Доступність посилання

ТОП новини

«Вітаю Євросоюз, який посилює свою оборону» – генсекретар НАТО


Голова Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ
Голова Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ

ЄС інвестуватиме в оборону, щоб протистояти гібридній війні й тероризму – голова Європейської ради

Брюссель – Гібридна війна, глобальний тероризм та кібернетичні атаки змінили відчуття безпеки на європейському континенті. НАТО і ЄС у п’ятницю на європейському саміті з’ясовували, як спільно адаптувати свої системи оборони та безпеки до нових реалій. Лідери держав та урядів ЄС, зокрема, висловилися за збільшення оборонних фондів. Однак, на думку деяких європейських оглядачів, до створення «армії ЄС» ще далеко.

Лідери ЄС, зрештою, таки взяли до уваги раніше заплановані питання оборони й адаптацію європейської політики безпеки до нових викликів, зокрема, російської агресії, хоча протягом двох днів саміту в Брюсселі брак солідарності у вирішенні проблем міграції та криза із грецькими боргами дещо відсунули ці питання на задній план.

Об’єднана Європа постала перед новими загрозами гібридної війни, глобального тероризму та кібернетичних атак, заявив голова Європейської ради Дональд Туск, зауважуючи, що до червня 2016 року має бути розроблена нова глобальна стратегія безпеки й оборони ЄС.

Ми вирішили, що в ЄС мають бути мобілізовані кошти на зміцнення його оборонної промисловості, включно з галузями досліджень і технологій
Дональд Туск

«У контексті зростання викликів безпеки європейські лідери погодилися, що Євросоюз підготує нову стратегію із зовнішньої й безпекової політики. Високий представник ЄС Федеріка Моґеріні представить цю стратегію Європейській раді у червні наступного року, – зауважив він. – Європейці повинні інвестувати в свою систему оборони, щоб діяти у швидко змінюваному середовищі безпеки. Ми вирішили, що в ЄС мають бути мобілізовані кошти на зміцнення його оборонної промисловості, включно з галузями досліджень і технологій».

НАТО і ЄС повинні разом адаптовуватися у новому безпековому середовищі – Столтенберґ

Потужний Євросоюз робить потужним і НАТО
Єнс Столтенберґ

«Потужний Євросоюз робить потужним і НАТО», – зазначив зі свого боку голова Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ, якого також запросили на консультації щодо зміненого безпекового середовища в Європі.

Я вітаю Євросоюз, який посилює свою оборону
Єнс Столтенберґ

«Дев’ять із десяти громадян ЄС живе в країні НАТО. Ми поділяємо однакові цінності та живемо в однаковому середовищі безпеки. Так як це середовище нині змінюється, НАТО і ЄС повинні до нього пристосовуватися. Ми вже зробили вирішальні кроки для зміцнення колективної безпеки. І я вітаю Євросоюз, який посилює свою оборону», – заявив голова НАТО.

Голова Європейської ради Дональд Туск запросив Столтенберґа на засідання в надії краще проаналізувати питання, пов’язані з адаптацією до нових безпекових реалій після незаконної анексії Криму Росією та її підтримкою війни на Донбасі.

Зміцнювати спільну оборону всі країни ЄС не будуть – брюссельський блогер

Тим часом, маючи всі підстави зміцнювати свою систему безпеки й оборони, ЄС для цього не докладатиме достатніх зусиль, кажуть місцеві оглядачі, зокрема, відомий брюссельський блогер Ніколя Ґрос-Верейде.

Він пояснює, що рушійною силою Євросоюзу були і є кризи. Й наразі для зміцнення європейської оборони є слушна нагода: з одного боку Росія зі своїми діями щодо сусідів, з іншого – ісламський радикалізм.

«Сфера оборони дуже чутлива, бо межує з суверенними правами деяких держав. З іншого боку, одні країни, чекатимуть, доки свою частку спершу вноситимуть інші. Нарешті, низка держав покладає всі функції оборони на НАТО, і не погодяться переглядати наново цю організацію, скажімо, створивши новий альянс, але без США. Тому, на даному етапі зміцнити європейську систему оборони зусиллями усіх 28 держав нереально», – припускає Ґрос-Верейде.

Нинішні терористичні атаки у Франції й Тунісі привернули увагу саміту до проблем глобального тероризму. Президент Франції Франсуа Олланд у зв’язку з нападом терористів на газове підприємство на сході країни терміново відбув на батьківщину. Британський прем’єр-міністр Девід Камерон виступаючи перед журналістами, висловив солідарність із Францією в боротьбі із тероризмом і зібрався скликати вдома екстрене засідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG