Доступність посилання

ТОП новини

«Влада хоче виборів за старим законом, бо так вигідно більшості» – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Якщо буде просто пропорційна система чи з відкритими спиками – саме ці партії покажуть не дуже добрий результат. І вони цього бояться!»

Київ – Іти на місцеві вибори за мажоритарною системою, яка прописана в старому законі, вигідно провладній більшості у Верховній Раді через низькі партійні рейтинги. На цьому в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив політтехнолог Сергій Гайдай. Про доцільність проведення місцевих виборів за чинним законом напередодні заявив спікер парламенту Володимир Гройсман, незважаючи на те, що президент наголошував на виборах за новим законом, а парламент вже навіть його ухвалив у першому читанні. Нещодавно представник більшості у парламенті та екс-голова Комітету виборців України Олександр Черненко переконував: аби тільки не мажоритарка, як, швидше за все, воно і буде.

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявляє про доцільність провести місцеві вибори за старим, ще чинним, законом. На початку червня, виступаючи перед парламентом, президент Петро Порошенко наголошував на необхідності провести місцеві вибори за новим законом.

Єдине, чого я чекаю від Вас, мої дорогі партнери, дорога Верховна Радо – це нового закону про місцеві вибори з відкритими списками
Петро Порошенко

«Дата голосування визначена чинною Конституцією і тут все гранично ясно. Єдине, чого я чекаю від Вас, мої дорогі партнери, дорога Верховна Радо – це нового закону про місцеві вибори з відкритими списками», – заявив Петро Порошенко.

А минулого тижня у першому читанні навіть ухвалили відповідний закон… Саме під час цього засідання парламенту депутат від БПП, екс-голова Комітету виборців України Олександр Черненко також наголошував на необхідності ухвалення нового закону: «Найгіршим за підсумками цього голосування буде, якщо лишиться старий закон, закон «Лукаш, Януковича, Портнова», не дарма за нього так виступає «Опозиційний блок».

«Це можливість, не прив’язуючись до рейтингів партій, пройти окремим людям»

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Про те влада раптом передумала проводити вибори за новим законом. Політтехнолог Сергій Гайдай сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що є дві причини такого рішення.

– Що стосується місцевої влади, ще в державі у нас іде реформа місцевого самоврядування, як мінімум, її анонсують і називають децентралізацією. Там мова йде не тільки про збереження старих форм влади, а й про те, що у нас будуть нові органи влади. І до виборів цей процес навряд чи буде завершений, хоча про це всі говорять. А це значить, коли ми оберемо зараз представників місцевої влади, після цього десь через рік, можливо, у нас буде реформа місцевої влади і це будуть зовсім нові органи влади, треба буде їх знову переобирати. Тому спікер і каже, що обирати їх за новим законом немає сенсу. Тому що теж не встигають зробити всі необхідні процедури у Верховній Раді, тому його логіка проста: зараз ми ще можемо обрати так званих представників місцевої влади за старим законом, тому що через рік знову треба виходити на вибори і вже тоді ми можемо обирати їх за новим законом. Це така формальна логіка!

Новий закон за відкритими списками, який проанонсував президент зараз чинній більшості у Верховній Раді, особливо представникам «Блоку Петра Порошенка», не дуже вигідний
Сергій Гайдай

Є ще й інше. Новий закон за відкритими списками, який проанонсував президент зараз чинній більшості у Верховній Раді, особливо представникам «Блоку Петра Порошенка», не дуже вигідний, тому що за відсуності мажоритарної системи, а рейтинги у них невисокі, вони можуть отримати не дуже приємний результат на цих місцевих виборах, а якщо зберегти мажоритарку, тоді їх представників до органів місцевого самоврядування може пройти значно більше.

З одного боку, це брак часу для підготовки, з іншого боку, зараз представникам основних партій, з яких складається більшість у Верховній Раді, вигідна саме мажоритарна система, яка є в старому законі, тому що це можливість, не прив’язуючись до рейтингів самих партій, пройти окремим людям, і тому така ідея це зберегти. Якщо буде просто пропорційна система чи з відкритими спиками – саме ці партії покажуть не дуже добрий результат. І вони цього бояться!

– До речі, голова фракції «Блоку Петра Порошенка» – Юрій Луценко заявив, що на місцеві вибори президентська політична сила може піти разом із «Народним фронтом», але без партії УДАР. Чому соратники Порошенка раптом вирішили змінити політичних партнерів?

– По-перше, з УДАРом в «Блоку Петра Порошенка» є конфлікт. Був конфлікт. Представник УДАРу Наливайченко був звільнений з посади керівника СБУ. І взагалі зараз вже немає ніякого сенсу в УДАРі, тому що все, що можна було отримати від УДАРу, президент отримав – зняття Кличка з виборчої гонки і підтримка його рік тому. А зараз в цьому немає ніякого сенсу, тим паче, що сам рейтинг Кличка, особливо президентський, зовсім низький.

А чому «Народний фронт»? Майже більшість людей в уряді сформовані під Яценюка і сьогодні, мабуть, не наскільки важливо для «Блоку Петра Порошенка», скільки для самого «Народного фронту», який переміг рік тому на парламентських виборах, взяв більше відсотків, ніж «Блок Петра Порошенка». Але сьогодні взагалі, навряд чи покажуть якийсь результат, тому що остання соціологія каже, що в нього – ледь-ледь 4%. Тому це важливо для самого «Народного фронту» без «Блоку Петра Порошенка», їх представники взагалі навряд чи будуть в органах місцевого самоврядування.

На цю ж тему:

18.06.2015
Більшість про місцеві вибори: аби тільки не стара мажоритарка

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про місцеві вибори. Найважливіше – пропорційна система під час виборів до районних, міських і обласних рад далі
12.06.2015
Рейтинг Порошенка падає, але конкурента все одно немає – експерт

«Падіння рейтингу за рік президентства не є поки що катастрофічним для Банкової, хоча для його політичної сили – це відчутний удар» далі
04.06.2015
Чому Яценюк пропонує Порошенкові об’єднатись на виборах?

У президента рейтинг, попри всі проблеми, залишається досить великим, а в уряду – полетів донизу – політолог
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG