Доступність посилання

ТОП новини

Арбузов і Ко не можуть контролювати значний обсяг зовнішнього боргу України – Плотніков


Сергій Арбузов, 12 грудня 2013 року
Сергій Арбузов, 12 грудня 2013 року

«Янукович та його «сім’я» можуть бути серед кредиторів держави»

Серед приватних кредиторів України можуть бути люди з оточення екс-президента Віктора Януковича, не виключає міністр фінансів Наталія Яресько. Думки економістів щодо того, чи може «сім’я» втікача впливати на долю зовнішнього боргу держави, поділилися. З одного боку – купівля таких облігацій свого часу була дуже вигідною. З іншого – зараз слід володіти достатньо великою часткою, аби мати вплив на переговори щодо реструктуризації українського боргу.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Очільниця міністерства фінансів Наталія Яресько в ефірі телеканалу «1+1» припустила, що частина зовнішнього боргу України може належати найближчому оточенню Віктора Януковича, зокрема, колишньому виконувачу обов’язків прем’єра Сергію Арбузову.

Все це можливо, оскільки ці облігації можна купувати-продавати. Вони на Ірландській фондовій біржі продаються. Я не можу знати, хто є бенефіціарним власником
Наталія Яресько

«Все це можливо, оскільки ці облігації можна купувати-продавати. Вони на Ірландській фондовій біржі продаються. Я не можу знати, хто є бенефіціарним власником», – додала вона.

Найактивнішим покупцем українських євробондів була американська фірма Franklin Templeton, яка не погоджуються на реструктуризацію боргу. Її український пакет, інформує «1+1», майже повністю контролюється «сім'єю» Януковича.

Цінні папери купувати було вигідніше, ніж класти валюту в банк – Новак

Андрій Новак
Андрій Новак

Переговори щодо реструктуризації тривають уже три місяці та гальмуються через те, що, зокрема, приватні кредитори не погоджуються на нинішні умови України. На думку економіста Андрія Новака, цілком ймовірно, що Віктор Янукович та його оточення могли бути серед кредиторів держави.

Бо купувати українські цінні папери було завжди дуже вигідно, оскільки відсотки по них були набагато вищі, ніж банківські відсотки
Андрій Новак

«Бо купувати українські цінні папери було завжди дуже вигідно, оскільки відсотки по них були набагато вищі, ніж банківські відсотки в Європі чи будь-де в цивілізованому світі. Доходи були на рівні 9,5%, інколи 10,5% у валюті», – говорить Новак.

Тож оточення президента-утікача цілком могло інвестувати гроші в такі прибуткові цінні папері, констатує економіст. У такому разі, продовжує він, значення матиме те, яка компанія, на чиє ім’я та на яку суму купила облігації. Наразі для України важливо з’ясувати, чи, дійсно, серед кредиторів є люди із «сім’ї». Андрій Новак заважує: якщо це остаточно підтвердиться, то держава може позиватись до суду та вимагати арештувати активи тих кредиторів, які в часи Януковича здійснили злочин проти України.

Приватна особа навряд може впливати на переговори щодо реструктуризації – експерт

Олексій Плотніков
Олексій Плотніков

Між Україною та міжнародними кредиторами тривають переговори про реструктуризацію багатомільярдного боргу, тож Сергій Арбузов, прізвище якого фігурувало в інтерв’ю Яресько, не може контролювати такий обсяг. Так вважає доктор економічних наук, колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів Олексій Плотніков. На його думку, швидше за все, за цими облігаціями дійсно стоять західні приватні інвестиційні компанії – у них є на це кошти.

Мені цікаво подивитись на суми. Наприклад, представник колишньої «сім’ї» володів 20 тисячами доларів облігацій. Це можливо, але я не бачу жодного сенсу, який зараз може бути вплив (цих уявних 20 тисяч доларів – ред.) на цей зовнішній борг
Олексій Плотніков

«Я – економіст, мені цікаво подивитись на суми. Наприклад, представник колишньої «сім’ї» володів 20 тисячами доларів облігацій. Це можливо, але я не бачу жодного сенсу, який зараз може бути вплив (цих уявних 20 тисяч доларів – ред.) на цей зовнішній борг», – каже він.

На думку Плотнікова, приватна особа не може мати значний вплив на результат перемовин щодо реструктуризації, адже кілька десятків тисяч доларів не впливають на хід переговорів.

Україна може зустріти осінь дефолтом

Напередодні Наталія Яресько заявила: якщо не вдасться домовитися про реструктуризацію суверенних комерційних зовнішніх зобов’язань, то уряд взагалі зупинить виплати по кредитах. Таким чином, якщо Україна не зможе здійснити наступний платіж за кредитом 24 липня – держава оголосить «технічний дефолт». За її словами, це буде вимушений захід, «аби захистити економіку України та зберегти її фінансові ресурси до того часу, коли прийнятної угоди з кредиторами буде досягнуто». Утім очільниця відомства заспокоює, що на життя українців це не вплине.

Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Водночас, старший науковий співробітник Атлантичної ради Андерс Ослунд у коментарі «Голосу Америки»​ заявив, що у кредиторів наразі немає вибору, тож вони підуть на поступки Україні.

Аналітики схиляються до думки, що реструктуризація боргу станеться у вересні. Кредитори спишуть відчутну суму, хоча і не 40%
Андерс Ослунд

«Аналітики схиляються до думки, що реструктуризація боргу станеться у вересні. Кредитори спишуть відчутну суму, хоча і не 40%, які вимагає український уряд. Для них нереалістично сподіватися на повну виплату боргу», – каже економіст.

24 липня Україна має виплатити 120 мільйонів доларів – черговий борговий купон за єврооблігаціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG