Доступність посилання

ТОП новини

Восени Кремлю буде не до Донбасу (огляд преси)


А найближчі два місяці на Донбасі буде неспокійно – експерти

Сьогодні у Верховній Раді складний день, констатує газета «Сегодня». Депутати планують ухвалити в цілому проект про місцеві вибори, звільнити міністра екології Ігоря Шевченка, призначити нинішнього в. о. Василя Грицака главою СБУ і схвалити напрацьований Конституційною комісією проект поправок до Основного закону. Однак, як повідомили журналістам в кулуарах парламенту, не все із запланованого втілиться. Зокрема, навряд чи вистачить голосів для підтримки законопроектів про місцеві вибори та поправок до Конституції. Так, якщо не вдасться протягнути поправку про двотурову систему виборів, закон про вибори можуть не підтримати, відклавши його на вересень.

Восени Кремлю буде не до Донбасу (огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В цьому ж числі «Сегодня» аналізує основні події, що відбулися за останній рік на Донбасі і прогнозує, чого чекати далі. Ситуація «гібридного» перемир'я буде зберігатися в найближчі місяць-півтора, вважають експерти. У Мінську – глухий кут. Що буде через місяць-другий – знає лише Путін. Поки бої тривають, посилюватиметься і блокада економічних зв'язків. Натомість інші експерти попереджають, що у найближчі два місяці буде неспокійно. Росія засилає диверсійні групи, шукає слабкі місця в обороні. Концентрація військ бойовиків зараз найбільша за весь час конфлікту. У липні-серпні Кремль спробує домогтися кількох поразок Києва в окремих точках такого рівня, як у Дебальцевому, щоб проштовхнути легалізацію «ДНР» і «ЛНР» і уникнути нових санкцій. А ось восени Росії стане не до Донбасу: у них будуть вибори в Держдуму і формування бюджету.

В Україні тривожна ситуація з виконанням держзамовлення на озброєння, стверджує експерт газети «День». Також попри гучні заяви військово-політичного керівництва країни немає жодної інформації про проекти військово-технічного співробітництва в інтересах підвищення обороноздатності країни. Ця ситуація у сфері переозброєння свідчить, що управління реформою сектору безпеки здійснюється в ручному режимі – внаслідок прихованого суперництва глави держави і глави уряду, – і себе не виправдовує. Замість ухвалення низки законів та запровадження посади профільного першого віце-прем’єр-міністра управління здійснюється через РНБО. Яка з питаннями координації та управління оборонно-промислового комплексу впоратися не може. Крім того, РНБО – консультативний орган, і відповідальності за ці провали не несе. Тоді як промисловість – господарські структури, які мають жити за законами та формулами уряду. Звісно, ОПК – лише одна з ділянок, де влада виявляється нездатною організувати функціонування і розвиток. Однак ділянка ця – досить ризикована власне для самої влади, оскільки проблеми переозброєння ЗСУ та інших збройних формувань відчуває все військо – від солдата до генерала.

До осені навряд чи варто очікувати вагомих кадрових ротацій. Найімовірніше, за припущеннями газети «Україна молода», усі залишаться на своїх місцях, зокрема й очільник уряду. Однак це не означає, що відставка Арсенія Яценюка, яку час від часу беруться прогнозувати політологи та експерти, не відбудеться ще до кінця 2015-го. Журналісти видання підсумували частину обіцянок голови Кабміну та проаналізували стан їх виконання. У підсумку газетярі дійшли висновку, що можна було б уже зараз попрощатися з теперішнім складом урядової команди. Конкретніше з невтіленими обіцянками чинного прем’єра видання знайомить у статті «За що треба знімати прем’єр-міністра: топ-15 невиконаних обіцянок». Утім, як зауважує в газеті політолог Вадим Карасьов, – цілком можливо, що Порошенку комфортно з таким Яценюком, на котрого валять усі економічні проблеми.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG