Доступність посилання

ТОП новини

Компроміс між урядом і Коломойським: «Укрнафту» очолить Оринчак?


7-8 липня конкурсна комісія визначатиме фіналіста на посаду голови «Укрнафта»

Упродовж 7 і 8 липня відбувається засідання фінального етапу конкурсного відбору на посаду голови компанії «Укрнафта». За повідомленням «Нафтогазу», із 80 кандидатур комісія відібрала 6, серед яких тепер і мають визначити найкращу. Найбільш імовірним переможцем оглядачі називають нинішнього радника Міненерго Миколи Оринчака, який, за їхніми словами, є компромісною кандидатурою між представниками уряду, «Нафтогазу» та українським олігархом Ігорем Коломойським.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На посаду голови правління «Укрнафти» конкурсна комісія відібрала шістьох претендентів, зазначили у «Нафтогазі». Їхні прізвища не оприлюднюють, але повідомляють, що серед фіналістів чотири іноземці і двоє українців. Відомо також, що ні екс-голова «Укртранснафти» Олександр Лазорко, ні нинішній голова правління «Укрнафти» Пітер Ван Хеке, яких вважають людьми, близькими до керівника групи «Приват» Ігоря Коломойського, не потрапили у фінал конкурсу.

Єдиний фіналіст, який дав дозвіл на розкриття інформації у пресі, – це Микола Оринчак. Наразі він є радником міністра енергетики та вугільної промисловості. До 2005 року Оринчак був заступником голови «Укрнафти» з питань видобутку. І, як повідомили Радіо Свобода в експертних колах, саме Оринчак є найімовірнішим переможцем конкурсу, якого лобіюють прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та Ігор Коломойський. За словами експертів, він є своєрідною компромісною фігурою.

Зміна керівництва «Укрнафти» відбувається на тлі конфлікту, до якого залучений українських олігарх Ігор Коломойський. Корпоративний конфлікт навколо компаній «Укрнафта» та «Укртранснафта» аналітики називали серед причин відставки Коломойського з посади голови Дніпропетровської ОДА. «Нафтогазу» належить 50%+1 акція «Укрнафти», а 42% відсотки – структурам Коломойського. Наразі «Укрнафтою» керує близький до Коломойського Пітер Ван Хеке. Раніше низка депутатів Верховної Ради закликали прем’єра відсторонити Ван Хеке.

Конкурс компромісів

Сам факт проведення конкурсу на заміщення посади голови «Укрнафти» експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук називає позитивною тенденцією. Але нинішній процес він вважає «ерзац-прозорістю».

Новим керівником «Укрнафти» стане людина, яка буде досить близькою як до Арсенія Яценюка, так і водночас до групи «Приват». Це, на жаль, свідчитиме лише про одне, що компанія «Приват» і надалі перебуватиме у формі стагнації
Юрій Корольчук

«Наскільки я знаю, є умовна домовленість між групою Коломойського, «Приват», і нинішнім керівництвом уряду в особі Арсенія Яценюка. Тобто буде досягнуто певного компромісу, і новим керівником «Укрнафти» стане людина, яка буде досить близькою як до Арсенія Яценюка, так і водночас до групи «Приват». Це, на жаль, свідчитиме лише про одне, що компанія «Приват» і надалі перебуватиме у формі стагнації», – зазначає Корольчук.

На думку ж голови Бюро комплексного аналізу та прогнозу Сергія Дяченка, те, що кандидатура на посаду голови «Укрнафти» визначається шляхом компромісу, є нормальним і закономірним.

Призначення мусить балансуватися на компромісі людей, які є співвласниками такої компанії
Сергій Дяченко

«Конкурс конкурсом, але вибором, як правило, є компроміс між різними групами впливу, який існує навколо цього підприємства. Призначення мусить балансуватися на компромісі людей, які є співвласниками такої компанії», – наголошує Сергій Дяченко.

У разі затвердження переможця конкурсним комітетом, кандидатуру претендента на заміщення посади голови правління «Укрнафти» представлять на розгляд і затвердження акціонерів на зборах, призначених на 22 липня цього року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG