Доступність посилання

ТОП новини

Понад половину осередків пожежі поблизу Чорнобиля вже локалізовані – ДСНС


Пожежа у зоні відчуження (40 кілометрів від ЧАЕС) з висоти пташиного польоту. 29 червня 2015 року
Пожежа у зоні відчуження (40 кілометрів від ЧАЕС) з висоти пташиного польоту. 29 червня 2015 року

Ядерних захоронень на території пожежі немає, радіаційний фон у нормі, запевняють у державній службі

Рятівники говорять, що контролюють пожежу в декількох десятках кілометрів від Чорнобиля. Вже близько доби там горить суха трава, до лісових масивів вогонь не дійшов і його обіцяють туди не пустити. Радіаційний фон залишається звичайним для зони відчуження.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) обіцяє, що вогонь не дійде до Чорнобильської електростанції – найближчий осередок пожежі віддалений від неї на 30 кілометрів. Про це Радіо Свобода повідомив перший заступник голови державної служби Олег Мельчуцький. За його словами, ядерних захоронень на території, де триває пожежа, немає – це болотиста місцевість. Втім, вона ж зараз ускладнює роботу техніки – рятівники не можуть спрямувати техніку безпосередньо до осередків пожежі. Додатково залучені 3 протипожежні літаки Ан-32П.

«У цілодобовому режимі кожні три години здійснюють заміри радіаційного фону. На даний момент близько 25 мікрорентген за годину при нормі 50. Близько 25 вони були і до пожежі, і зараз», – наголосив Мельчуцький.

Пожежа розпочалася ввечері 29 червня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща», та станом на вечір 30 червня локалізували 4 із 6 її осередків. Зусилля з гасіння пожежі координували Мельчуцький та начальник держагенції з управління зони відчуження Юрій Антіпов.

«За словами голови державної агенції Юрія Антіпова, пожежа зайнялася на площі близько 130 гектарів. Горіла лісова підстилка, трав’яний настил, торф, частково відселені житлові будівлі. Пожежа сталася в районі відселених сіл, таких як Глинка, Ковшилівка, Луб’янка, Бички та Стара Красниця, а також селище Поліське», – повідомили Радіо Свобода в держагенції з управління зоною відчуження.

Минула пожежа навчила державні агенції тісніше взаємодіяти

За офіційною інформацією, в ліквідації пожежі беруть участь 27 одиниць техніки та 192 людини, у тому числі від Державної служби з надзвичайних ситуацій 22 одиниці техніки та 144 людини.

«Після минулої пожежі ми взаємодіяли із адміністрацію зони відчуження, були вжиті всі заходи – для забезпечення пально-мастильними матеріалами і всім необхідним, щоб підрозділи перебували в постійній готовності», – наголосив перший заступник голови ДСНС.

Минула пожежа в зоні відчуження. 28 квітня 2015 року
Минула пожежа в зоні відчуження. 28 квітня 2015 року

Як повідомляє прес-служба державної служби з надзвичайних ситуацій, пожежа розпочалася із загорання сухої трави та очерету, яке поширилося окремими осередками на площі близько 130 гектарів. Після локалізації загальна площа розгортання скоротилася до близько 110 гектарів. Також щонайменш двічі проводилася розвідка площі пожежі вертольотом.

Міністр екології і природних ресурсів Ігор Шевченко підтвердив, що пожежа в Чорнобильській пущі виникла за межами зони відчуження і не загрожує АЕС.

Загрози для станції взагалі ніякої немає
Ігор Шевченко

«Пожежа є, але за зоною відчуження, за 30-кілометровою зоною. Загрози для станції взагалі ніякої немає. Планую найближчим часом поїхати на місце і проконтролювати ситуацію», – сказав Шевченко у коментарі Радіо Свобода.

Погода майже безвітряна, радіація Києву не загрожує – експерт

Як повідомив Радіо Свобода один із найбільш відомих чорнобильських сталкерів та експерт з питань зони відчуження Олександр Наумов, це велика вдача, що пожежа розпочалася саме в гирлі річки.

«Осередки пожежі – в гирлі річки Вуж, отже головне, що є підвіз і забезпечення водоюі. За останніми повідомленнями, пожежа локалізована, гасіння триває. Погода майже безвітряна, вітер слабий. «Роза вітрів показує, що вітер у бік столиці не дме», – наголосив Наумов.

Він також нагадав, що за останні 30 років у більшій частині зони відчуження показники радіаційного фону або наблизились до норм мирного часу або не перевищують прийнятних у зоні.

«Не можна порівнювати нинішні пожежі із пожежами 90-х років, коли показники радіаційного фону були ще дуже високі. Цю територію засипало короткоіснуючими елементами, а довгоіснуючі пішли у ґрунт, звідки вони будуть підніматися за тисячу років», – заявив експерт.

За інформацією Наумова, людей у селах, які наразі потерпають від пожежі, не було. Він наголосив, що зараз у зоні відчуження неофіційно перебуває близько 200 людей, більшість із яких перебувають безпосередньо в Чорнобилі. У 90-і роки їх було понад тисячу, наголосив експерт. Відсутність людей підтвердили й офіційні джерела.

Наразі гасіння пожежі триває. Найбільш імовірні причини пожежі – підпал або необережне поводження з вогнем.

Минулу пожежу в зоні відчуження гасили із 28 по 30 квітня. Її площа склала близько 320 гектарів, а відстань від ядерної електростанції сягала всього 20 кілометрів. Тоді вогонь рухався в бік Чорнобильської АЕС, але його зупинили.

Гасіння минулої пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. 28 квітня 2015 року
Гасіння минулої пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. 28 квітня 2015 року
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG