Доступність посилання

ТОП новини

Греція так і не подала конкретних пропозицій – учасник переговорів


Новий міністр фінансів Греції Ефклідіс Цакалотос (с) на зустрічі голів мінфінів єврозони у Брюсселі 7 липня 2015 року; його вітають голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум (л) і міністр фінансів Франції Мішель Сапен (р)
Новий міністр фінансів Греції Ефклідіс Цакалотос (с) на зустрічі голів мінфінів єврозони у Брюсселі 7 липня 2015 року; його вітають голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум (л) і міністр фінансів Франції Мішель Сапен (р)

Прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат заявив, що Греція так і не подала ніякої «конкретної пропозиції» під час зустрічі міністрів фінансів країн зони обігу євро, незважаючи на тиск із боку міжнародних кредиторів із вимогою подати реалістичний і життєздатний план виходу з кризи.

Як написав мальтійський прем’єр у твітері, цей факт «не піде на користь зустрічі ввечері лідерів країн єврозони» у Брюсселі.

За повідомленнями, останній наразі грецький план містить вимогу списати до 30 відсотків боргу країни.

Також повідомляють із посиланням на джерела, що бажали лишитися анонімними, що новий міністр фінансів Греції Ефклідіс Цакалотос прибув на перші свої переговори з колегами лише з усною пропозицією, без жодного писаного документа.

У Греції також заявляють, що напередодні загальної зустрічі лідерів країн єврозони ввечері у вівторок, 7 липня, грецький прем’єр-міністр Алексіс Ципрас має зустрітися з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом.

Олланд раніше закликав Ципраса зробити «серйозні й варті довіри пропозиції», щоб Греція змогла залишитися в єврозоні.

30 червня Греція не змогла сплатити Міжнародному валютному фондові суму в 1,6 мільярда євро на обслуговування свого боргу. Уряд країни заявив, що не має таких коштів, та водночас відмовляється пристати на суворі умови заощадження, яких вимагають міжнародні позикодавці. Цю відмову грецький уряд оформив на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого відкинула умови.

20 липня Греція також має здійснити виплату на суму у 3,5 мільярди євро на обслуговування свого боргу Європейському центральному банкові. Нездатність здійснити й цю виплату практично означатиме дефолт грецької держави і може призвести до її вимушеного виходу з зони євро.

XS
SM
MD
LG