Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії зібрали понад 50 тисяч євро для дітей війни з України


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Спікер латвійського парламенту Інара Мурнієце: «Неприпустимо, щоб через імперські амбіції Кремля страждали діти в Україні»

Рига – Латвія започаткувала благодійну акцію «Діти війни», мета якої привернути увагу світової спільноти до проблем українських малюків, що втратили у результаті російської агресії на Донбасі своїх батьків. У концертній залі «Дзінтарі» в Юрмалі відбувся благодійний концерт «Діти війни». Від продажу квитків та пожертв на реабілітацію українських дітей зібрали понад 50 тисяч євро.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українська народна пісня «Рідна мати моя» стала своєрідним пісенним лейтмотивом проекту «Діти війни». Цією піснею у виконанні хору дівчат «Тіара» Ризького Домського собору і розпочався концерт в Юрмалі.

Представник акції «Діти війни» Майя Прозоровича поінформувала Радіо Свобода, що ідея благодійного концерту належить президенту клубу Rotari «Rīdzene» Маріті Соліми. Ініціативу підтримали латвійські діячі культури, підприємці та політики.

«Європі треба відкрити очі на те, що відбувається на сході України»

Патронесою благодійної акціїстала спікер латвійського парламенту Інара Мурнієце. Вона зазначила Радіо Свобода, що в Україні триває війна, спричинена російською агресією, тому неприпустимо, щоб через імперські амбіції Кремля страждали мирні люди, а тим паче діти. Інара Мурнієце вважає, що Європі треба відкрити очі на те, що відбувається на сході України.

Концерт «Діти війни» є кроком до того, щоб привезти цих дітей до Латвії, надати їм можливість пожити у спокійному оточенні, в країні, де панує мир
Інара Мурнієце

«До мене звернулися члени латвійського клубу Rotari з ідею допомоги українським дітям, які постраждали у цій війні. Концерт «Діти війни» є кроком до того, щоб привезти цих дітей до Латвії, надати їм можливість пожити у спокійному оточенні, в країні, де панує мир», – зазначила голова Сейму Латвії.

У концерті «Діти війни» виступили відомі музиканти та виконавці з Латвії та України. За кошти, зібрані з продажу квитків та добровільних пожертв, до Латвії восени запросять майже 100 українських дітей для відпочинку в національному реабілітаційному центрі «Вайварі».

Серед гостей концерту був новобраний президент Латвії Раймондс Вейоніс, члени уряду, депутати латвійського Сейму, а також депутати естонського та литовського парламентів, іноземні дипломати та члени Rotari клубу з країн Європи і Америки, представники української діаспори.

Підтримка інших європейських країн

Взяла участь у заході й українська делегаціяна чолі з віце-спікером Верховної Ради Оксаною Сироїд.

Я, звичайно, багато чого сподівалася від Латвії, бо знаю, що Латвія є відданим партнером України, але цим заходом я дуже зворушена
Оксана Сироїд

«Я не можу передати слова вдячності і думаю, що говорю зараз від імені всіх українців. Я, звичайно, багато чого сподівалася від Латвії, бо знаю, що Латвія є відданим партнером України, але цим заходом я дуже зворушена», – зазначила Радіо Свобода Оксана Сироїд.

За словами організатора акції «Діти війни» Майї Прозоровичи, Латвія закликає Європу об’єднатися у здійснені благодійної ініціативи – зібрати пожертви для дітей, постраждалих від війни на сході Україні. Тому акція «Діти війни» матиме продовження в інших країнах Європи.

Зараз у Швейцарії, Естонії, Литві та інших європейських країнах активно висвітлюється ідея благодійного концерту
Майя Прозоровича

«Зараз у Швейцарії, Естонії, Литві та інших європейських країнах активно висвітлюється ідея благодійного концерту, клуби Rotari збирають пожертви для українських дітей. Також в підприємницькому середовищі вона знайшла підтримку. Ми раді, що з ідеї одного благодійного концерту вдалося створити потужний рух на допомогу дітям», – каже Майя Прозоровича.

Концерт «Діти війни» покаже українське телебачення

Під час телевізійної трансляції запису концерту «Діти війни» 11 липня на латвійському телебаченні також збиратимуться пожертви для організації реабілітації в Латвії українських дітей. Майя Прозоровича каже, що досвід проведення подібних акцій в Латвії свідчить, що саме під час телевізійних трансляцій збираються значні пожертви.

Українці можуть побачити концерт 11 липня о 21:20 в інтернеті. За словами заступника голови Верховної Ради України Оксани Сироїд, ведуться переговори, щоб концерт «Діти війни» в Юрмалі транслював Перший національний канал України.

Нині у Латвії існує потужний волонтерський рух допомоги українським військовим та жителям сходу України. Завдяки коштам, зібраним Фондом допомоги постраждалим у конфлікті в Україні, курс реабілітації у Латвії пройшли шість українських військових, зараз лікується сьомий. Ще 20 українських військовослужбовців отримали медичну допомогу завдяки державній програмі.

В рамках міжнародної програми «Від сім’ї до сім’ї» в латвійських родинах лише цього року реабілітацію пройшли понад 50 дітей із зони бойових дій на Донбасі.

Станом на 31 березня 2015 року в Україні нараховувалось понад тисяча дітей, чиї батьки-військовослужбовці загинули в АТО, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, або померли внаслідок тяжких поранень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG