Доступність посилання

ТОП новини

Голосування щодо валютних кредитів – «популізм і безвідповідальність нардепів» – Шимків


Що заважає проведенню реформ в Україні?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:39 0:00

Депутати допомагають нажитися скупникам валютних кредитів – заступник голови Адміністрації президента

Гість передачі «Ваша Свобода»: Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації президента України.

Інна Кузнецова: «Зволікання з реалізацією реформ посилює зубожіння людей, негативно впливає на економіку та міжнародне сприйняття України». Це цитата з документу, озвученого під час останнього засідання Національної ради реформ. У владі розуміють: непоправне зло від нереалізації реформ. При цьому здійснюють їх із такою неквапливістю, що в громадськості вже сформувалася думка про повну відсутність реформ.

Ваша Свобода / Що заважає проведенню реформ в Україні?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00

Що ж заважає проведенню реформ в Україні?

На засіданні Національної ради реформ говорили, що треба те, те, те. Такі пункти, є причини, є наслідки. Насправді якщо говорити людською мовою, без таких пунктів, що заважає?

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків
Є чітке розуміння кінцевого результату. Але у різних політичних сил різне бачення досягнення результату
Дмитро Шимків

Дмитро Шимків: Коли сьогодні ми дивимося на впровадження реформ або на їх розробку, а потім їх впровадження, то в першу чергу є чітке розуміння кінцевого результату. Але коли ми говоримо про шлях досягнення цього результату, то у різних політичних сил різне бачення досягнення результату. А, як кажуть, нюанси всі в деталях. І от саме в деталях виникають часто непогодження, суперечки, дискусії. А все це забирає час.

– Ці дискусії – це політична боротьба, це бажання влади? Що саме?

Дмитро Шимків: Політична боротьба, бажання влади, різні точки зору, різні експерти, різний досвід різних країн. Але ми не можемо рухатися декількома шляхами до результату. Відповідно для того, щоб визначити цей шлях, триває обговорення.

Я наведу приклад. От про петиції ми з Вами говорили перед ефіром.

– Треба сказати, що закон про електронні петиції був учора ухвалений після чотирьох місяців обговорення. Це ваша перемога?

Дмитро Шимків: Я вважаю, що так. Це цікавий процес. Подали ми його 3 березня. І от учора він був проголосований у другому читанні. Тобто це було перше читання, потім комітет, обговорення, інтеграція альтернативного законопроекту, зміст. Це ось цей процес. А для розробки першочергово ми ще витратили разом з громадськістю приблизно 3-4 місяці загалом з розробкою.

Створенням можливості петицій. Найближчим часом запустимо в рамках закону
Дмитро Шимків

Ми бачимо цей процес. А цікавий же ж закон імплементацією. Тобто, незважаючи на те, що закону не було, ми вже почали працювати над створенням можливості петицій. Я думаю, що найближчим часом ми запустимо в рамках закону.

– Для розуміння тих, хто нас зараз слухає чи дивиться. Це кожна людина зможе звернутися не листом паперовим, а через сайти до владних органів і спробувати розв’язати якесь питання.

Але як вона це буде робити, навіть якщо цей закон буде діяти, якщо був розпочатий електронний документообіг між адміністрацією президента, Кабміном, а потім він бац – закінчився?

Дмитро Шимків: По-перше, закон передбачає можливість електронного звернення громадян. Це дозволяє, особливо великій кількості молодого покоління, людям, які живуть у сучасному просторі, не паперовому просторі, а сучасному просторі звертатися до органів влади. І органи влади повинні на це реагувати.

Не секрет, що до цього багато органів влади змушені були відповідати, що вони не можуть обробляти електронні звернення. Були випадки, навіть в Адміністрації президента, коли ми отримували електронне звернення, відповідали електронно, а лише надсилали паперово.Ми створюємо трошки інші інструменти.

Те ж саме з петиціями. Коли була Революція гідності ми, багато людей, підписували петиції на сайті президента США для того, щоб США та інші країни звернули увагу на те, що відбувалося в Україні.

– Що з електронним документообігом?

Дмитро Шимків: Електронний документообіг дійсно був запроваджений, ми почали тестування ще разом з Остапом Семираком, а потім було прийняте рішення, тому що був брак фінансування, то систему виключили. Але зараз з новим міністром ми вийшли на фазу тестування нового рішення, яке дозволить нам створити електронний документообіг. Ми вже сьогодні отримали частину…

– А головна проблема в чому? Чому не вийшло, а тепер знову треба тестування робити?

Петренко просуває реформу у Мін'юсті– залучення нотаріусів до адміністративних послуг, Абрамавічус є лідером дерегуляції, Пивоварський – лідером по реформі транспорту
Дмитро Шимків

Дмитро Шимків: Все просто. По-перше, це лідерство. Якщо у будь-якій організації є людина, яка готова очолювати те чи інше питання і почати просувати ту чи іншу реформу. Подивімося сьогодні на Петренка. Він просуває реформу у Мін'юсті – залучення нотаріусів до великої кількості адміністративних послуг. Це дійсно зручно для багатьох людей. Це він є лідером цієї реформи. Ми дивимося сьогодні на Айвараса Абрамавічуса – він є лідером дерегуляції. Дивимося на Пивоварського – він є лідером сьогодні по реформі транспорту.

– Дивимося на Квіташвілі – його вже немає.

Дмитро Шимків: Давайте я краще буду говорити про тих людей, які дійсно є лідерами. Я бачу, як ці команди працюють.

– Але при цьому люди, які нас слухають і дивляться, скажуть: а жити краще не стало.

Щоб виросло зерно, колосок треба посадити, обробляти
Дмитро Шимків

Дмитро Шимків: Для того, щоб виросло зерно, колосок, то його треба посадити, обробляти.

Прийняття закону? Ми почули, скільки триває прийняття закону. Інколи комусь так здається, що закон приймається в першому читанні та в цілому. Супер. Але після цього повинні бути прийняті певні підзаконні акти. Після цього повинна початися імплементація. Це процес.

– Коли запрацює електронний документообіг?

Дмитро Шимків: В Адміністрації президента він працює. У секретаріаті Кабміну він працює. В Мінекономіки він працює.

У тестуванні ми сьогодні обмінюємося документами. Зараз питання є у деталізації технічній. Але сьогодні ми вже в пілотному режимі працюємо.

– На прямому зв’язку з нами зараз народний депутат України, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Пане Галасюк, учора Верховною Радою пізно ввечері, під прикриттям того, що комусь не дозволяли вийти з парламенту, а сьогодні хтось уже забирає свої голоси, був ухвалений законопроект про реструктуризацію кредитів.

Ви голосували за цей законопроект. Саме через ухвалення таких законопроектів, очевидно, і гальмують реформи. Чи Ви так не вважаєте?

Віктор Галасюк: По-перше, я так не вважаю. Оскільки про цей закон треба говорити досить розлого. Я думаю, що це окрема тема. Оскільки ті люди, ті валютні позичальники, які опинились фактично у безальтернативному становищі, тому що в Україні немає закону про банкрутство фізичних осіб, тобто ті люди, які взяли сім років тому квартири, фактично вже через відсотки сплатили повну вартість цих квартир, сьогодні продаючи ту квартиру, як заставу, немає можливостей покрити навіть третину боргу, і людина залишається просто жебраком на все своє життя, яка винна банку до останнього дня свого життя, бо немає можливості заробити для того, щоб відшкодувати.

Форсовано прийняти закон про банкрутство фізичних осіб, дозволяв би людині не находитися у борговій ямі до кінця днів
Віктор Галасюк

Тому я вважаю, що найбільш правильним рішення було б сьогодні форсовано прийняти закон про банкрутство фізичних осіб, який дозволяв би людині, як в Європі, як у США, не находитися у борговій ямі до кінця своїх днів, а мати…

– Що тоді заважало парламенту ухвалити закон про банкрутство фізичних осіб? Навіщо було натомість ухвалювати таке рішення?

Буде розглянутий парламентом найближчим часом
Віктор Галасюк

Віктор Галасюк: Я знаю, що він зараз в опрацюванні. Я думаю, що він буде розглянутий парламентом найближчим часом.

Але я думаю, що, окрім того питання, що Ви підняли, дуже важливо... Що сьогодні найбільше турбує людей? Безумовно, питання інновацій, електронного документообігу, децентралізації дуже важливі. Але найбільш болючі на сьогоднішній день моменти – це зростання цін, це втрата можливостей знайти собі нормальну роботу, бо ми знаємо, що на сьогоднішній день багато підприємств переїжджає закордон. Тому нам сьогодні потрібні справжні, суттєві реформи.

Нам не просто невеличкі покращення потрібні, нам сьогодні потрібно перебудовувати цілі напрямки. Нам сьогодні потрібно робити масштабну децентралізацію, перенести послуги на місця, ближче до громадян, дати стимули місцевим бюджетам. Нам сьогодні потрібно впроваджувати потужну…

– Так, нам це потрібно. Але що нам заважає? Чому ми цього не робимо?

Віктор Галасюк: Комітет з питань промислової політики та підприємництва розробив модель промислової політики, затвердив її. Сьогодні ця модель повністю врахована в так званому «плані Гройсмана». Це план законодавчого забезпечення реформ, який дозволяє нам вперше в історії повністю синхронізувати зусилля Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради для того, щоб імплементовувати реформи.

За півроку зможемо змінити напрям розвитку економіки
Віктор Галасюк

Так от, ми на сьогоднішній день активно рухаємося щодо законодавчого прийняття тих законів, які передбачені цією моделлю. Ми вбачаємо, що за півроку ми зможемо змінити напрям взагалі розвитку економіки. А це забезпечить створення нових робочих місць, здешевлення кредитів, підтримку малого бізнесу, це забезпечить підтримку вітчизняного виробника.

Перейти від моделі монополізованої економіки, яка продає за кордон сировину, живе за рахунок закордонних кредитів, на таку, яка випускає готову продукцію з високою доданою вартістю
Віктор Галасюк

Розумієте, нам треба перейти від моделі монополізованої економіки, яка продає за кордон просто сировину, при тому живе за рахунок закордонних кредитів, на таку економіку, яка випускає готову продукцію з високою доданою вартістю, яка залучає до себе інвестиції, а не так, щоб втікали закордон.

– А що ж заважає? От співпраця Адміністрації президента і парламенту? Пане Шимків, що заважає?

Дмитро Шимків: Коли тривають дискусії, різні точки зору, є велика кількість груп людей, велика частина коаліції, яка не погоджується з паном Галасюком щодо їхньої моделі – у певних частинах погоджуються, а в певних не погоджуються. А всі погоджуються в кінцевому результаті.

– Але цей кінцевий результат, якщо кожен законопроект буде проходити парламент чотири місяці, як законопроект про електронні петиції, або ті законопроекти, як про які щойно казав пан Галасюк, по півроку, то для здійснення реформ стратегії-2020, а там 500 законопроектів потрібно ухвалити, то це буде до пенсії.

Дмитро Шимків: Хотілося б, щоб дискусія і позитивний діалог між урядом та парламентом був набагато кращим. У всіх реформаторських країнах, які проходили через реформи, підтримка парламентом ініціатив уряду була практично близька до 100%. В Україні, на жаль, ми це не можемо констатувати.

Причина, здається, в обох сторонах. Якщо немає результату, скажімо так, то це не хтось один винен, а це винні всі. Тому потрібно знаходити варіанти, як вирішити цю проблему. Це разом зустрічатися. Це одні з рішень Національної ради реформ. Це залучення міністрів до презентації законопроектів активніше в комітетах Верховної Ради, а також залучення депутатів до роботи в міністерствах при підготовці законопроектів або підзаконних актів. Це є нормальний процес спільного державотворення.

– А наскільки Національна рада з реформ є ефективним інструментом у цьому залученні? Ну, зібралися люди, поговорили, ви там різочкою… Чи як?

Дмитро Шимків: Ми не можемо різочкою.

Справа в тому, що коли ми обговорюємо якусь тему, беремо реформу, то це структурування проблеми і її вирішення. Презентується конкретна проблема і те, як вона вирішується. Пропонуються конкретні терміни відповідальні і рішення, які повинна ухвалити Національна рада реформ. Це формат, яким ми задаємо тим, хто виступає.

Презентація в середньому триває 5-10 хвилин. А приблизно 40-50 хвилин на питанні триває дискусія. Дискусія дозволяє, по-перше, всіх політиків (а ми маємо весь істеблішмент країни) привести до спільного знаменника в розумінні проблеми. Крім того, люди починають коментувати і пояснювати, де є непорозуміння і знаходити… Це ж різні точки зору.

– Пане Галасюк, Ви буваєте на засіданнях Національної ради реформ?

Віктор Галасюк: Так.

Законопроекти, які є якісними, швидко проходять у парламенті. Реформу децентралізації реєстраційних послуг зареєстрували понад тиждень тому, наступного тижня – на сесійну залу
Віктор Галасюк

Але, по-перше, я хотів би прокоментувати, що ті законопроекти, які напрацьовуються урядом, які є фаховими, якісними, дуже швидко проходять у парламенті. Гарний, до речі, приклад, напрацьована реформа децентралізації реєстраційних послуг, яка зроблена спільно Мін'юстом і групою народних депутатів та так далі. Ми її зареєстрували трошки більше тижня назад. На сьогоднішній день усі головні комітети пройдені, а їх чотири, у тому числі і мій. І ми не встигли розглянути цього тижня. Наступного тижня вони стоять на сесійну залу. Ми ухвалимо ці закони.

Тому я хотів би наголосити, що коли законопроекти відпрацьовані якісно, коли вони не є такими, які лобіюють окремі інтереси, а спрямовані на економічне зростання, то вони проходять в режимі тижня, двох і виходять у залу. І це дуже нормальна, плідна взаємодія.

– Парламент учора трохи злякався мітингу і передурочив, мабуть, заветувати законопроект про реструктуризацію кредитів президенту?

Відбулося вчора популізм і безвідповідальність. Нардепи вирішили перекласти відповідальність на президента
Дмитро Шимків

Дмитро Шимків: Мені здається, що те, що відбулося вчора, це популізм. Популізм і безвідповідальність. Велика кількість нардепів вирішила перекласти відповідальність на президента. Мені здається, що це є просто не професійно.

Крім того, всі чітко розуміють економічні наслідки такого законопроекту. Це вийняти з кишені одних людей і віддати, до речі, не тим, які сьогодні мають кредити, а тим, хто сьогодні скуповує кредити.

Упродовж останніх місяців декілька компаній скуповують у населення валютні кредити. Розуміють, як якісно лобіювати законопроект, це дозволить нажитися на тих українцях, хто тримає заощадження у банках
Дмитро Шимків

Я звернувся б до журналістів. Тому що сьогодні є велика тенденція, яка триває впродовж останніх місяців: декілька організацій, компаній скуповують у населення валютні кредити. Чому? Тому що вони цілком розуміють, як якісно лобіювати цей законопроект, який ми побачили вчора, який дозволить їм нажитися на тих українцях, хто тримає сьогодні заощадження у банках. Адже банки є обслуговувачами, це є фінансові інституції.

– Ви знаєте про те, що хтось робить це і наживається. Чи можна це попередити або зупинити?

Дмитро Шимків: Чи можуть вони скуповувати валютні кредити? Можуть. Це не є незаконним. Тобто, якщо ви маєте кредит, то можете передати кредит іншій особі з певним дисконтом чи за певних умов. Ті, хто їх скуповують, розуміють, що, якщо вийде цей законопроект, вони отримають великий зиск. От і все. Причому вони розуміють, з яким рівнем дисконту.

Я думаю, що треба шукати тих, кому це вигідно.

– Учора ЗМІ почали говорити про те, що суддя Оксана Царевич, яку відсторонили від виконання обов’язків за справи Майдану, приступила знову до своїх обов’язків. Це реформи?

Дмитро Шимків: Це є результат неефективності нашої судової системи. Якщо ми сьогодні подивимося на те, чи можемо ми дуже швидко звільнити або перепризначити суддів, то це досить складний процес. Подивіться, як триває довго.

Законодавчий простір захищає суддів, корупційні дії суддів дуже складно довести. У них надзвичайний імунітет. Питання атестації – кругова порука
Дмитро Шимків

Законодавчий простір захищає суддів у нас так, наскільки це можливо. Будь-які, навіть корупційні дії, які вчиняють судді, дуже складно довести. У них надзвичайний імунітет. Питання атестації – це кругова порука.

– Але як цього позбутися? Тому що люди не можуть чекати довго.

Дмитро Шимків: Законодавчо.

А тут питання наступне: з якою швидкістю ми можемо проходити і знаходити порозуміння в законодавчих ініціативах щодо реформування судочинства? Подивіться, скільки часу тривало прийняття закону про справедливий суд. Якби ми його прийняли швидше, то швидше він запрацював би. А запрацював він лише у квітні.

Ми розуміємо, що всі ці затримки, які на сьогоднішній момент є юридично, вони стримують нас у багатьох питаннях, але ми працюємо у правовому полі. Є альтернативний сценарій. Ми порушуємо закони. Ну, просто беремо і звільняємо усіх суддів. Але це порушення закону. А де є та грань між порушенням одного закону і іншим?

– Поки все це повільно робиться, люди зневірюються. Зараз опитування з Херсону, як люди відчувають, чому ж повільно рухаються реформи.

Респондент: Чиновники, які представляють державу, то їм і так, я так розумію, непогано живеться, тому так погано і йдуть реформи. Я вважаю, що повинен робити народ, а не президент.

Респондентка: Якщо люди захочуть, то повинні зробити самі. Вони повинні тиснути на владу зі всіх сторін, особливо на місцевому рівні і кругом.

Треба міняти всіх старих. Нові прийдуть – все буде добре
респондент

Респондентка: Або ми стаємо і наводимо лад, або ми чекаємо, як (слава Богу!) Одеса дочекалася Саакашвілі.

Респондент (переклад): Треба міняти всіх старих. Нові прийдуть – все буде добре.

– Ось таке Вам на завершення опитування мешканців Херсонщини.

Чому так повільно рухаються реформи? (Опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG