Доступність посилання

ТОП новини

Київські патрульні оштрафували народного депутата і не дали дівчині накласти на себе руки


Нові патрульні оформляють ДТП у центрі Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Нові патрульні оформляють ДТП у центрі Києва (відео)

Нову поліцію кияни викликають активніше – заступник міністра внутрішніх справ

Київська ДАІ припинить патрулювання столиці до кінця тижня і залишиться тільки на блокпостах при в’їзді до міста. Їх замінить нова патрульна служба. Поки що Київ патрулює під час однієї зміни півтисячі поліцейських. Загалом присягу українському народові минулої суботи склали 2 тисячі поліцейських. Деякі з них служили раніше в ДАІ. Втім, більшість – це нові люди, які пройшли тримісячний курс спеціальної підготовки.

ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві вже другий день працює нова патрульна поліція – з 4 липня спокій мешканців столиці охороняють 500 нових патрульних. 400 із них їздять на машинах, ще сотня здійснює піше патрулювання. Машини новій поліції передали меценати з Японії.

Як розповіла Радіо Свобода перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, за дві доби патрульним довелось виїхати за понад 1700 зверненнями – значно більше, ніж зазвичай. Довелося навіть рятувати дівчину, яка намагалася накласти на себе руки.

«Я можу сказати, що я дуже хвилювалася у першу ніч – було й ДТП, у тому числі із постраждалими, було й надання першої медичної допомоги, і порятунок дівчини зі зламаною ногою, було й затримання зі зброєю, і хуліганство. І з усім вони впоралися», – розповіла Згуладзе.

За словами першого заступника керівника МВС, до кінця тижня ДАІ в Києві остаточно припинить патрульні функції і залишиться тільки на стаціонарних блокпостах при в’їзді до міста. Поступово від ДАІ будуть відмовлятися і в інших містах України. Зокрема, як повідомив Радіо Свобода голова прес-служби МВС Артем Шевченко, вже 7 липня весь особовий склад ДАІ Донецької області відправлять на переатестацію, а це понад 600 осіб.

Серед київських даїшників знайшлося 68 осіб, які увійшли до складу нової патрульної поліції. Повторення такої ситуації в інших регіонах керівництво МВС не виключає. Кожний новий патрульний, крім зброї, рації та ліхтарика, має пристрій для відеозапису. Коли полісмен вступає в будь-який контакт із громадянами, він починає відеозйомку. За словами патрульних, це допомагає стримувати агресію.

Ека Згуладзе
Ека Згуладзе

Згуладзе також розповіла, що, крім виконання звичайних міліцейських функцій патрульні завжди готові прийти на допомогу.

«Вони допомагають, дійсно допомагають – починаючи від туристів, які загубилися на вулицях Києва, і закінчуючи молодою дівчиною, яка намагалася кинутися під машину. Вони її врятували та півтори години не залишали, поки не приїхала швидка», – розповіла заступник міністра.

Згуладзе зазначила, що головним досягненням нової системи є швидке реагування на виклики: середній час прибуття наряду на місце – 6 хвилин. Вона визнала, що інколи це може бути й більше, але наголосила, що це пов’язано з новою системою розподілу загонів і браком диспетчерів. За словами журналістів, іноді патрульних чекали до години.

Як розповів Радіо Свобода один із киян, який викликав патрульних на місце ДТП, ті їхали близько 15 хвилин. Він також відзначив старанність патрульних та їхню готовність розібратися у проблемі.

Патрульний Лілія Тиха, яка оформляла ДТП, розповіла Радіо Свобода, що раніше працювала менеджером по будівництву. Вона визнає, що поки що оформлення аварії займає доволі багато часу, але вже незабаром обіцяє прискорити виконання цього завдання.

Йти охороняти людей і дотримуватися закону, мені здається, це справа честі
Лілія Тиха

«Йти охороняти людей і дотримуватися закону, мені здається, це справа честі. Думаю, що кожен цього хотів би. Кожна робота, на яку ви приходите, у перші дні не здається легкою», – зауважила Лілія Тиха.

Всього за два дні патрульні встигли отримати подяку від волонтерів відомої організації «Армія SOS». Вранці 5 липня кілька полісменів поставили на місце військову вантажівку біля Музею історії Києва – вночі кілька хуліганів зіпхнули експонат виставки «На лінії вогню» на проїжджу частину.

Патрульна поліція України під час урочистої церемонії складання присяги на Софійській площі. Київ, 4 липня 2015 року
Патрульна поліція України під час урочистої церемонії складання присяги на Софійській площі. Київ, 4 липня 2015 року

«Хочу відзначити командира шостої роти Віталія Кулішова. Він безпосередньо зі своїми людьми дійсно допоміг поставити «Хамер» на місце. Це звичайна практика взагалі, але дякуємо за такий резонанс», – розповів один із офіцерів поліції Бадрі Ґоґохія.

Згідно з офіційною статистикою, за дві доби патрульна поліція оформила 76 ДТП, 56 із яких без потерпілих, а три з них – із тяжкими наслідками. Також проведені кілька затримань, у тому числі й озброєних людей, а також у стані алкогольного сп’яніння. Поліцейські говорять, що штрафували і прокурорів, і народного депутата, втім, імені народного обранця-порушника не називають. Звичайна справа, зазначають патрульні.

На цю ж тему:

06.07.2015
МВС спростувало компрометуюче твердження про нову поліцію, яку поширили «Вєсті»

«Хочу спростувати інформацію про нібито втрачені два пістолети і чотири автомобілі працівниками патрульної поліції» – речник МВС далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG