Доступність посилання

ТОП новини

Відмова України платити борг навіть сподобається кредиторам – економіст


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«МВФ продовжуватиме підтримувати Україну і у випадку, якщо вона захоче перенести виплату боргу Росії – трьох мільярдів доларів, позичених ще Януковичем»

На тлі грецької кризи у вівторок у Вашингтоні українська урядова делегація розпочала переговори з кредиторами та МВФ щодо реструктуризації українського боргу. Київські чиновники також не виключають дефолту в разі провалу переговорів. Українська і грецька ситуації – суттєво відрізняються, вважає економіст Ради з міжнародних відносин Роберт Кан. Він каже: порівнювати країни можна хіба що для контрасту, щоб показати, наскільки відповідально діє український уряд.

Порівнювати Україну з Грецією не можна, каже колишній працівник Світового банку й МВФ, а нині економіст Ради з міжнародних відносин Роберт Кан. Уряди двох країн мають кардинально різне бачення відносин з МВФ.

Чинний український уряд найбільш відданий справі реформ, ніж будь-який попередній
Роберт Кан

«Чинний уряд Греції дуже антагоністичний до МВФ: хоче грошей, щоб впоратися з дефіцитом, але категорично відкидає вимоги МВФ. І це разюче контрастує з Україною, яка вдається до дуже складних заходів у багатьох секторах: в енергетиці, у фіскальній політиці – все, що просить їх зробити МВФ і в більшості випадків вони досягають результатів у межах цієї програми. Чинний український уряд найбільш відданий справі реформ, ніж будь-який попередній», – каже економіст.

Однак цього, вочевидь, недостатньо, щоб переконати міжнародних приватних кредиторів реструктурувати українські борги. Кан сумнівається, що сторони цього тижня зможуть про щось домовитися. Україна просить про списання 40% боргу, кредитори пропонують лише відтермінування виплати. Якщо найближчим часом прориву не станеться, каже Кан, Україна змушена буде оголосити мораторій і тимчасово припинити виплату боргу.

МВФ підтримуватиме Україну доти, доки вона проводить реформи, навіть якщо країна затримує виплату боргу
Роберт Кан

«Щойно вони оголосять мораторій – тиск, в якомусь сенсі, переходить від них до кредиторів. Чи захочуть вони все ж досягнути певного рівня домовленостей, щоб отримати хоч якісь гроші? І тому, я думаю, мораторій варто запровадити якнайшвидше. Були певні спекуляції щодо того, що невиплата кредиторам спричинить певні проблеми із МВФ, але заяви Крістін Лагард внесли прозорість: МВФ підтримуватиме Україну доти, доки вона проводить реформи, навіть якщо країна затримує виплату боргу», – переконує економіст.

Роберт Кан вважає, що МВФ продовжуватиме підтримувати Україну і у випадку, якщо вона захоче перенести виплату боргу Росії – трьох мільярдів доларів, позичених ще Януковичем, термін виплати яких збігає у грудні цього року. Одразу за мораторієм варто очікувати на короткочасний дефолт, який, каже Роберт Кан, може тривати до середини осені. Але міжнародна спільнота розуміє: в українському випадку, це – вимушений крок, необхідний для того, щоб все ж досягти домовленостей. Приватні кредитори, переконаний Роберт Кан, врешті погодяться на умови наближені до тих, що планує Київ. Міжнародна підтримка – на боці України.

Більшість проблем України через війну із Росією. І у таких випадках розрахунки ведуться зовсім по-іншому
Роберт Кан

«У цьому випадку всі чудово розуміють, що більшість, не всі, але більшість проблем України через війну із Росією. І у таких випадках розрахунки ведуться зовсім по-іншому», – зазначає економіст.

Часткове списання цього боргу зробить Україну навіть більш привабливою для майбутніх кредиторів, додає він.

Борг у понад 100% ВВП – нежиттєздатний. Але зі зменшенням його на 40% я бачу повернення грошей до України
Роберт Кан

«Вона позбудеться надто обтяжливого боргу, який руйнує репутацію та економіку України. Борг у понад 100% ВВП – нежиттєздатний. Важко повірити, що люди інвестуватимуть великі гроші у таку країну. Але зі зменшенням його на 40% він становитиме приблизно 70% ВВП. Якщо Україна робитиме все інше, що вона має (тобто реформи), із боргом у 70% від ВВП я бачу повернення грошей до України, не сьогодні і не завтра, але швидко», – каже Кан.

Подальша доля української економіки, переконаний Роберт Кан, залежатиме від ситуації на двох фронтах: війни на Донбасі і боротьби проти корупції та за реформи. Якщо наступного літа Україна почне виходити із фінансового піке – це буде вражаючою історією успіху, каже економіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG