Доступність посилання

ТОП новини

Новий цинічний фейк про українців поширили у ЗМІ Росії


Поширено брехливі повідомлення, що на Харківщині чоловіки вішаються у вишиванках із вигуками «Слава Україні!»

Російські та проросійські видання масово поширили вигадку про те, що, буцімто, на Харківщині два «пенсіонери» покінчили життя самогубством після отримання платежів житлово-комунальних послуг. Однак, судячи зі свідчень родичів та представника міліції, таке повідомлення не відповідає дійсності.

Російські ЗМІ цими днями вийшли із заголовками: «Одягти вишиванку – і в петлю: Україна довела пенсіонерів до суїциду», «Харківський пенсіонер у вишиванці покінчив життя самогубством, вигукуючи «Слава Україні!»

«У Харківській області два пенсіонери повісилися після отримання платіжок ЖКГ. Перший випадок стався в селі Високопілля у п’ятницю. Там чоловік скоїв самогубство у вишиванці і з вигуками «Слава Україні!» Шоковані односельці пенсіонера після побаченого досі не можуть оговтатися від шоку. Другий випадок стався вчора в місті Валки», – йдеться у новині на сайті російського калану «РЕН-ТВ».

Таку псевдоновину поширили видання «Лента.ру», Ukraina.ru, Riafan.ru, «Комсомольская правда» та інші.

Всі вони посилаються на інформацію, яку розмістила у себе у Facebook Вікторія Шилова, що називає себе лідером руху «Антивойна».

Станом на сьогодні сторінка Шилової у Facebook вже не доступна. Однак, таку ж інформацію вона розмістила у себе на сайті. За її словами, «новину» про «пенсіонерів у вишиванках» вона отримала від активістів із підрозділу «Антивойна-Харьков».

У коментарі для Радіо Свобода старший лейтенант міліції Валентина Михайленко наголосила, що стався нещасний випадок, однак спростувала інформацію про обставини, за яких це сталось.

«Те, що пишуть в інтернеті, це неправда, там зовсім інші обставини. Випадок був, але не за тих обставин, що пишуть», – зазначила вона.

Окрім того, на сайті видання Segodnya.ua з’явилась інформація від родичів загиблих Сергія Роганіна та Володимира Марющенка.

Як розповів для Segodnya.ua брат загиблого Сергія Роганіна Юрій Малишев, чоловік дійсно повісився, але без вишиванки і криків «Слава Україні!» Що ж послужило причиною фатального кроку, рідні точно не знають.

«Сергій жив у приватному будинку разом зі старенькою матір’ю, яка перенесла інсульт, доглядав за нею. У нього була черепно-мозкова травма, він мучився від головних болів, був інвалідом другої групи. Сім’я у нас нормальна, Сергій не пив. Дітей і онуків у нього не було. Фатальний збіг обставин. Але що призвело до такого результату, я не знаю: можливо, платіжки, можливо, нереалізованість або невлаштованість у житті. Чужа душа – темний ліс, і Сергій був потайною людиною. Можливо, у нього і були якісь внутрішні конфлікти, але він не любив скаржитися про те, що його турбує», – розповів брат.

За його словами, Сергій оформив субсидію на газ, але в платіжці це не відбилося, через що він засмутився. У квитанції була вказана сума близько 300 гривень, проте вона була підйомною для загиблого.

Сергію Роганіну було 58 років. Довгий час він працював електриком у лікарні. Чоловік наклав на себе руки в сусідньому закинутому будинку. Юрій Малишев додав, що з активісткою, яка опублікувала недостовірну інформацію, він не знайомий.

Інформація про причини загибелі другого чоловіка у Валках теж виявилася неправдивою.

«Не користуйтеся горем близьких! Я племінниця Володимира Марющенка! Не нагнітайте ситуацію! У нас усе відбулося абсолютно не з цих причин! Раджу перевіряти інформацію, перш ніж публікувати її в соцмережах!» – написала на сторінці згаданої «громадської активістки» племінниця Володимира Наталія Пономарьова.


На тему дезінформації:

07.07.2015
У США листа Яценюку від імені сенатора Дурбіна назвали фальшивкою

Цей лист є підробкою і, очевидно, був написаний кимось, хто слабенько володіє англійською мовою» – прес-секретар далі
06.07.2015
МВС спростувало компрометуюче твердження про нову поліцію, яку поширили «Вєсті»

«Хочу спростувати інформацію про нібито втрачені два пістолети і чотири автомобілі працівниками патрульної поліції» – речник МВС далі
03.07.2015
Канал Росії перебільшив майбутні повноваження Порошенка

Буцімто президент зможе у будь-який момент самостійно розпустити органи місцевого самоврядування далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG