колона вантажівок поверталася з Донецька до офісу організації в Маріуполі. Ніхто з співробітників Червоного Хреста та водіїв вантажівок у результаті обстрілу не постраждав, наразі колона перебуває в Маріуполі, додав речник організації.

Водночас проросійські сепаратисти заперечували звинувачення в обстрілі.

Вугілля Донбасу вивозиться вантажівками до Росії

Глава місії ОБСЄ на кордоні також повідомив Радіо Свобода, що систематично російські вантажівки вивозять з української території, яка перебуває під контролем сепаратистів, вугілля.

КамАЗи проїздять порожніми з Росії, їдуть в Україну через перепускний пункт Гуково, а потім повертаються, навантажені вугіллям. В середньому за день таких вантажівок з вугіллям ми нараховуємо з дванадцять
Поль Пікар

«Ці КамАЗи проїздять порожніми з Росії, їдуть в Україну через перепускний пункт Гуково, а потім повертаються, навантажені вугіллям. Митний контроль займає кілька годин, і вони потім їдуть далі в Росію з вантажем вугілля. В середньому за день таких вантажівок з вугіллям ми нараховуємо з дванадцять», – каже Поль Пікар

Представник ОБСЄ, спостерігачі якої перебувають в Гукові і Донецьку Ростовської області Росії, зафіксували за майже рік їхньої місії 2 мільйони 300 тисяч людей, які перетнули лінію кордону в цих двох пунктах.

«Найманці» і «добровольці» з Росії й не приховують, що їдуть воювати

Серед цих людей є чимало і «найманців» чи «добровольців», які в одязі військового зразка їдуть на Донбас воювати проти українських сил і в розмовах зі спостерігачами ОБСЄ самі заявляють про це, каже Пікар. За словами цих людей, зброю їм видають уже на захопленій частині Донбасу.

«Від початку нашої місії, маю на увазі кінець липня 2014 року, ми зафіксували понад 20 тисяч таких людей, які перетинають кордон в обох напрямках, на двох прикордонних пунктах. В середньому це 450 осіб на тиждень, і більшість з них – 89 відсотків – проходять через прикордонний пункт Донецьк – звідти прямий шлях на місто Луганськ», – каже глава місії ОБСЄ на кордоні про росіян, які їдуть воювати на Донбас.

Місія ОБСЄ перебуває лише на двох прикордонних пунктах з російського боку (Гуково та Донецьк), а на інші вона не має мандату від уряду Росії. Усього ж неконтрольована Україною ділянка українсько-російського кордону становить приблизно 400 кілометрів.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG